Cat de mare este Hayao Miyazaki ? Raportat strict la nivel national (anume al Japoniei), trei din filmele regizate de acesta se afla in topul celor mai profitabile filme japoneze ale tuturor timpurilor. Este vorba, mai intai, de „Spirited Away” din 2001, care a intrecut la incasari filme ca „Titanic” sau „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”, iar in 2002 a luat Ursul de Aur. Filmul a avut o influenta atat de mare asupra publicului japonez incat multi aspiranti la titlul de creatori de „anime” si-au cautat de lucru la studiourile Ghibli, unde Miyazaki a fost co-fondator in 1985. Studiourile Ghibli, care au produs toate filmele de animatie ale lui Miyazaki, numara, astazi, 140 de angajati.

Cel mai nou film al lui Miyazaki, „Ponyo on the Cliff by the Sea„, a fost prezentat la Festivalul de la Venetia din acest an, fara a castiga un premiu, insa a reusit sa stranga doar in Japonia incasari de peste 153 milioane de dolari. Miyazaki este nimeni altul decat realizatorul unor animatii de exceptie, cunoscute in intreaga lume, precum: „Lupin the III: The Castle of Cagliostro”, „Nausicaa”, „My Neighbor Totoro”, „Kiki’s Delivery Service”, „Princess Mononoke” sau „Howl’s Moving Castle”.

Pentru a se lua in calcul sintagma de „cel mai mare regizor japonez al tuturor timpurilor”, trebuie avuta in vedere si o parere oficiala a unei autoritati in domeniu. Astfel, Federatia Industriei Japoneze de Film confirma faptul ca „Spirited Away” a avut incasari de peste 30,4 bilioane de yeni, fiind nu doar cea mai mare lovitura a lui Miyazaki ci si filmul cu cele mai mari incasari din istoria Japoniei (locul 2 fiind al Titanicului, cu 26,2 bilioane yeni, si locul 3 revenind lui „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”, cu 20,2 bilioane yeni). Pozitiile 4 si 5 ale acestui top „all time” le ocupa alte 2 filme ale aceluiasi Miyazaki, „Howl’s Moving Castle”(19,6 bilioane yeni), respectiv „Princess Mononke”, (19,4 bilioane yeni). „Ponyo” are, pana acum, 14,3 bilioane yeni incasari doar in Japonia, si inca nu a fost lansat in Statele Unite.

Ce parere au expertii despre filmele lui Miyazaki ? Cea mai mare parte a lor ii elogiaza munca. Haruhiko Kamijima, un romancier care a scris o carte despre filmele lui Miyazaki, considera ca nici un regizor japonez (si a luat in calcul nume mari precum Kurosawa, Ozu sau Kitano) nu ar fi avut un impact mai mare in intreaga lume a industriei de film decat Miyazaki. Si asta, sustine acesta, partial din cauza faptului ca filmele sale sunt animate, animatia fiind un domeniu in care artistii japonezi exceleaza. Tot el considera „Ponyo…” cea mai mare realizare a regizorului japonez de pana acum. Si asta si datorita faptului ca intreaga animatie a fost facuta manual, secventa cu secventa; „Miyazaki se opune trendului in materie de animatie, nefolosind calculatorul in animatiile sale”, a mai adaugat Kamijima.

In acelasi timp, Kaoru Kumi, care a scris o carte in care critica filmele lui Miyazaki, spunea despre acesta ca e un simplu desenator de animatii si ca scenariile sale sunt de slaba calitate. Miyazaki nu vine mai intai cu scenariul, spune acesta, ci mai intai cu ideea vizuala, iar apoi se gandeste la o poveste in care sa o transpuna. In felul acesta rezulta intrigi stranii. In plus, a mai adaugat acesta, studiourile Ghibli nu vor da niciodata un mare regizor deoarece Miyazaki nu poate niciodata invata cum se scrie un scenariu.

Ce face atat de speciala o animatie a lui Miyazaki ? In primul rand acesta foloseste multe culori, spre deosebire de mare amajoritate a regizorilor de animatii, care se rezuma la 3 culori primare (rosu, albastru si galben) cu cateva variatii. Miyazaki foloseste intre 300 si 600 de culori diferite, conform „Secretelor studioului Ghibli” scrisa de Hayato Kazami. In al doilea rand, personajele lui Miyazaki exprima o varietate de expresii si gesturi, chiar si in scenele solo. Animatiile sale presupun intre 50.000 si 150.000 de coli, in comparatie cu circa 10.000 cate cuprinde un show animat pentru televiziune de circa o ora. Munca la o astfel de productie este de aproximativ 8 luni, fiind depus un efort fantastic, greu de imaginat de orice fan al animatiilor sale.

E greu de spus daca Miyazaki este sau nu cel mai mare regizor japonez al tuturor timpurilor. Este adevarat ca filmele sale au avut un succes financiar fantastic in intreaga lume. Este adevarat ca acest succes a fost obtinut prin foarte multa munca, deseori migaloasa si obositoare. La fel de adevarat este ca animatiile sale au avut o recunoastere internationala la mari festivaluri de film din intreaga lume. Insa, personal consider ca Miyazaki este un mare regizor in viata, iar acesta este poate principalul defect in acordarea unui titlu atat de elogios. Cinematografia japoneza nu a dus niciodata lipsa de talente, de deschizatori de drumuri sau de ctitori de scoala cinematografica. E greu sa pui un Miyazaki, in ciuda succesului de care se bucura, alaturi de un Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi, Nagisa Oshima sau Yasujiro Ozu. Probabil doar timpul va putea face o alaturare a acestor nume in cartea de aur a filmului japonez. Pana ca acesta sa se scurga si sa-si spuna cuvantul, nu ne ramane decat sa ne bucuram de ceea ce magicul talent al lui Hayao Miyazaki ne ofera, inca.

Articol realizat de cris999 © asiacinefil.com

1 Comments

  1. Eu personal consider ca Miyazaki este intradevar unul dintre cei mai mari regizori care au pasit pe acest pamant insa intradevar, avand in vedere faptul ca el este un regizor de animatii si nu numai ( faptul ca temele lui sunt in principal enuntari ale problemelor adelescentilor ( tinerilor) este greu sa-l asezi langa alti regizori la fel de buni ( tot din japonia si chiar din lumea intreaga) daca luam in calcul faptul ca ei dezvolta idei mult mai … mature. Dar cu toate astea, filmele lui Hayao Miyazaki au sa ramana in mintile multor oameni si implicit in istorie cinematografiei mondiale. In mintea mea sigur au sa ramana.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>