“Deranged” (Yeongasi) este unul din succesele de box-office ale acestui an din Coreea, prima productie coreeana ce abordeaza tema unei epidemii, inscriindu-se in randul unor productii care au spus cam totul in domeniu la nivel international, precum “Pandemic” (Kansen Reto) sau “28 Days Later”. “The Host” a fost o prima incercare de realizare, de catre coreeni a unui film pe tema unui dezastru de proportii, iar succesul a fost pe masura. Apoi a urmat o coproductie coreeano-americana “D-War”, in care s-au investit 75 de milioane de dolari, cam cat s-a si obtinut la box-office de pe urma lui, ins ace a strans critici negative. Acest esec nu a descurajat industria coreeana de film, care a dat lovitura cu “Haeundae” (2009), un nou film inspirit de un dezastru natural (un tsunami ce loveste plaja Haeundae). De aceasta data. “Deranged” nu a avut nici bugetul lui “The Host”, nici cel al lui “Haeundae”, insa subiectul sau a captivat, devenind al 5-lea film autohton cel mai vizionat in cinematografe in Coreea din acest an, cu incasari de peste 28 de milioane de dolari. In rolul principal il putem revedea pe indragitul Kim Myung-min, ce revine in forta intr-un film de succes dupa anterioarele aparitii din “Open City”, “Closer to Heaven”, “Man of Vendetta” si mai ales “Detective K”. Punctul forte al filmului insa nu il reprezinta interopretarea actorilor, ci scenariul plin de tensiune si regia, semnata de Park Jung-woo, omul din spatele succesului “Dance with the Wind”.

Yim Jae-hyeok e un profesor de chimie a carui viata nu e tocmai una fericita. Pierzandu-si locul de munca, e angajat prin interventia unui prieten ca agent de vanzari la o companie faramceutica private. In urma cu 5 ani, compania a fost preluata de niste investitori necunoscuti ce au sistat munca de cercetare in vederea lansarii pe piata de medicamente noi, noii investitori nefiind interesati sa realizeze mari profituri. Pe langa aceasta situatie oarecum bizara, Jae-hyeok trebuie sa isi castige existenta convingand spitalele si doctorii influenti din acestea sa cumpere sau sa recomande pacientilor produsele farmaceutice ale companiei la care lucreaza. Pentru asta, Jae-hyeok accepta activitati umilitoare, cum ar fi sa insoteasca in parcul de distractii familia unui medic influent dintr-un spital, in speranta ca acest gest ii va creste vanzarile ca agent. Alteori participa la partidele de golf ale bogatasilor, carand crosele si mingile si tinand scorul. Din punct de vedere financiar, Jae-hyeok sta foarte prost. Cu ceva timp min urma il imprumutase pe fratele sau, detectiv in politie, cu o suma importanta de bani, pe care acesta i-a pierdut dintr-odata la bursa. Acest lucru a dus la deteriorarea relatiei cu acesta, creand un sentiment de vinovatie fratelui sau Jae-pil. Jae-hyeok avea o familie fericita, sotia casnica avand grija de cei doi copii de gradinita ai lor. In toata aceasta monotonie a vietii, un eveniment tragic urmeaza sa schimbe viata acestei familii simple. Intr-una din zile, un cadavru este descoperit purtat de curenti pe malul raului Han. Detectivul Jae-pil e trimis sa investigheze cazul, insa il trateaza superficial. O zi mai tarziu cazul se complica, in momentul in care doua noi cadavre sunt gasite in micuta statiune montana Gangwondo. Detectivul e trimis de urgenta la fata locului, in special ca in curand se dovedeste ca intre cele doua evenimente nefericite a existat o legatura: cu totii formau o familie. Rezolvarea acestui caz ii va implica in cel mai neasteptat mod cu putinta pe cei doi frati, si, odata cu ei, intreaga natiune coreeana, socata de evenimentele ce vor urma.

Filmele inspirate din dezastre de orice natura mereu au fascinat, mai mult sau mai putin in sensul pozitiv al cuvantului.De ce ? Pentru ca teoria conspiratiei e mereu seducatoare, pentru ca oamenii incearca intotdeauna sa vada dincolo de ce li se ofera sa vada de catre ceilalti semeni ai lor. In definitive, lumea in care traim e una in care singurele secrete ce mai exista sunt cele tainuite de oameni sau create de mintea oamenilor. In secolul XX, intreaga lume a fost complet cartografiata, iar in absenta unor tinuturi necunoscute de mintea omului s-au nascut, odata cu progresul tehnologiei si primul zbor al unui om pe Luna teorii ale conspiratiei. Mai apoi a aparut psihoza cu extraterestii, consecinta a unui caz musamalizat petrecut intr-un desert american, astfel ca am putea spune ca omul, ca fiinta a acestei planete marunte din univers, nu se plictiseste deloc de-a lungul scurtei sale existente. In secolul XXI, manipularea in masa a devenit principala posibila temere a umanitatii. Dar toate aceste frici si scenariile cladite pe fundamentul lor pornesc de la neincrederea oamenilor in semenii lor. Fiecare om are tendinta de a ascunde ceva de semenul sau, iar cand aceasta atitudine e “imprumutata” de diverse cercuri de interese ce vizeaza castiguri efemere gen putere, bani, control asupra celorlalti, lucrurile o iau razna. Din aceasta perspectiva a teoriei conspiratiei, “Deranged” a stiut foarte bine unde sa puncteze. Scenariul este unul bun, care reuseste sa retina atentia sis a starneasca curiozitatea, insa la final ai impresia de deja-vu, lucru firesc cata vreme in domeniul subiectului abordat de acest film s-a spus cam totul in ultimii 10 ani, in special la Hollywood. Cu toate acestea, realizatorii coreeni au reusit sa faca un film coerent, interesant de urmarit, de care nu te dezlipesti pana la ultima secventa. Stilul de a spune povestea e tipic hollywoodian si lipseste ceva din profunzimea cu care ne-au obisnuite filmele coreene, fie ele si comerciale, dar mereu trebuie sa te astepti la surprize in “Deranged”. Inclusiv momentul declansarii actiunii este unul ce vine totalmente prin surprindere, cand te astepti mai putin. In plus, subiectul este previzibil doar ca ideea de ansamblu, pentru ca altfel nu poti anticipa incotro te poarta scenaristii. Un film ce merita vazut, probabil cel mai bun thriller coreean al acestui an.

Traducerea a fost realizata in premiera in Romania de gligac2002.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>