Gunman in Joseon posterIn anul 2012, k-drama „Princess’s Man” a fost unul din cele mai bune seriale coreene nu doar ale postuilui KBS, ci dintre toate serialele coreene difuzate pe micul ecran in acel an, inregistrand ratinguri foarte ridicate (23,9% fiind cel mai mare rating atins, la ultimul episod). Povestea plina de neprevazut si tensiune plasata in perioada de ineput a epocii Joseon, chimia celor doi protagonisti si maiestria interpretativa a restului distributiei, coloana sonora, si mai ales regia au adus serialului 6 premii la KBS Drama Awards si premiul pentru Cel mai bun regizor la Baeksang Arts Awards. La doi ani distanta, regizorul Kim Jung-min (foto) a acceptat din nou propunerea KBS2 pentru a regiza un serial de epoca intitulat „Gunman in Joseon” (sau, literal, „The Joseon Shooter”). Daca a cunoscut celebritatea cu o poveste despre inceputurile dinastiei Joseon, provocarea lui „Gunman in Joseon” era o poveste plasata la apusul acestei dinastii care a marcat istoria Coreei secole la rand. Desi povestea s-a dovedit captivanta, perechea de scenaristi de la „The Princess’ Man” Kim Jung-min, regizorul lui Princesses Man si Gunman in Joseonnu a fost inclusa in proiect, producatorii mergand pe mana lui Ki Seung-tae, aflat la primul scenariu pentru un serial tv. Ratingurile au fost departe de cele inregistrate de Princess’s Man, avand o medie intre 9 si 11 %, in functie de cele doua instrumente de masurare a ratingurilor din Coreea, TNms si AGB. Asa cum ne-a obisnuit vara de vara, de la revenirea sa din armata, in absenta propunerilor de roluri pentru filme pentru marele ecran, Lee Jun-ki a acceptat fara ezitare rolul principal, confirmand apetenta pentru roluri pe micul ecran. De mai bine de 7 ani, de la rolul secundar din „May 18” (2007), actorul nu a mai fost distribuit intr-un film, ultimul proiect acceptat fiind abandonat pentru satisfacerea stagiului militar obligatoriu. Nam Sang-mi reapare alaturi de Lee Jun-ki (dupa „Time Between Dog and Wolf”), in timp ce Yu Oh-seong face din nou un rol negativ monumental, dupa prestatia similara din „Faith” sau din celebrul film „Friend”. Trebuie remarcata si coloana sonora, cel putin segmentele instrumentale amintind flagrant, cum se putea altfel, de „Princess’s Man”.

Gojong Imparatul CoreeiAsa cum fiecare serial de epoca coreean ne-a obisnuit cu zugravirea portretului unui monarh, si de aceasta data subiectul are legatura cu monarhul epocii, cu mentalitatea si politica acelor timpuri. Regele Gojong, caci despre el este vorba, a fost al 26-lea monarh al dinastiei Joseon si primul imparat, (1864-1907, urcand pe tron cand avea doar 11 ani, tatal sau fiindu-i regent) a fost un conducator inteligent, care, chiar daca a dorit din toata fiinta sa reformeze tara si politica, nu a reusit, fiind impiedicat sistematic de impotrivirea oamenilor politici, a factiunii conservatoare dar si a politicilor tarilor vecine. Dupa ce regina Min (sau imparateasa Myeongseong) este omorata intr-un complot pus la cale de ministrul japonez, Gojong impreuna cu printul mostenitor Sunjong se retrage, de frica unei lovituri de stat, la ambasada Rusiei, de unde va controla guvernul aproape un an. (Aceasta perioada din viata primului imparat al Joseonului este descrisa in filmul „Gabi”). Dupa ce se intoarce de la ambasada Rusiei, proclama formarea imperiului Joseon, dar este fortat de japonezi sa abdice, iar fiul sau Sunjong ii succede la tron si va fi ultimul monarh cxe l-a avut Coreea, fiindca in august 1910 imperiul Joseon este anexat de Japonia. Gojong a fost fortat de japonezi sa deschida trei porturi pentru a face comert, si datorita acestui lucru in tara au inceput sa intre marfuri noi aduse cu corabiile din Europa.

Gunamn in Joseon secventa 2In dorinta lui de a reforma tara, regele Joseonului aduce la Curte cinci carturari care sa-l ajute in promovarea acestor reforme. Factiunea consevatoare Sugu, din care faceau parte oameni politici, negustori bogati, carturari renumiti, vazand ca prin aceste reforme dorite de rege le sunt puse in pericol privilegiile de care se bucurau din mosi-stramosi, prin care adunau bogatii in detrimentul oamenilor obisnuiti care saraceau din ce in ce mai mult, pun la cale o intreaga conspiratie pentru a-l impiedica pe rege sa duca la bun sfarsit ceea ce incepuse. Carturarii isi expuneau ideile in fata unor adunari de oameni uimiti de ceea ce auzeau (ei spuneau ca aceasta clasa a celor bogati nu apara valorile traditionale sau obiceiurile din Joseon, ci vor sa-si apere doar propriile privilegii; sustineau, de-asemenea, intarirea relatiilor cu vecinii, blamand politica de izolare a tarii) dar, pe rand, sunt impuscati. Unul din acesti invatati a scris o carte secreta in care erau insiruite aceste idei menite sa lumineze mintea oamenilor, iar factiunea o cauta cu disperare pentru a o distruge, inainte ca ideile din ea sa ajunga sa fie cunoscute de oameni. Liderul conservatorilor Sugu considera ca in aceasta carte sunt numai invataturi primejdioase, iar continutul ei poate schimba lumea si parerea multor oameni. El ii da exemplu pe catolici, al caror numar continua sa creasca datorita unei carti (se referea la Biblie) aduse din Occident. Ca atare, tocmesc puscasi care sa elimine carturarii regelui si sa puna mana pe aceasta carte pentru a o distruge inainte de a deveni cunoscuta de mai multi oameni.

