Inceputul si sfarsitul k-dramelor in JaponiaIeri, media japoneza a facut public faptul ca celebrul canal tv japonez Japanese Broadcasting Corporation, cunoscut mai bine sub numele NHK, nu va mai difuza seriale coreene. Celebrul post tv japonez a difuzat prima k-drama in aprilie 2003 – cum se putea altfel, probabil ati ghicit despre ce serial era vorba, „Winter Sonata”. Sute de k-drame au fost difuzate in mai bine de un deceniu. In prezent canalul difuzeaza cunoscutul serial coreean „Empress Ki”, insa dupa finalizarea lui, NHK a decis sa inceteze difuzarea de alte viitoare k-drame. Un profesionist din industrie a declarat, despre limitele k-dramelor: „Japonezii incep sa simta ca mai multe seriale recente ce ajung sa fie difuzate in Japonia sunt lipsite de dragostea pasionala pe care si-o amintesc din „Winter Sonata”. O scenarista japoneza a completat: „Desigur ca in Coreea, tinerii actori sunt populari, insa acestia nu rezoneaza prea mult cu fanii mai in varsta ai k-dramelor din Japonia.” Aceasta nu crede ca sunt multi idoli sau actori tineri ce ar putea cu succes sa calce pe urmele asa-zisilor „Cei Patru Zei ai Hallyu”, Bae Yong-joon, Lee Byung-hun, Won Bin si Jang Dong-gun.

Postul japonez de televiziune Fuji TV se afla si el in acest moment in mijlocul unui scandal, dupa ce ar fi difuzat, in opinia multora, prea multe seriale coreene. In „Korea Town” din Tokyo, celebrul cartier coreean, discursurile de ura impotriva coreenilor sunt foarte raspandite in prezent, si in general atmosfera incinsa legata de sentimentul anti-coreean au dus la un trend descendent al cererii de media coreeana in Japonia.

Sentimentul anticoreean in Japonia a ajuns si in k-popDe cativa ani, internautii japonezi au inceput sa-si exprime nemultumirea fata de Hallyu si fata de ce a ajuns acesta. In ciuda eforturilor disperate ale formatiilor coreene de a se promova intens in Japonia, putini japonezi din tanara generatie stiu mai mult de 2-3 trupe k-pop. Si nici nu sunt interesate sa afle despre prea multe, in conditiile in care exista trupe sau interpreti japonezi foarte populari, cunoscuti la fel de putin in Coreea, precum AKB, Perfume, E-girls sau MomoClo. S-a nascut astfel sentimentul ca trupele k-pop sunt promovate in Japonia in schimbul unor mari sume de bani, pentru a-si face un nume si un renume „international”, fapt considerat imoral de internauti. Multe trupe k-pop doar imita, nu au deloc originalitate, iar postul Fuji Tv, ce ani de zile a promovat k-pop-ul si k-dramele e considerat un tap ispasitor, acum ca sentimentul public anti-coreean e unul puternic. Unii internauti japonezi chiar au pus punctul pe „i”, spunand ca considera ca e o prostie din partea lor (a coreenilor) sa se credea inca in top datorita serialelor si muzicii lor, in conditiile in care vremea de glorie a Hallyu a trecut de mult. Cei mai multi sunt deranjati de lipsa de originalitate, de aceleasi figuri, dansuri, interpretari actoricesti, astfel ca nu e de mirare ca „lumea s-a saturat de ei”. Un internaut japonez spune: „Cred ca trupele de baieti sunt inca populare. Totusi, pentru trupele de fete cred ca este imposibil. Le mai vad la tv, dar nu mai simt nimic fata de ele. Se pare ca mai sunt cateva posturi radio care, totusi, le mai imping in fata.”

Hallyu secventa 1Pentru multi japonezi, Namie Amuro e modelul de idol la care aspira si despre care considera ca a fost cea care a atras Valul Coreean in Japonia. In urma unui concert tinut in Coreea, au inceput sa vina trupe si artisti coreeni in Japonia, incercand sa o imite de Namie Amuro si sa se apropie de imaginea ei, pentru a intra in gratiile fanilor japonezi. In prezent, membrii trupelor, considera internautii japonezi, nu mai au nici o individualitate, toti sunt la fel. Unii internauti au concluzionat, simplu: „Daca nu va plac, nu ii ascultati.” Cei mai rautaciosi au fost mai duri: „Nu vad nimic gresit ca k-pop-ul sa paraseasca Japonia, atata vreme cat alte tari asiatice ii primesc, inca, cu bratele deschise. Probabil in doi ani vor pleca si din aceste tari. Atunci probabil vor merge in Africa !”; „Pana si cei care pana acum 2 ani strigau isterici cand auzeau cuvantul „Coreea”, acum spun „Oh, coreean ? Nu, multumesc…”.

Cam acesta e sentimentul anti-coreean care de cativa ani incepe sa-si faca loc in Japonia. Si se pare ca acesta a ajuns pana la factorii decidenti, care acum se vad nevoiti sa ia masuri. Masuri ce pot fi catastrofale pentru Hallyu, cel putin sub aspect financiar.

VA URMA

Articol realizat de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>