Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak (foto) a aparat, ieri, controversatele reforme din domeniul media pe care le-a initiat, spunand despre acestea ca sunt niste progresiste in masura a crea noi locuri de munca; in plus, a mai sustinut acesta, prin aplicarea pachetului de legi, industria media va deveni mai relevanta pentru progresul tehnologic al Coreei. Acesta si-a reafirmat obligatia pe care si-a asumat-o de a dezvolta industria media intr- o „locomotiva a progresului”.

Guvernul a promovat un pachet de legi care incearca o reformare a industriei media prin integrarea a ceea ce inseamna difuzare audio-video si telecomunicatii intr-o politica de inlaturare a barierelor existente intre posturile de televiziune si trusturile de presa. De asemenea, se largeste orizontul investitional in acest domeniu, legile oferind posibilitatea strainilor de a investi mai mult in afacerile din domeniul tv.

Partidele de opozitie si sindicatele s-au opus cu vehementa pachetului de legi. Acestia sustin ca legislatia va permite ziarelor pro-guvernamentale si conglomeratelor interesate doar de profit sa controleze canalele de stiri in defavoarea interesului public.

GNP (Grand National Party) nu a reusit sa treaca pachetul de legi prin Adunarea Nationala datorita rezistentei opozitiei partidului Democrat. Tensiunea este in crestere in conditiile in care GNP a promis ca legile vor trece prin parlament in viitoare adunare extraordinara din februarie, in timp ce opozitia a jurat o lupta crunta pentru impiedicarea adoptarii legilor. Presedintele coreean Lee si-a exprimat frustrarea fata de actiunile opozitiei, fapt care apropie reformele media de o instrumentalizare politica a lor. Acesta a sustinut ca televiziunile din Coreea au ramas in urma televiziunilor din statele vecine si ca aceasta integrare e parte a unui curent global, natiunea coreeana netrebuind sa ramana in urma altora. Guvernul sustine ca aceste reform ear trebui sa creeze pana la 290.000 de locuri de munca pana in 2012, ceea ce opozitia o considera o exagerare.

Legislatia initiata de partidul de guvernamant al presedintelui permite marilor trusturi de presa si marilor companii sa detina pana la 20% din televiziunile si posturile de radio terestre, si pana la 30% din cele transmise prin cablu, si, nu in ultimul rand, pana la 49% din canalele ce difuzeaza doar stiri. Saptamana trecuta, guvernul coreean a anuntat planul de a investi peste 2,8 trilioane woni (circa 2,06 bilioane $) in urmatorii 5 ani in dezvoltarea acestei convergente intre difuzarea audio-video si telecomunicatii, incluzandu-se aici si IPTV (Internet protocol television). Comisia coreeana de comunicatii a afirmat ca industria media ca genera, pana in 2018, exporturi de peste 220 bilioane $ si va crea 150.000 de noi locuri de munca. Sa vedem cum va evolua conflictul legislativ din Coreea in luna februarie.

DESPRE ACELASI SUBIECT CITESTE AICI si AICI.

Articol realizat de cris 999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>