Gunman in Joseon secventa 1In tara, datorita politicii de deschidere spre alte tari, incep sa patrunda marfuri noi: telescopul, busola, aparatul de fotografiat, chibriturile dar si o arma noua: pusca cu gloante, care inlocuieste vechea muscheta a carei epoca se incheiase. Park Jin-han este prim strajer al regelui si, impreuna cu soldatii sai, e in urmarirea puscasului care ucidea carturarii. Armele lor erau sagetile si sabia care trebuia sa faca fata unei pusti care tragea de la distanta mare si cu precizie. Park Yoon-kang (Lee Joon-ki) este un tanar, aparent fericit, fara griji si fara vise, care isi petrece timpul prin casele de placeri, distrand lumea cu giumbuslucurile lui nevinovate. Acesta e nimeni altul decat fiul prim strajerului Park Jin-han, care datorita meseriei sale lipsea mult din viata fiului si fiicei sale. Din aceasta cauza dar si din altele, relatia tata-fiu era una rece si tensionata. In momentul in care dintre carturarii regelui nu a mai ramas decat unul, sesizand pericolul care se poate abate asupra familiei sale, strajerul ia hotararea de a se muta la un prieten care era tot un slujbas de incredere al regelui. Aici, Yoon-kang o cunoaste pe fiica gazdei, Jung Soo-in, (Nam Sang-mi) care semana izbitor cu un barbat cu care avusese o ciocnire pe strada cu ceva timp in urma. Yoon-kang si Soo-in petrec mult timp impreuna, trecand de la confuzie la momente comice si, incet, incet, isi deschid inimile vorbind despre dorinte, vise si despre viitor, iar la un moment dat sentimentul iubirii ii cuprinde pe amandoi. Dar intamplarile tragice care vor urma ii vor desparti in conditii cumplite, Soo-in crezand ca Yoon-kang este mort, dar totusi sperand ca traieste.

Gunman in Joseon secventa 3Soo-in este o tanara inocenta care duce o viata linistita alaturi de familia sa, ferita de necazuri si griji. Avea un vis dupa ce carturarul care statuse la familia ei ii aratase un glob pamantesc: voia sa calatoreasca si visa o lume in care putea merge oriunde, fara oprelisti, intr-o perioada cand cele mai curajoase femei erau cele care ieseau putin din cetate. Era fascinata de noutatile care veneau cu corabiile din Lumea Noua, adoptand totodata si ideile si cultura noua care incepeau sa patrunda in tara. Imprejurarile o vor transforma intr-o luptatoare curajoasa si puternica, avand un rol determinant in cresterea importantei femeii in societate.

Yoon-kang o iubeste pe Soo-in dar este retinut in a-i impartasi sentimentele si isi da seama ca are si el un vis: acela de a petrece cat mai mult timp cu ea ascultand-o vorbind. Desi manuieste sabia cu maiestrie, voia sa ajunga la fel de bun precum era tatal sau pe care il iubea, desi nu o arata niciodata, crezand ca din vina lui ii murise mama pe cand era un copil. Si cand acesta este ucis, are un singur scop: sa se razbune pe cei care i-au destramat familia, si pentru asta va abandona sabia care era considerata sufletul luptatorului, si va lua pusca cu care va deveni eroul razbunator si de temut.

Gunman in Joseon secventa 5Dusmanul sau cu care va avea destule confruntari este Choi Won-shin (Yoo Oh-sung), un negustor bogat, duplicitar si periculos, care este omul de incredere si fidel executant al ordinelor conservatorilor, decis sa nu permita nici un fel de schimbare in tara. Pentru asta nu se sfieste sa puna chiar el mana pe pusca pentru a suprima pe cei care-i considera a fi periculosi. Fiica lui, Choi Hye-won (Jun Hye-bin) este rece si calculata, condusa de ambitie si lacomie in dorinta de a avea si mai multa putere; este o persoana inabordabila si de temut pentru cei din jur. Viseaza sa stapaneasca lumea pana cand il intalneste pe Yoon-kang, de care se indragosteste, si dorinta ei se reduce la a stapani universul unei singure persoane.

Pe parcursul celor 22 de episoade vom vedea si alte personaje mai mult sau mai putin implicate, multi actori cunoscuti din alte drame istorice, dar si deschiderea unei natiuni spre alt univers, alte culturi dar si alti oameni, si reticenta si impotrivirea celor care aveau tot interesul ca tara sa ramana in intuneric pentru ca privilegiile lor sa nu aiba de suferit.

Prezentare realizata de Iuliana – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
16 − 12 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.