haeun-poster„Haeundae” este cel mai bine cotat blockbuster coreean al acestui an, o productie mult asteptata de fanii genului „disaster movie”. Cu un buget de 15 milioane dolari, filmul a adus incasari de peste 56 milioane dolari, distribuirea ilegala a lui pe internet, la doar o saptamana de la premiera in Coreea si in paralel cu premiera din China starnind un urias scandal mediatic, fiind adus un mare prejudiciu nu doar productaorilor, ci intregii industrii coreene de film. Cu cele peste 56 milioane dolari, filmul se situeaza pe prima pozitie a box-office-ului coreean din acest an, existand mici sanse ca vreo alta productie sa detroneze „Haeundae”, care va deveni, probabil, filmul coreean al anului 2009. Filmul, finantat de CJ Entertainment, este una din cele mai mari productii coreene din toate timpurile, sub aspectul investitiilor si al eforturilor depuse in realizarea lui, intr-o industrie cinematografica precum cea americana un film similar presupunand un buget de 5 ori mai mare.

haeundae1secvFilmarile la aceasta productie s-au realizat in intregime in Coreea, in Busan si pe celebra plaja Haeundae. Efectele speciale au fost realizate si definitivate in Statele Unite, la San Francisco, de catre compania americana Polygon Entertainemnt. Filmul a avut in salile de cinematograf din Coreea peste 11 milioane de spectatori, fiind extrem de bine vandut in intreaga lume. Din pacate, distribuirea lui in Europa s-a oprit la granitele Romaniei, in Ungaria.

Regizorul Yun Je-gyun are la activ alte cateva succese de proportii: a regizat „My Boss, my Hero”, „Sex is Zero”, „Romantic Warriors” sau „Miracle on 1st Street”, fiind la toate acestea si scenarist. La fel s-a intamplat si cu „Haeundae”, un film care reuseste sa beneficieze de o distributie de exceptie, actori cu nume in Coreea: Park Joon-hoon din Nowhere to Hide sau Les Formidables, Sol Kyun-gu din Voice of a Murderer sau Public Enemy 3 si Ha Ji-won, actrita protagonista din „100 Days with Mr. Arrogant”, „Duelist” sau din serialul „Hwang Jin-i”.

La 5 ani de la teribilul tsunami care a lovit coastele Asiei de Sud-Est in 2004, o serie de evenimente seismice tot mai intense se produc in apropierea coastelor Coreei de Sud, o zona aparent mai ferita de cutremure decat tara vecina Japonia. In ciuda acestui fapt, viata isi continua linistita cursul in Busan, important oras port al Coreei, a carei perla este celebra plaja Haeundae (comparabila cu Coasta e Azur din Franta), vizitata zilnic de sute de mii de oameni in cautare de relaxare. Filmul urmareste destinul a 3 cupluri: un profesor seismolog divortat si sotia acestuia, care si-a crescut fiica singura, departe de tatal ei; o actrita atragatoare salvata de un salvamar chipes, de care se indragosteste, si un cuplu format din fiica unui cercetator mort in evenimentele din 2004 si prietenul tatalui decedat, care i-a incredintat-o pe fiica ei in grija, cu glas de moarte. Viata celor 3 cupluri destramate sau in curs de constituire este urmarita atent, uneori cu o nota de umor, alteori cu multa sensibilitate, pana in momentul in care iminenta unui dezastru natural le pune la incercare curajul, spiritul de sacrificiu si devotamentul.

O melodrama cu accente comico-tragice pentru care apelativul de „disaster movie” nu i se potriveste in totalitate. Atentia principala este centrata pe destinul celor 3 cupluri, pe problemele lor de zi cu zi, partea spectaculoasa a filmului fiind un aspect secundar, in viziunea regizorului. Prin aceasta, „Haeundae” se departeaza de modelul clasic al filmelor-dezastru hollywoodiene, unde totul se concentreaza pe amploarea dezastrului redat in film sip e efectele speciale cat mai consistente, neinsistand suficient pe portretizarea personajelor implicate in el. De fapt, in „Haeundae” avem o radiografiere de aproape a vietii unor oameni ajunsi intr-un impas, pentru care un factor extern precum un dezastru natural reprezinta un element accelerator in sensul rezolvarii problemelor din cuplu. Un film despre viata, sacrificiu si solidaritate umana, care nu trebuie ratat !

3 Comments

Post your comment

Solve : *
48 ⁄ 24 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.