Drug-War-2013-poster“Drug War”, cel mai nou film produs si regizat de Johnnie To, celebru pentru filmele sale inspirate din lumea interlopa din Hong Kong, marcheaza o premiera pentru reputatul regizor: este primul sau film de actiune filmat in China continentala, in mare parte in orasul Tianjin. Avand la activ filme precum “Breaking News”, “Election”, “Election 2” sau “Mad Detective” in care prezenta criminalitatea lumii interlope si lupta acesteia pentru control sau cu autoritatile din Hong Kong, “Drug War” schimba putin atmosfera, mutand actiunea in China continentala si dand impresia de fapt a unei drame politiste despre lupta impotriva traficantilor de droguri. Filmul a avut premiera pe 15 noiembrie 2012 in cadrul Festivalului International de Film de la Roma, beneficiind de critici pozitive, fiind catalogat drept “al doilea film surpriza din Asia” prezent la festival dupa “Back to 1942”. Criticii de film sunt de parere ca “Drug War”, desi nu aduce nici o inovatie si nu trece de noi bariere, confirma clasa de cineast de prima mana a lui Johnnie To, si chiar daca actiunea filmului este una usoara, acesta este foarte bine scris si filmat. Totodata, cu mutarea actiunii in China continentala, criticii de film sunt de parere ca Johnnie To a fost nevoit sa-si schimbe putin si stilul, adaptandu-l la realitatile unui spatiu geografic mult mai vast ca cel al anterioarelor sale filme din Hong Kong. In rolurile principale apar doua nume sonore, a caror prezenta in film i-a si asigurat succesul de box-office in China. E vorba de Sun Honglei, cunoscut pentru rolurile din Warring States, Blood Brothers sau A Woman, a Gun and a Noodle Shop si starul filmelor de actiune din Hong Kong, Louis Koo (Triple Tap, Overheard, Accident, Connected).

Drug War secventa 3Capitanul de politie Zhang (Sun Honglei) e un politist dur de la Divizia antidrog a politiei din Jinhai, care isi indeplineste cu constiinciozitate misiunile – multe sub acoperire – pe care le primeste. Ultima misiune la care participa se soldeaza cu un succes notabil, reusind sa captureze, datorita infiltrarii intr-o retea de traficanti de droguri, un transport de narcotice facut prin intermediul mai multor persoane ce au ascuns drogurile in propriul corp. In timp ce se afla la urgente cu persoanele arstate pentru a recolta drogurile de la “transportatori”, siseste la urgente un individ ciudat care in urma unei supradoze a produs un accident, intrand cu masina intr-un restaurant si ajungand in coma la spital. Capitanul Zhang isi da seama de la o prima vedere ca respectivul are legatura cu fabricarea drogurilor, astfel ca e lasat sub supreveghera unui ofiter de politie, pana cand pacientul urma a-si reveni si a fi interogat. Ce nu stie capitanul Zhang e ca pacientul e nimeni altul decat Timmy Choi (Louis Koo), un lord al drogurilor, care imediat cum isi revine incearca sa scape din spital chiar de sub nasul politistilor. Tentativa esueaza, si odata recapturat, capitanul Zhang se mira sa afle ca i-a cazut in mana unul din cei mai cautati traficanti de droguri din tara, fara a fi depus vreun efort. In conditiile in care pentru traficarea a mai mult de 50 g de amfetamina legea spune ca autorul primeste automat pedeapsa capitala, Tommy Choi decide sa colaboreze cu politia in deconspirarea unei mari retele de trafic de droguri. Iar astfel, adevaratul razboi al drogurilor incepe…

