Call of Heroes poster 2Benny Chan, expertul filmelor de actiune spectaculoase din Hong Kong, revine, la 3 ani dupa “The White Storm”, cu o poveste la care este si regizor, si co-scenarist, plasata in China perioadei tulburi a lorzilor razboinici din prima jumatate a secolului XX. “Call of Heroes”, cunoscut initial ca “Deadly Reclaim”, a fost fimat in decursul verii lui 2015 in decoruri naturale superbe din China continentala, Benny Chan fiind si producatorul acestui film ce a beneficiat de un buget urias pentru un film chinezesc, nu mai putin de 32 de milioane de dolari. Din nefericire pentru el, filmul, cu toate ca a avut premiera in perioada de concedii a sfarsitului de vara 2016, a obtinut incasari de doar 25 milioane dolari, si asta in ciuda unui scenariu interesant si coerent, cu multe rasturnari de situatii si cu o distributie de exceptie. Decorurile au fost construite in decursul a 4 luni (practic a fost reconstituit la scara larga un sat din perioada inceputului de secol XX), iar directorul e imagine e unul din preferatii colaboratori ai lui Benny Chan, ale carui filme se stie ca sunt mereu spectaculoase sub aspectul imaginilor. Sean Lau, cu care Benny Chan a mai lucrat la Call of Heroes secventa 2“The White Storm” (vazut recent in drama de razboi “Tale of Three Cities”) revine ca protagonist intr-un rol pozitiv destul de solicitant daca tinem cont si de varsta actorului (52 de ani) (in plus, de mai bine de 20 de ani acesta nu a mai aparut intr-un film de arte martiale !), in timp ce Eddie Peng, pe care abia l-am vazut in rolul geniului Raului din “Cold War 2” e, de aceasta data, fermecator pentru publicul feminine prin look-ul sau “feroce”. Wu Jing, ce nu mai are nevoie de prezentare, nu putea lipsi dintr-un film cu multe scene de arte martiale, in timp ce Louis Koo e, poate, adevarata vedeta a productiei, fiind o veritabila incantare sa-l vezi in rolul negativ dus pana la extrem al unui fiu de lord razboinic aflat in pragul nebuniei. Pe langa aceasta veritabila colectie de nume mari, filmul il are ca regizor al scenelor de actiune pe nimeni altul decat Sammo Hung, care face impeuna cu Benny Chan ca totul sa fie la propriu… exploziv.

Call of Heroes secventa 1In China anului 1914, profitand de haosul ce a divizat tara dupa caderea dinastiei Qing, lorzii razboinici fac legea, razboindu-se pentru putere si controlarea unor teritorii cat mai intinse. In momentul in care Orasul de Piatra este cucerit fara prea mare efort de armata celui mai sangeros lord razboinic al vremii, generalul Cao, teroarea se dezlantuie, populatia orasului fiind in mare parte masacrata. Putinii refugiati ce reusesc sa scape furiei oarbe a generalului se indreapta spre linistitul orasel Pucheng ce le iese in cale. Parasit de armata, plecata pe front sa lupte impotriva lorzilor razboinici, oraselul e pazit de un serif local, Yang Kenan (Sean Lau), si de o mana de oameni ce-l ajuta. Sosirea refugiatilor aduce cu ea furtuna asupra oraselului, dar si reticenta localnicilor, tematori ca odata cu refugiatii va sosi pe urmele lor si armata maleficului general. Criza e gestionata intelept de serif, ce primeste refugiatii. La scurt timp, in oras soseste si un misterios ratacitor, Ma Feng (Eddie Peng), pe care copiii il compara cu Regele Maimuta din celebra scriere populara a Calatoriei spre Apus, vazand in el un erou al dreptatii. Lucrurile iau o turnura neasteptata cand in oras mai soseste un calator straniu (Louis Koo), care la scurt timp comite o serie de crime odioase, fiind arestat si condamnat la moarte de serif. Consecintele sunt total neasteptate.

Call of Heroes ecventa 1Benny Chan ne-a obisnuit cu productii spectaculoase de-a lungul anilor, indiferent ca vorbim de filme de actiune moderne din anii ’90-2000. ca Gen-X Cops, Gen-Y Cops, Divergence, Invisible Target, New Police Story, Connected sau Rob-B-Hood, sau de filme de epoca (City Under Siege, Shaolin). Toate au un numitor comun: entertainment dus la limita. Pe masura trecerii anilor, stilul sau a devenit mult mai complex, pe langa atentia sporita acordata detaliilor aparand si preocuparea pentru o imagine de ansamblu. Din fericire, bugetul acestei productii a permis desfasurarea unei povesti la scara larga, pe durata a aproape 2 ore regizorul imbinand toata experienta acumulata in cei peste 25 de ani de cariera, oferindu-ne o realizare memorabila. Desigur, nu vorbim de un film coreean, insa pentru o productie chinezeasca, “Call of Heroes” e un film laudabil. Decorul lui ne aminteste oarecum de o recenta productie coreeana, “Kundo: Age of the Rampant”, insa in esenta “Call of Heroes” se doreste un “eastern spaghetti”, ce are toate ingredientele pentru asta: muzica de western, clisee ale western-urilor spaghetti, aventura si… eroi. Eroi pozitivi si eroi negativi. Sean Lau si Eddie Peng fac echipa in tabara celor Buni, in timp ce Louis Koo si Wu Jing formeaza tabara celor Rai. Veteranul Sammo Hung s-a autodepasit cand vine vorba de scenele de lupta, extrem de bine retusate cu ajutorul efectelor speciale (mai bine de 3 luni filmul a stat in faza de postprocesare), actiunea fiind mereu acolo, simtita, nelasand spctatorul sa se plictiseasca o clipa. Umorul spontan e impletit cu scene tragice, mult prea violente pe alocuri si necenzurate, insa per ansamblu filmul nu dezamageste, amatorii de actiune si de lupte spectaculoase avand un motiv de satisfactie la finalul vizionarii lui. Una peste alta, o productie excelenta marca Benny Chan (oare de ce nu a prins la publicul chinezesc ?), ce ofera multa adrenalina si suspans, ducand filmul chinezesc spre culmile unui gen prea putin abordat in China.

Traducerea, adaptarea si retusarea manuala a timingului au fost efectuate in pemiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>