Este ca si cum ai fi pe o alta planeta. Aceasta insula depaseste orice notiune de normal pentru un piesaj de pe Pamant. Imaginati-va ca va treziti pe insula Socotra si va uitati in jurul vostru. Dupa un moment de ezitare, ai fi inclinat sa crezi ca ai fost teleportat pe o alta planeta sau ai calatorit intr-o alta era din istoria Pamantului. A doua varianta ar fi mai aproape de adevar pentru ca insula, care face parte dintr-un grup de patru insule, a fost izolata din punct de vedere geografic de continentul Africa acum 6 sau 7 milioane de ani.

Situata in Oceanul Indian la 250 km de Somalia si 340 de km de Yemen, Socotra este un mic arhipelag de patru insule care pare un loc extraterestru . De pe plajele de nisip se ridica platouri de calcar pline de pesteri (cu o lungime de aproximativ 7 km) si munti a caror inaltime ating 1525 de metri. La fel ca insulele Galapagos, pe aceasta insula gasim peste 800 de specii de flora si fauna extrem de rare, din care peste 1/3 sunt endemice, nu se gasesc nicaieri altundeva pe Pamant. Clima este uscata, calda si aspra, dar totusi viata plantelor este uimitor de prospera. Copacii si plantele de pe aceasta insula au fost conservate prin izolare geologica, unele varietati de specii avand o vechime de peste 20 de milioane de ani. Socotra este considerata bijuteria biodiversitatii in marea Arabiei. Primele triburi care au populat aceste locuri au fost arabe, in urma cu trei mii de ani. Insula a fost cunoscuta de vechii greci care au numit-o Discordia, dar si de romani, ca Dyo-Socor-Yahlas sau Dyo-Sotori. Devenind una din cele mai mari rezervatii naturale, 70 la suta din insula avand acest statut, constructia statiunilor turistice este interzisa.

Una din cele mai neobisnuite plante de pe insula Socotra este “dracaena cinnabari” sau Sangele Dragonului, care are un aspect ciudat, putand fi asemanata cu o umbrela copac, farfurie zburatoare sau ciuperca, si a carui rasina de culoarea purpurei este o sursa valoroasa pentru lacuri si vopsele, industria farmeceutica si de asemenea, dupa cum era de presupus, era utilizata in ritualurile medievale de magie sau alchimie. Una dintre intrebuintari este in industria lutierilor, printre primii care a folosit rasina de cinnabar fiind Stradivarius. O alta planta remarcabila in insula Socotra este Trandafirul Desertului care infloreste in luna aprilie si ofera privelistea unei gigantice flori de culoarea roz. Este de fapt un arbore care atinge inaltimea de 5 metri si poate avea un diametru de pana la 3 metri.
In insula Socotra exista cea mai veche padure de arbori de tamaie. Vechii greci importau de aici substanta folosita in ceremoniile religioase si ritualuri de imbalsamare.

Din cele 100 de specii de pasari din Socotra, 6 sunt unice in lume, iar 30 clocesc doar pe teritoriul insulei. O ciudatenie a insulei este lipsa cainilor iar pisicile sunt de dimensiuni mult mai mari decat in Europa. Condorii egipteni sunt cei mai raspanditi “locuitori” ai insulei. Din cele 22 de specii de reptile, 90 % nu se gasesc nicaieri altundeva in lume. Civeta (un mic mamifer carnivor de marimea unei pisici) este renumita pentru secretiile sale pe care localnicii le prelucreaza pentru a obtine o substanta asemanatoare moscului folosit de creatorii de parfumuri. Mediul subacvatic este si el de o mare diversitate, cu peste 250 de specii de corali, 730 de specii de pesti si peste 300 de specii de crabi, homari si creveti.

Insula are aproximativ 50.000 de locuitori a caror principala ocupatie este pescuitul, cresterea animalelor si cultivarea pamantului. Cunoscuta si ca “Galapagosul Oceanului Indian”, Socotra este cel mai bogat loc din lume in privinta florei si faunei endemice. Este si cea mai mare insula din Orientul Mijlociu cu o lungime de 125 de kilometri si un diametru de 45 de kilometri. Totodata este si un loc al contrastelor, cu flora si fauna care nu mai exista nicaieri altundeva in lume, pe de o parte, si plajele pitoresti pe de alta parte. Cu toate aceste minunatii, Socotra este o adevarata enclava pasnica si linistita intr-o altfel de lume…

Articol realizat de Doina Ghirca – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>