Cea de-a 38-a editie a Festivalului de Film de la Rotterdam (IFFR) l-a premiat pe actorul regizor Yang Ik-joon pentru realizarea si interpretarea din filmul „Breathless”. „Tigrul”, trofeul suprem care incoroneaza castigatorii festivalului, a fost acordat, pe langa filmul coreean amintit, si altor doua productii asiatice: „Be Calm and Count to Seven” (din Iran) si „Wrong Rosary” (din Turcia). Fiecare „Tigru” a fost in valoare de 15.000 euro. „Breathless” si-a marcat premiera internationala la IFFR, dupa ce in octombrie 2008 la Pusan avusese loc prezentarea filmului in premiera mondiala.

Yang Ik-joon, care a scris atat scenariul cat a si interpretat rolul principal, s-a bucurat de elogiile juriului si ale criticilor. Acesta interpreteaza un gangster dur, indragostit de o eleva de liceu. Filmul a beneficiat de sprijinul KOFIC (Biroul Coreean pentru Film, institutie de stat ce sustine financiar filmele coreene independente) si al Fundatiei Pusan Asian Cinema. Debutul regizoral al lui Yang (‘Our Happy Time”, „Les Formidables”, „Arahan”) a fost elogiat de juriul IFFR ca un „film puternic redat si interpretat cu un ascutit simt al realitatii in portretizarea unei situatii rar vazute in cinema”. Filmul va fi lansat pe marele ecran in Coreea in aprilie.

Din juriul festivalului din acest an de la Rotterdam au facut parte si presedintele KAFA (Academia Coreeana de Filme de arta). Anteriorii castigatori coreeni ai premiului „Tigrul” au fost Hong Sang-soo, realizatorul filmului „The Day When a Pig Fell into the Well” (1996), si Park Chan-ok pentru „Jealousy is My Middle Name” (2002).

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

Post your comment

Solve : *
44 ⁄ 22 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.