“Gabi”, una din productiile coreene importante ale acestui an, ne introduce din nou in atmosfera tensionata a sfarsitului de secol XIX din peninsula coreeana. Filmul porneste de la evenimente istorice reale, dar imbina fictiunea cu realitatea intr-o poveste antrenanta si plina de neprevazut, cum sunt, de altfel, toate filmele de spionaj. Productia are la baza romanul lui Kim Tak Hwan, “Russian Coffee”, scris in 2009, si a avut un buget initial de 9 milioane de dolari, redus ulterior la jumatate, fara insa ca aceasta sa afecteze valoarea si calitatea rezultatului final. Filmarile au durat aproape 5 luni, si au fost efectuate atat in locatiile pitoresti din Seul cat si in Moscova si Sankt Petersburg. De altfel, filmul este vorbit in 3 limbi (coreeana, rusa si japoneza), existand si cateva replici in engleza abia inteligibile datorita accentului. Titlul filmului, “Gabi”, se refera la denumirea data cafelei de coreeni in momentul in care au introdus cafeaua in societatea coreeana, tocmai in timpul regelui Gojong (un mare iubitor al gustului cafelei), la sfarsit de secol XIX ! Regia e semnata de Chang Yoon-Hyun, cel care revine dupa 5 ani de absenta, ultimul film regizat fiind tot unul de epoca, “Hwang Jin-yi” (2007). Distributia este una cu nume mari, iar interpretarea e pe masura. Idolul femeilor, Joo Jin-mo, revine intr-un film pentru marele ecran din 2 in 2 ani (2008 – A Frozen Flower, 2010 – A Better Tomorrow), si nici de aceasta data nu dezamageste, chiar daca rolul lui este unul in mare parte antipatic. Rolul regelui Gojong ii devine lui Park Hee-soon (The Client, The Showdown), un star de prima mana, iar rolul principal feminin… Ei bine, aici s-a vorbit initial de distribuirea actritei Lee Da-hae (pe care sigur v-o amintiti din Chuno), dar intarzierea cu 3 luni a debutului filmarilor a determinat-o pe aceasta sa renunte. Rolul vacant i-a fost distribuit lui Kim So-yeon, nimeni alta decat agenta nord-coreeana din serialul de succes IRIS, care si-a indeplinit cu bine misiunea, realizand un rol perfect.

Illichi (Joo Jin-mo), cunoscut si ca Vulpea de Gheata, si Danya (Kim So-yeon), cunoscuta si ca Vulpea Argintie, se iubesc din copilarie. Tatal Danyei a fost ucis in mod brutal de oamenii Regelui Gojong, iar inainte de a-si da ultima suflare, Illichi primeste de la moribundul tata misiunea de a avea grija de fiica lui. Anii au trecut, iar cei doi au devenit niste temuri banditi, jefuind trenurile ce transportau arme, lingouri de aur sau… cafea. Inevitabil, acestia au ajuns si spaima armatei ruse de la granita cu Joseonul, iar pe capul lor a fost pus un premiu, mai important decat acesta fiind salvarea onoareai armatei use. Intr-un final cei doi sunt capturati si urmeaza a fi executati sumar. Dar un lucru neasteptat intervine, urmand a le schimba definitiv destinele. O oarecare Sadako ii salveaza de la moarte in schimbul unei cantitati mari de lingouri de aur platite de serviciul de spionaj japonez rusilor. Abilitatea lor in stapanirea la perfectie a limbii ruse si japoneze ii transforma in pionii unui plan diabolic pus la cale de Miura, un ofiter japonez de informatii: Illichi urmeaza sa actioneze in Joseon pentru a slabi forta militara a regatului, in timp ce Danya va fi infiltrata in anturajul regelui Gojong, avand misiunea finala de asasinare prin otravire a acestuia.

Figura regelui Gojong a inceput sa fie portretizata in mai multe filme si seriale recente, insa “Gabi” e primul care se apleaca asupra personalitatii acestuia dintr-un unghi de vedere diferit. Acesta este zugravit atat ca un patriot pe care istoria l-a adus intr-o situatie delicata, prins intre tendintele expansioniste ale Japoniei si dorinta Rusiei tariste de dobandire de influenta in Extremul Orient, dar si ca un rafinat consumator de cafea, in timpul lui fiind deschise si primele cafenele din Joseon, cafeaua devenind unul din elementele lumii occidentale care reuseste sa schimbe inclusive mentalitatea unei societati conservatoare, ca si modul de viata cel putin in inalta societate. Fundalul istoric al filmului il constituie fuga regelui Gojong din Palatul regal la ambasada rusa din Seul, dupa asasinarea Reginei Myeongseong de agenti secreti japonezi. Timp de un an de zile, Gojong a guvernat asupra Joseonului fara a parasi ambasada rusa. Fuga regelui s-a facut in secret in februarie 1896 intr-o lectica folosita de doamnele insotitoare, deci intr-un mod umilitor pentru un monarh, a carui viata era amenintata dupa asasinarea Reginei Joseonului, si s-a realizat cu ajutorul consulului rus Karl Weber si a unui oficial pro-rus. Momentul a marcat o schimbare a orientarii politicii Joseonului dinspre pro-Japonia spre Rusia si Statele Unite. Comertul si exploatarea resurselor Joseonului au fost concesionate Rusiei si intr-o mai mica masura Statelor Unite si tarilor occidentale. Dar cu sustinerea acestora, Gojong a revenit, dupa un an, la Palatul Deoksugung si a reusit sa proclame Joseon Imperiu, in 1897. Perioada exilarii sale in cladirea ambasadei Rusiei din Seul marcheaza si sfarsitul reformelor Gabo (incepute in 1894), echivalente ca importanta pentru Coreea cu Restauratia Meiji pentru Japonia. Toate aceste lucruri apar reflectate in “Gabi”, care ni-l infatiseaza pe regele Gojong ca pe o persoana constienta de situatia delicata in care se afla tara (cu Japonia ocupand Formosa si stationand trupe pe teritoriul Joseonului), incercand sa sustina crearea unei armate in masura a rezista presiunii japoneze, in ciuda prezentei spionilor japonezi la tot pasul si a jocului politic din regiune facut de Rusia si Japonia, care peste nici un deceniu aveau sa se infrunte intr-un sangeros razboi.

Un film excelent realizat, care cuprinde de toate, de la actiune si istorie la romantism si suspans, cu o poveste de-a dreptul fascinanta. Costumele de epoca si imbinarea traditiilor coreene cu influentele si modele occidentale ne arata ce a insemnat domnia regelui Gojong pentru modernizarea pro-occidentala a Coreei, care, din pacate, in 1911 a fost deturnata de cotropitorul japonez pentru aproape o jumatate de secol. “Gabi” ne ofera toate motivele sa iubim Coreea, si ne demonstreaza ca de la un eveniment banal – introducerea cafelei in Coreea – se poate naste o productie complexa, completa si captivanta, care te tine in tensiune din primul pana in ultimul sau moment. “Gabi” reprezinta o adevarata delectare ce ne permite o calatorie de neuitat in timp, si ne ofera o pagina de istorie unica. Un film ce nu trebuie ratat, tradus in premiera in Romania de Asia Team.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>