Myeong Se-bin
Myeong Se-bin

Filmele documentare au fost privite ca serioase si educative, si doar relativ recent spectatorii si producatorii au apreciat impactul acestor programe. Multi au fost atrasi de temele diversificate abordate de acestea, de la dinozauri la ursi polari, drumul matasii sau la istoria galustelor. Mai multe staruri au fost atrase in prezentarea sau nararea acestora, asigurandu-le succesul. In Coreea de Sud, 3 vedete autohtone au fost implicate in astfel de proiecte: Myeong Se-bin, Kim Myeong-min si fotbalistul Park Ji-sung.

Myeong Se-bin (actrita din Goong) a iesit de sub lumina reflectoarelor odata cu casatoria si divortul care au urmat in viata ei, insa a reaparut in prim plan ca „gisaeng” (dame de companie coreene, asemanatoare geishelor japoneze, cu educatie aleasa) in documentarul „Gisaengjeon”, recent difuzat la televiziunea coreeana SBS. Actrita a fost transformata intr-o frumoasa gisaeng, pentru acest documentar. „In ciuda bogatelor cunostinte in domeniul artei, traditiei si culturii, acestea trebuiau sa se ascunda de ochii lumii. Am vrut sa readuc in atentie povestea vietii lor si sa obtin o reevaluare a pozitiei lor in societate„, a declarat producatorul documentarului. Productia pentru televiziune a surprins gratioasa si tragica viata a gisaeng, comparabila cu cea a geishelor japoneze. Cata vreme in Japonia cultura geishelor inca exista, Coreea si-a pierdut cultura specifica acestor gisaeng. De aceea documentarul se concentreaza pe insemnatatea acestei culturi si pe ceea ce poate fi facut pentru recuperarea ei. Myeong Se-bin a si narat de la inceput pana la sfarsit documentarul, pe langa rolul de gisaeng pe care l-a interpretat.

In timp ce SBS oferea povestea tragica a vietii de gisaeng, MBC, post concurent, aducea telespectatorilor povestea induiosatoare a actorului Kim Myeong-min, in documentarul „Celebrity Biography – Kim Myeong-min Was Not There”. In prezent, Kim este o vedeta de prima mana, aparand in popularul serial „Beethoven Virus” si in 2 filme de succes, „Open City” si „Return”. Prin intermediul acestui documentar, lumea a putut cunoaste faptul ca vedeta nu a putut gusta imediat din succes. Kim e prezentat intr-o lumina mai amicala: „Obiectivul era sa prezentam traseul lui Kim ca actor: pasiunea sa, prabusirea si, in final, succesul si speranta„, a declarat unul din membri echipei care a realizat documentarul. Filmul a atins sensibilitatea telespectatorilor, mai ales cand Kim a inceput sa planga (foto) amintindu-si de momentele grele cand era un actor aspirant. „Nu mi-a fost niciodata lene sa fac ceva, nici o secunda. Prefer cuvantul actor celui de vedeta„, a spus Kim in timpul documentarului. Acest documentar a atins un rating de 10%, care e enorm data fiind ora de difuzare si numeroasele cereri de redifuzare de pe site-ul MBC.

Datorita succesului acestui documentar, MBC a mai produs unul, despre viata fotbalistului de la Manchester United Park Ji-sung: „Do You Know Park Ji-sung ?” Vedeta nu s-a destainuit niciodata presei in privinta vietii personale si a antrenamentelor din Anglia, astfel ca documentarul e in masura a oferi in exclusivitate unele lucruri despre un idol al fotbalului coreean contemporan. „Vreau sa joc fotbal, dar nu vreau sa devin celebru. Vreau doar sa fiu normal„, a spus Park in timpul filmarilor. Camera de luat vederi il urmareste pretutindeni pe Park, de la antrenamente la lectiile de limba engleza, la antrenamentele personale si chiar la ziua de nastere sarbatorita alaturi de prietenii lui din echipa stelara a Angliei, Patrice Evra si Carlos Tevez. MBC chiar a reusit sa ia un interviu managerului lui Manchester United, Alex Ferguson. Acest documentar va ajuta fotbalul si pe fanii lui Park sa afle mai multe despre el, de la gandurile sale personale si hobby-uri pana la copilaria sa, momentele de singuratate si drumul greu pana la implinirea visului de a deveni un mare jucator de fotbal.

Dincolo de aceasta preocupare pentru documentare de calitate, trebuie mentionat, in incheiere, faptul ca in prezent (aprilie 2009), topul celor mai bine vandute filme din Coreea (box-office) e dominat de „Old Partner”, un documentar ce a avut incasari de 13.940.000 dolari, devansand productii cu bugete mari, precum „Red Cliff: Part 2” sau „Valkyrie” la capitolul incasari.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

Solve : *
30 ⁄ 10 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.