„Crossing” este unul din cele mai asteptate si mai apreciate filme coreene ale anului trecut. Filmul, care la box-office a avut incasari de peste 5 milioane de dolari, nu este unul comercial, clasarea lui abia pe locul 50 in topul filmelor de anul trecut din Coreea de Sud, dupa incasari, nefiind relevanta. „Crossing” a fost propunerea Coreei de Sud pentru competitia Oscarurilor din acest an. Filmul, regizat de Kim Tae-gyun (Temptation of Wolves, Volcano High, A Millionaire’s First Love), il are in rolul principal pe In-Pyo Cha din Handando, nimeni altul decat sotul actritei Shin Ae Ra. Cei doi sunt un cuplu extrem de popular in Coreea, mai ales dupa ce, desi aveau un fiu, au mai infiat in 2005 o fetita si in 2008 un baiat, incercand prin aceasta sa dea un exemplu si sa incurajeze adoptiile de copii in Coreea. Filmul a starnit un important interes international, multe companii de distributie cumparand drepturile de difuzare in tarile lor.

Yong Soo (In-Pyo Cha) este un fost fotbalist celebru, retras din activitate, care munceste ca miner intr-o mina dintr-un mic orasel cu aspect rural din Coreea de Nord. Desi traieste impreuna cu sotia si fiul lui intr-o saracie crunta, intr-o tara in care cultul personalitatii si propaganda, Securitatea si colaboratorii ei se gasesc la tot pasul, acesta e fericit avandu-i pe cei dragi alaturi. Insa sotia lui se imbolnaveste de tuberculoza din cauza malnutritiei si, lucru mai grav, afla ca este si insarcinata. Medicul ii recomanda un medicament scump pe care trebuie sa si-l procure repede, altfel viata ii va fi periclitata. Negasind medicamentul in talcioc si in fata indiferentei autoritatilor, Yong Soo trece clandestin frontiera cu China comunista, in speranta ca muncind acolo, va reusi sa stranga repede bani pentru medicamentul necesar sotiei sale. Fiul sau, un pusti de scoala primara, ramas in Coreea de Nord, urmeaza sa aiba grija de mama grav bolnava si sa se subtituie rolului tatalui sau in familie. Evenimente neprevazute fac ca regasirea familiei sa dureze mai mult decat tatal a anticipat.

Un film emotionant pana la lacrimi despre drama unei familii nord-coreene in fata incalcarii drepturilor fundamentale ale omului de catre regimul nord-coreean. O poveste inspirata din fapte reale, din niste realitati care exista, se petrec sub ochii nostri, fara sa pese cuiva. Un film pe care tinerii din ziua de astazi ar trebui sa-l priveasca ca pe o lectie despre ceea ce Romania ar fi putut fi in zilele noastre daca nu ar fi existat momentul 1989. Comparatia este, insa, de prisos, regimul dictatorial din Coreea de Nord fiind probabil cel mai dur si necrutator regim politic din intreaga lume contemporana.

2 Comments

  1. Mda… dupa ultimele evolutii si intentia Romaniei, se pare ca fuga (probabil intr-un mod mai civizilat) va reprezenta un sport national, cu Voronin pe post de starter. Sa vedem ce va zice UE de aceasta veritabila daciada.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>