„Grave of the Fireflies” este un nume care a facut istorie si senzatie de la lansarea lui in 1988 pana in prezent, continuand sa fascineze generatii intregi prin mesajul transmis si sinceritatea povestii sale. Animatia din 1988 a lansat studiourile Ghibli, in Japonia, si a deschis drumul marelui Hayao Miyazaki spre o cariera stralucita in lumea animatiei japoneze. In 2005, cu ocazia comemorarii a 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, televiziunea japoneza NTV a realizat o adaptare pentru micul ecran a anime-ului. Anul trecut, Taro Hyugaji (regizorul lui „Portrait of the Wind”) a regizat, pe baza romanului lui Akiyuki Nosaka, o ecranizare pentru marele ecran, a sfasietoarei povesti. Keiko Matsuzaka a castigat, in acest an, premiul de la „Mainichi Film Concours” pentru interpretarea rolului secundar al matusii celor 2 copii protagonisti.

Povestea „Mormantului Licuricilor” este cunoscuta, probabil, tuturor. Seita, impreuna cu surioara lui mai mica, Setsuko, raman orfani in urma unui raid al aviatiei americane asupra orasului japonez Kobe, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ramasi doar cu caruciorul in care isi cara putinele lucruri ce le mai aveau, cei doi copii incearca sa-si gaseasca un acoperis deasupra capului la o matusa indepartata. Aceasta avea la randul ei 2 copii, iar aparitia celor doi nu a fost decat o neasteptata povara de care mai intai a vrut sa se descotoroseasca. In cele din urma ii accepta langa ea doar pentru a pune mana pe putinele lucruri pe care mama lor le-a lasat acestora si a le vinde, pentru a obtine bani pentru mancare.

Un tablou dezolant al unei tari ravasite de razboi, in care saracia, ruinele si moartea sunt singurele constante ale vietii de zi cu zi. In acesta lume cruda, cei doi copii incearca sa-si gaseasca un loc in care sa nu deranjeze pe nimeni prin prezenta lor si prin visele care mijesc in imaginatia lor nevinovata. In definitiv, viata este asemeni unul licurici: straluceste si ofera lumina, dupa care se stinge intr-un mormant universal numit indiferenta. O ecranizare buna, fara a avea la dispozitie un buget urias, dovada ca talentul si daruirea pot crea filme de calitate, indiferent de factorii financiari. O noua in plus pentru prestatia celor 2 copii-actori, in special a interpretei lui Setsuko, care dau filmului prospetimea si vigoarea naturaletii si inocentei lor.

0 Comments

Post your comment

Solve : *
18 − 3 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.