Cel mai mare post de televiziune din Coreea, KBS, a facut public faptul ca va reduce o cincime din personal pana in 2014, in ceea ce este vazut drept cel mai mare program de reorganizare din cei 84 de ani de istorie ai postului. Aproximativ 1.100 de angajati vor ramane fara actualul loc de munca, reducandu-se numarul total al angajatilor de la 5.500 la 4.400. Sindicatul lucratorilor din televiziune se opune cu vehementa acestui plan. Atenta la aceasta opozitie, conducerea KBS sustine ca programul de restructurare e unul moderat, considerand ca aproximativ 800 de persoane vor pleca in mod firesc (prin pensionare) pana in 2013. Restul de 300 vor fi transferati spre companiile afiliate, cu alte functii minore. Reprezentantul KBS a declarat presei ca aceasta restructurare nu va afecta pozitia postului public de televiziune. „Nu vom face nici o reducere artificiala a mainii de lucru.” Acelasi reprezentant a spus ca postul va decide la sfarsitul acestei luni cat va creste taxa lunara pe care telespectatorii vor trebui sa o plateasca.

Planul de reforma vizeaza o reorganizare a departamentelor si staffului administrativ intr-un mod mai concentrat pe nevoile clientului. Exista si o miza financiara evidenta, incercandu-se scaderea de la 37 la 30% a costurilor muncii, pe termen lung. Planul a fost avizat de Boston Consulting Group, o institutie americana de consultanta celebra in lume, insa sindicatul din KBS si reprezentantii KBS din Sindicatul National al lucratorilor din media s-au opus planului de reforma: „Planul de restructurare al companiei e complet inacceptabil sipractic imposibil de aplicat”.

Situatia ramane tensionata, si se anunta probabil inca un protest de durata in cadrul unui nou post de televiziune, dupa ce in articole anterioare am vorbit despre problemele interne ale principalului canal concurent, MBC. Doua lucruri merita, insa, remarcate, legat in general de societatea coreeana, pornind de la exemplul reformei din KBS. Mai intai faptul ca miscarea sindicala, sub orice forma ar fi ea, are o importanta influenta in orice companie, iar in cazul in care decizia afecteaza drepturile angajatilor, patronatul se poate astepta la o reactie solidara si energica din partea angajatilor. In Coreea se demonstreaza o data in plus existenta unei constiinte sindicale si faptul ca fiecare angajat isi cunoaste drepturile, inclusiv cel de a protesta cand cineva atenteaza la el. In al doilea rand, trebuie remarcata solutia gasita de conducerea postului – scoaterea la pensie a unui numar de angajati, si transferarea diferentei spre alte companii afiliate. Acest lucru demonstreaza cat de mult conteaza un angajat pentru patron, existand un lucru care prin alte parti lispeste mentalitatii conducatorilor: onoarea. Modelul coreean poate fi unul oricand de urmat, mai ales in aceste vremuri de criza.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

  1. Oare guvernul nostru nu puteam apela la Boston Consulting Group? De ce n-au incercat sa reduca numarul salariatilor bugetari cu 25% ajutand in acelasi timp sectorul privat sa se dezvolte prin facilitati fiscale (acestia putand astfel absorbi mana de lucru) in loc sa reduca la gramada salariile cu 25%? Sigur ca nu ne putem compara cu puterea economica a Coreei, dar nici noi nu avem conducatori ca a-i lor , asa ca……………..

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>