gulal_posterFilmul este regizat de Anurag Kashyap, unul din tinerii regizori indieni (37 de ani) extrem de apreciati, dar si un scenarist de marca. In filmografia lui se inscriu „Black Friday” (2004), un film controversat si premiat despre atentatele din Bombay din 1993, sau productii de success precum „No Smoking” sau „Dev D” Ca scenarist a scris scenariul castigatorului FilmfareAward (Oscarurile indiene) „Satya” (1998) si filmului Canadian nominalizat la Oscar „Water”, fiind considerat unul din cei mai multilaterali si prolifici cineasti indieni contemporani. Ideea lui „Gulaal” a prins contur in 2001, pe cand regizorul Kashyap asculta cantecele de pe coloana sonora a filmului Paanch, un film ce la acea vreme se lupta cu cenzura. Inspirat de aceste melodii scrise de Mohammad Rafi, „Gulaal” e dedicat textierului acestor melodii, Sahir Ludhianvi, si altor poeti care au avut o viziune despre India pe care si-au exprimat-o in versurile lor. Partial, filmul a fost inspirat si de ideea actorului protagonist, Raj Singh Chaudhary.

anuragkashyapDin diverse motive, lansarea filmului a intarziat 3 ani, in cele din urma avand premiera in martie 2009. Dupa lansare, acesta a primit critici favorabile din partea cunoscatorilor de film indian: „Anurag Kashyap (foto) este una din cele mai tulburatoare voci din filmul indian de astazi„, iar filmul sau este „fantastic de agreabil, chiar te atinge„. „Fiecare personaj al scenariului capata o identitate, inclusiv cele secundare, dar si un contrast in forma celuilalt personaj, opus, un adevarat stil de autor dramatic.” Celebrul scriitor tamil Charu Nivedita vorbeste de „Gulaal” ca fiind „cel mai bun film politic indian al tuturor timpurilor” si „un document al istoriei politice contemporane„. In ciuda acestor remarci favorabile, filmul nu a constituit o lovitura la box-office in India.

Plasat intr-un fictiv Rajpur din Rajahstanul de astazi, „Gulaal” prezinta mai multe povesti care se intrepatrund, acestea gravitand in jurul unei rebeliuni locale in scopul crearii unei Rajputana independente. Dileep Singh este un tanar idealist care cade in valtoarea dezbaterilor studentesti pline de avant si noncomformism. Treptat, acesta e atras ca un magnet in lumea unui lider local care pune la cale o miscare armata pentru a reclama Rajputana pentru rajputani. Curand isi da seama ca este folosit ca un gaj de oamenii in plasa carora a fost atras si ca a devenit un pion fara voia lui intr-un complot sinistru.

gulaal-poster-2La capitolul lucruri insolite, trebuie mentionat ca regizorul insusi are o aparitie speciala in film. De asemenea, comisia indiana de cenzura a sters doua dialoguri din film, unul referitor la Gandhi, si un altul referitor la originile imnului indian. In film apar o multime de elemente ce amintesc de legende ale muzicii anilor ’70-’80 din Statele Unite: unul din personajele poarta un medalion ce a apartinut, in viata reala, lui John Lennon. Melodia interpretata la chitara de personajul Kiran in camera de intalnire este, de fapt, „Goodbye Blue Sky” de pe legendarul album „The Wall” al lui Pink Floyd, iar in scenele alb-negru ce sugereaza anii copilariei unuia dintre personajele importante din film apare un poster ce-l infatiseaza pe Jim Morisson, cu toate ca el avea un medalion cu poza lui… John Lennon. O mare parte din echipa de actori a fost implicata si in alte procese decat interpretarea propriu-zisa: Raj Singh Chaudhary e co-scenarist, Piyush Mishra a interpretat melodiile, iar Ayesha Mohane asistent de regie.„Gulaal” este un film despre care se pot spune foarte multe, in special tineretului din ziua de astazi. In ciuda lungimii sale de aproape 2 ore si jumatate, acesta este extrem de captivant, existand pentru spectator toate premisele unei companii placute petrecute in fata unui thriller cu accente politice foarte bine realizat.

 

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>