Hong-Kong,oras suprapopulat ce nu permite nici un grad de intimitate indivizilor ce-i dau viata, este protagonistul filmului. Restul, nu sunt decat detaliile ce-i dau contur. Oamenii sunt insignifianti, o masa aproape amorfa, de miscare, de trairi si interese. Sindromul Freudian copleseste si inghite atmosfera. Parca ar trai de sine statator, in afara constiitelor. Multitudinea indivizilor ce se amesteca in cosmopolitismul orasului este eterogena. Viata de zi sau noapte nu mai are valoare. Oameni de afaceri, functionari constiinciosi, colegi de servici planuind excursii, sotii devotate, fii si fiice responsabili(e) ce-si ingrijesc familiile, amanti nerabdatori, membrii ai triadelor, dealeri sau consumatori de droguri si senzatii tari sau reprezentanti ai legii,  NIMENI NU ARE SCAPARE daca se invarte in jurul aceluiasi imobil, in care se afla apartamentul ce intanplator a devenit obsesia unei fiinte frustrate, lipsita din copilarie de sansa unui trai decent. NICI O VIATA NU  ESTE DESTUL DE VALOROASA, NICI MACAR A PARINTELUI! Motorul actiunii este stradania de a micsora valoarea apartamentului visat, pentru a deveni accesibil visatorului. Scenele de normalitate se amesteca brutal si inexorabil cu cele horror. In final, cand ne-am lamurit, aflam, din nou, ca totul e zadarnic si fara sens.

Esenta acestui film, este redata intr-o singura fraza: „Intr-un oras nebun, daca cineva trebuie sa traiasca, trebuie sa fie mult mai nebun.” O femeie, Cheng Li-cheung, isi doreste cu orice pret sa isi cumpere o casa cu vedere la mare, intr-un Hong Kong suprapopulat in care pretul imobilelor este de cele mai multe ori supraapreciat, cata vreme exista cerere. Cheng este dispusa sa faca orice compromis pentru a avea prima ei casa, de la manipularea in vederea scaderii valorii imobilului pana la crima. Un thriller psihologic incitant ce ascunde in spatele unei aparente normalitati o poveste plina de frustrari a unei persoane pentru care casa de vis devine o obsesie pentru care nu se va da in laturi sa faca orice.

“Dream Home” a avut premiera in acest an, la festivalul de film asiatic de la Udine, de la sfarsitul lui aprilie. Regia si scenariul sunt semnate de unul din celebrii frati Pang, Ho-Cheung Pang, care anterior s-a remarcat prin “Beyong our Ken” sau “Trivial Matters”. Desi e vorba de un film fara efecte speciale si cu un buget modest, Pang a reusit sa atraga in distributie cateva nume mari din industria de film din Hong Kong: Josie Ho (House of Fury, Poker King) a castigat premiul pentru Cea mai buna interpretare feminina pentru acest rol, la a 43-a editie a Festivalului international de film fantastic de la Sitges din Catalonia. In celelalte roluri apar Anthony Wong (recent vazut in “The Legend of Chen Zhen”, “Plastic City” sau “I Corrupt All Cops”), Eason Chan (“Lady Cop and Papa Crook”, “I Corrupt All Cops”, “Brothers”) si Michelle Ye (Accident, Fire of Conscience, Once a Gangster, aparand si in viitorul blockbuster Bruce Lee, my Brother). Un film nerecomandat celor slabi de inima, care dincolo de mesajul direct transmis are si sensuri ascunse, pe care cei mai isteti le pot decripta.

Prezentare realizata de iulianatotu – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>