TEMPLUL SUSPENDAT DIN SHANXI, CHINA

Situat intr-un canion la poalele Muntelui Hengshan, in provincia Shanxi, construit in ultima perioada a dinastiei nordice Wei (368-534), cu o istorie de peste 1400 de ani, Templul Suspendat este unul din obiectivele unice si remarcabile ale arhitecturii din lemn din China. Manastirea a fost in mare parte reconstruita si mentinuta in forma actuala in timpul Dinastiei Ming (1368-1644) si Dinastiei Qing (1644-1911).

Aceasta manastire este considerata ca fiind una din cele 10 minuni arhitecturale ale lumii prezentate de revista Time in decembrie 2010. Templul este de asemenea singurul construit in onoare lui Sakyamuni, Laozi si Confucius, fondatorii buddhismului, taoismului si respectiv confucianismului. Complexul architectural, care cuprinde peste 40 de sali, cladiri, pavilioane toate din lemn, este construit in golurile naturale si aflorimentele existente de-a lungul stancilor abrupte la o inaltime care variaza intre 26 si pana la peste 50 de metri de la baza solului. Intr-un perimetru de 152,5 metri patrati, salile si pavilioanele sunt legate intre ele prin coridoare si poduri de trecere din lemn. In interiorul manastirii sunt peste 80 de statui din cupru , fier, teracota si piatra. Neobisnuit si deosebit de atractiv este faptul ca, la Templul Suspendat, fondatorii buddhismului, taoismului si confucianismului traiesc in deplina prietenie si armonie unii cu altii.

Templul Suspendat este cunoscut si ca manastirea care sta agatata deasupra lumii. De ce s-a construit un astfel de templu? Locul de amplasare este primul motiv; construirea unei manastiri pe stanca o protejeaza de inundatii, iar varful muntelui o protejeaza de ploaie si ninsoare si, de asemenea, se diminueaza daunele provocate de razele soarelui pe termen lung. Un al doilea motiv ar fi acela ca, cei care au realizat constructia, au urmat un principiu al taoismului: fara zgomote, inclusiv cantatul cocosului sau latratul unui caine la o astfel de inaltime se diminueaza aproape in totalitate. Minunea arhitecturala este vizitata de multi experti din intreaga lume pentru ca o combinatie intre mecanica, estetica si buddhism este rara. Arhitectura si tot complexul este considerat o mare realizare culturala a poporului chinez, din anul 1982 fiind inscrisa in relicvele istorice culturale.protejate.

CASA CEAIULUI DIN COPAC, JAPONIA

Arhitectul japonez Terunobu Fujimori a proiectat o casa in care se servea ceaiul… in copac, pe care a numit-o Takasugi-an, ceea ce literar ar putea fi tradus “casa unde se bea ceaiul”, pe terenul familiei sale in Chino, Nagano, Japonia. Casa este sustinuta de doua trunchiuri de castan , fara radacini, iar singura modalitate de a ajunge sus este o scara. Nu exista nicio plasa de siguranta, asa ca iti trebuie mult curaj si desigur incredere in arhitect daca doresti sa servesti ceaiul in casa din copac. Totodata, la mijlocul distantei, pantofii trebuie lasati pe o platforma. Interiorul este captusit cu ipsos si rogojini din bambus, iar pardoseala corespunde unei camere de 4 tatami si jumatate (tatami –saltea folosita ca pardoseala in camerele traditionale japoneze). Singura fereastra – care aminteste de traditionalele kakejiku (un pergament pentru perete cu marginile din matase, realizata pe un suport flexibil pentru a putea fi rulat si depozitat) , un element caracteristic al caselor de ceai din Japonia – ofera oamenilor posibilitatea de a privi peisajul din jur, schimbarea sezoanelor sau transformarile ireversibile din Chino, locul unde arhitectul a crescut.

Interiorul este foarte simplu, tipic arhitecturii din Japonia, fara obiecte, pentru a creste starea de meditatie. Apa pentru ceai care fierbe pe un foc incalzeste, de asemenea, locuinta in zilele de iarna. De obicei se pregateste ceai Matcha si doua din cele patru principii fundamentale (Wa -armonie, Kei – respect, Sei – puritate, Jaku – liniste) ale ceremoniei ceaiului din Japonia sunt respectate: “Wa” armonia dintre om si natura si “ Jaku” linistea si pacea din mintea ta,

Academicianul si arhitectul Terunobu Fujimori este recunoscut pentru proiectele inovatoare si excentrice, iar aceasta ceainarie umila realizata de el insusi pentru el insusi pe un petec de teren ce a apartinut familiei sale reprezinta “arhitectura finala personala”.

CAPITAL GATE, ABU DHABI, EMIRATELE ARABE UNITE

Capital Gate, punctul focal din centrul capitalei Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, a fost conceput ca un semn distinctiv, ca o semnatura a evolutiei si progresului orasului. In acelasi timp este un omagiu adus Altetei Sale Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, fondatorul EAU si “Parintele natiunii”. Cu un design distinctiv futurist avand 35 de etaje si 160 de metri inaltime, Capital Gate a fost desemnata in anul 2010 de catre Guinness Book of World Records ca fiind ce-a mai inclinata cladire din lume, gratie unei inclinatii record de 18 grade spre vest, ceea ce inseamna de aproape 5 ori mai mult decat a Turnului din Pisa care se inclina cu 4 grade.

Potrivit Abu Dhabi National Exhibition, acesta este construit perfect vertical pana la etajul al 12-lea, dupa care etajele superioare au fost construite cu o inclinatie usoara catre exterior ce variaza intre 300 si 1.400 de milimetri. Cladirea care este descrisa pe site-ul propriu ca fiind “conceputa pentru a sfida simetria si pentru a uimi atat la exterior cat si la interior” este considerata un simbol al capitalei Emiratelor Arabe Unite. Capital Gate dispune de spatii pentru birouri, un hotel de 5 stele (Hyatt Capital Gate), banca, oficiu postal, agentie de turism si altele.

Acestea sunt doar cateva cladiri considerate cele mai periculoase din Asia, aflate in top zece cele mai periculoase din lume.

Articol realizat de Doina Ghirca – asiacinefil.com

1 Comments

  1. Buna seara. M-a uimit Templulsuspendat din China cred mai mult decat minunea arhitecturala din Emirate. Imi pare atat de ostil mediul pentru o constructie, fie templu, fie altceva, incat din cele trei o consider un fenomen, un loc unde nu doar cunostintele pamantene si-au dat mana in realizarea acelui locas. Este si o vointa divina.
    m-AU INcantat documentarele si va multumesc ptr postare. Larisa.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>