Drug War secventa 4Daca pana nu de mult, consumul si traficul de droguri erau considerate de catre liderii comunisti de la Beijing o tara a societatii capitaliste, se pare ca a sosit vremea ca aceasta problematica sa fi devenit atat de acuta pana si in societatea chineza incat a ajuns sa fie chiar subiect de film. Singura deosebire este ca legislatia din China in privinta fabricarii sau traficarii drogurilor este una severa, detinerea unei cantitati de droguri mai mare de 15 g fiind echivalenta cu condamnarea la moarte. Pornind de la aceasta idee, Johnnie To spune povestea unui lord al drogurilor ce ajunge intamplator pe mana politiei, iar pentru a scapa de pedeapsa capitala accepta sa colaboreze cu aceasta, fapt ce declanseaza un vast razboi impotriva traficantilor de droguri. Louis Koo interpreteaza un rol atipic – cel al traficantului ce isi tradeaza colegii de “breasla” participand la misiuni sub acoperire organizate de politie. E destul de greu sa-l vezi pe acest minunat actor in roluri negative, insa distribuirea lui in acest film nu face decat sa accentueze nota de dramatism a scenariului. “Drug War” nu este un film realizat dupa structura clasica a filmelor comerciale de actiune. Decorul e un oras din China continentala, a carui imagine aproape sumbra ne aminteste de cenusiile orase din fosta Uniune Sovietica sau Drug War secventa 5din actualele republici ex-sovietice de la hotarul Europei cu Asia. Saracia e pretextul celor ce-si risca viata implicandu-se in traficul si producerea de droguri, pe de o parte (si aici e cazul celor ce il ajuta in afacere pe Timmy, niste surdo-muri aparent inofensivi care aproape ca reusesc sa-ti starneasca mila, dar care nu ezita sa se transforme la nevoie in masini de ucis), iar pe de alta parte dorinta e inavutire fara masura (in cazul “pestilor” mari, a traficantilor cu relatii in Japonia si Coreea, pentru care totul este o afacere intrata in sange, fara de care nu concep sa traiasca). Timmy e clar ca face parte din cea de-a doua categorie, iar impresia lui e ca daca furnizeaza informatii si ajuta in ancheta politiei va obtine clementa autoritatilor. In paralel, incearca si sa profite de situatie, astfel ca atunci cand stai in 2 barci risti sa cazi in apa, iar proverbul se aplica perfect personajului lui Louis Koo. Cand umil, cand viclean, Koo face un rol bun, reusind sa transmita perfect starile si gandurile personajului, chiar si atunci cand acesta tace sau priveste, fara a rosti vreun cuvant. Sun Honglei nu are charisma personajului din Warring States, fiind aproape total inexpresiv in rolul capitanului Zhang. In schimb, cand intra in pielea unui gangster, insusindu-si identitatea acestuia, asistam la o veritabila metamorfoza, devenind un actor viu si plin de culoare.

Drug War secventa 1Desi filmul are o nota de cenusiu-inchis (foarte multe scene sunt filmate parca deliberat pe o vreme inchisa) si spune totul pe un ton dramatic, nu neaparat spectaculos, Johnnie To, un regizor cunoscut pentru redarea in filmele sale a violentei intr-o forma deseori exagerata pare a se fi vindecat de acest obicei, si, total surprinzator raportat la tema filmului, de aceasta data nu prezinta efectele directe ale consumului de droguri, ci analizeaza calculat fiecare pas dintr-o operatiune de amploare in care protagonistii sunt traficantii si politistii. Scene putin mai violente (dar si spectaculoase si, lucru important, realist redate, fara efecte speciale) apar catre finalul filmului. Infruntarea din final aminteste de o scena similara dintr-un film american cu Al Pacino, “Heat”, si fie si numai pentru ea, merita urmarit tot filmul. Desi actiunea in sine e trecuta pe un plan second iar accentul se muta pe ideea de drama, nu inseamna ca spectatorul nu simte ca filmul pulseaza, traieste,Drug War secventa 6 transmite lucruri fine care de obicei in filmele de actiune chinezesti sunt estompate de latura comerciala si spectaculoasa a cadrelor ce se succed. “Drug War” e un film realist, mai putin spectaculos si mai mult cerebral, pe parcursul caruia nu te plictisesti, avand toate ingredientele necesare pentru a te cuceri, apropiindu-se mult de productiile independente coreene de gen ale ultimilor ani, precum “Poongsan” sau “The Yellow Sea”. Este clar, deja: si filmul de actiune chinezesc e intr-un proces de transformare, asemeni filmului istoric, tintind o diversificare a tematicilor abordate si o imbinare a mai multor genuri, fara a prima vreunul in mod special. La fel a fost si cazul lui “Cold War”, si probabil va mai fi pe viitor si cazul altor filme. Iar Johhnie To nu putea rata ocazia de a se transfoma pe sine si stilul sau.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de Asia Team, colaboratorii participanti la proiect fiind cristinab si gligac2002.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>