gogoCu 41 de premii internationale si 5 nominalizari, „Go” este unul din cele mai premiate filme japoneze ale tutror timpurilor. Drama despre adolescentul aflat in cautarea unei identitati si a unui scop in viata l-a consacrat pe regizorul Isao Yukisada, cel care 3 ani mai tarziu realizeze memorabilul „Crying out love, in the center of the world”. Distributia este una pe masura filmului, cu Yosuke Kubozuka in rolul principal (recent vazut in „Ichi”), secondat de actrita Kou Shibasaki (din Shaolin Girl si Suspect X), si cu actorul veteran care are un rol de senzatie, Tsutomu Yamazaki, recent distribuit in „Departures” sau in „13 steps”.

„Zainichi” este un termen din limba japoneza care ii desemneaza pe etnicii coreeni ce locuiesc in Japonia. Sugihara este un „zainichi” noncomformist care se indragosteste de o fata japoneza, Tsubaki Sakurai. Aflat la varsta adolescentei, acesta cocheteaza cu teribilismul, iar la fiecare boacana pe care o face tatal sau, o persoana extrem de dura, ii aplica o corectie exemplara. Sugihara sufera, insa, de un complex: acela de a fi etnic minoritar coreean intr-o societate traditionala. De fapt, aceasta este si tema centrala a filmului: interogarea problemelor pe care un baiat zainichi le intampina in societatea japoneza conservatoare si lupta acestuia pentru a-si gasi un loc intr-o societate care nu il accepta. Sugihara se hotareste sa lase in urma stigmatul etnicitatii sale si sa duca o viata linistita, implinita. Ii va permite societatea sa-si realizeze acest inofensiv vis ?

kubozukaDincolo de subiectul sensibil pe care il pune pe tapet, „Go !” indirect ridica si o alta problema. Poate mai mult decat orice alta tara, la un nivel pur superficial Japonia moderna dezvaluie o mica asemanare cu tara care era acum un secol. In domeniul cultural, politic sau economic, Japonia cu siguranta a absorbit mai mult de peste hotare decat i s-a oferit in schimb. Singurul domeniu in care Japonia a ramas nealterata a fost cel etnic. Daca in calitate de japonez nu-ti poti demonstra originile impamantenite in perioada Tokugawa, mereu vei ramane un strain, pentru japonezi, si vei fi tratat ca atare. Le fel este si personajul acestui film, Sugihara, un zainichi dintr-a doua generatie nord-coreeana. Cand decide sa renunte la liceul nord-coreean dupa ce l-a injurat pe profesorul de japoneza, si se hotareste sa se inscrie la o scoala japoneza obisnuita, Sugihara obtine un oarecare respect din partea fostilor colegi zainichi, insa declanseaza un val de violenta din partea noilor colegi japonezi.

„Go” a fost lansat concomitent in Japonia si Coreea de Sud, la data premierei, dar nu este primul film care trateaza discriminarea impotriva coreenilor. Este insa prima provocare importanta la adresa ideilor preconcepute existente legat de identitatea japoneza, intr-un format comercial. Traiectoria dramatica a filmului este evidenta, insa in momentele sale puternice, scenele de romantism ivite intre Sugihara (Kubozuka) si Sakurai (Shibasaki) aduc o nota de afectivitate, transformandu-l intr-unul din cele mai distinse si provocatoare filme japoneze din toate timpurile. O productie ce nu trebuie sa lipseasca din memoria cinefililor iubitori ai filmului japonez.

3 Comments

  1. Subtitrarea noastra este hardsubata direct pe film, nu e disponibila in format srt din cauza hotilor de subtitrari. In consecinta, singura varianta ramane sa-ti stergi acea varianta de film si sa iti faci rost de cea hardsubata in romana.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>