Hide and Seek 2013 posterAvand la baza ceea ce americanii ar numi o “legenda urbana”, “Hide and Seek” e un thriller coreean ce a avut un succes surprinzator de box-office in 2013. Fiind liderul box-office-ului coreean timp de 2 saptamani la rand in plina luna de vacante, august, “Hide and Seek” a obtinut nu mai putin de 35,4 milioane de dolari incasari, fiind al 7-lea film coreean al anului, imediat dupa “The Terror Live”. Performanta a fost cu atat mai mare cu cat vorbim de un veritabil low-budget de doar 2,5 miliarde de woni (adica de aproximativ 2,3 milioane de dolari), un buget mai mic si decat cel al lui “The Terror Live” ce a fost filmat aproape in intregime intr-un birou. Succesul unor astfel de filme demonstreaza talentul si daruirea unor cineasti coreeni tineri, dar si faptul ca atunci cand investitiile sunt facute inteligent, nu e nevoie de zeci de milioane de dolari pentru a te cocota spre topul box-office-ului. Si de aceasta data vorbim despre un regizor-scenarist debutant, Huh Jung, ce a stiut sa puna in evidenta excelent calitatile genului thriller, oprindu-se la limita horror-ului, a carui granita nu o trece, desi de multe ori ai impresia ca urmaresti un film horror, datorita tensiunii fiecarei scene. Nici distributia nu are vreun nume cunoscut pe afis, protagonistul Son Hyun-joo fiind cunoscut pentru roluri secundare din filme si seriale (serialul “The Chaser” i-a adus o oarecare notorietate prin cele 3 premii de interpretare castigate). Daca partenera lui vi se pare cunoscuta, e probabil tot din cauza rolurilor secundare din filme si seriale, precum “Fantasy Couple”, “Poseidon”, “Little Girl K”. “Hide and Seek” a castigat 2 premii, unul al Asociatiei coreene a criticilor de film pentru Cel mai bun regizor debutant, si altul pentru coloana sonora la a 50-a editie a Daejong Film Awards.

Hide and Seek 2013 secventa 1La o prima vedere, Sung-soo e capul unei familii fericite, cu un oarecare statut social, sotia si cei doi copii minori locuind intr-un complex luxos de apartamente. Totusi, ceva din trecut il macina pe Sung-soo, acesta fiind fiul nelegitim al unei familii ce avea deja un fiu, pe Sung-chul. Insa tatal acelei familii a lasat intreaga avere fiului sau nelegitim, fapt ce a starnit antipatia celuilalt fiu ce ar fi trebuit sa fie mostenitorul de drept. Remuscarile il macina pe Sung-soo odata cu trecerea anilor, incepand sa aiba cosmaruri si sa sufere de insomnie. Intr-una din zile, dupa ce nu mai auzise nimic de Sung-chul inca de cand terminase liceul, moment in care Sung-chul a fugit de acasa si s-a facut nevazut, Sung-soo e cautat la telefon de administratorul apartamentelor dintr-o cladire pe cale de demolare, unde ar fi stat mai mult timp Sung-chul. Numarul de telefon fusese gasit de administrator intre lucrurile lasate in urma de disparut, iar Sung-soo era chemat sa elibereze incaperea. Nu doar curios, ci cu adevarat inspaimantat, Sung-soo se duce la fata locului in speranta sa-si gaseasca fratele vitreg. Da insa doar peste niste locatari ciudati, inspaimantati de cazierul fratelui disparut, eliberat de ceva vreme din inchisoare, care ii teroriza mai tot timpul imbracandu-se in haine de motociclist si punandu-si pe cap o casca. Lucrurile se precipita cand in timp ce il asteptau in masina pe Sung-soo, sotia acestuia si copiii sunt priviti de la distanta de un individ bizar ce poarta o casheta de motociclist… Aceasta aparitie precum si alte disparitii recente de persoane din acelasi imobil tes in jurul lui Sung-soo si a familiei acestuia o panza de paianjen care ii impresoara lent. E momentul in care incepe o cursa contra cronometru pentru aflarea identitatii urmaritorului, ce incepe sa-i terorizeze in mod inexplicabil familia.

Hide and Seek 2013 secventa 2“Hide and Seek” are ceva din modul hollywoodian de realizare a unui thriller. Fie e vorba de o legenda urbana aparent fantezista, fie de folosirea unor elemente simbolice in masura a spori tensiunea, cum e imaginea imobilului darapanat in care se desfasoara tragedii ascunse, situat intr-o zona marginasa a Seulului, pustie mai tot timpul si, desigur, rau-famata. In acest caz, aceasta cladire aproape ca trimite la solitara locuinta a lui Norman Bates din “Psycho”, daca nu ca infatisare, cel putin ca senzatii pe care reuseste a ti le inspire. Iar legenda urbana vine perfect in completarea imaginii dorite de regizorul-scenarist: se spune ca prin cartierul marginas circula un zvon bizar despre niste intrusi care se ascundeau in casele oamenilor fara ca acestia sa realizeze, traind in secret acolo. Incitant, nu ? Avand asigurat fundalul plin de mister, nu a mai ramas decat sa fie dezvoltata o poveste intriganta despre o familie aparent obisnuita din clasa de mijloc, urmarita de unele fapte intunecate din trecutul tatalui, care se intersecteaza in acest univers bizar intr-o poveste captivanta cu o rasturnare finala de situatii surprinzatoare. Iar daca regizorul lasa pe parcurs unele indicii care te-ar conduce spre anumite banuieli legate de un anume personaj, surpriza vine din ingeniozitatea cu care a fost scris si pus in scena scenariul, care la final vei constata ca duce intr-o cu totul alta directie. Un film captivant, sufocant si acaparator prin tensiunea emanata, ce compenseaza orice absenta a vreunui star din distributie sau a unor efecte speciale care sa te tina cu forta in fata lui.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de lasedan, cristinab si gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>