Filmul vietnamez a obtinut consacrarea internationala in ultimul deceniu al secolului trecut, prin doua productii artistice desavarsite: “The Scent of Green Papaya” (1993), nominalizat la Oscar si castigator a 2 premii la Cannes si a unui premiu Cesar, si “Cyclo” (1995), laureat cu 2 premii la Venetia. “Vertical Ray of the Sun” a incheiat acest deceniu de aur al filmului vietnamez, avand doar 2 nominalizari la un festival minor. Ce leaga cele 3 filme ? E vorba de nimeni altul de cat Tran Ahn Hung, cel mai de succes regizor vietnamez din toate timpurile, a carui viziune a dat un impuls crucial filmului vietnamez in general, in deceniul care a urmat observandu-se o revigorare a industriei de film. Treptat au inceput sa se diversifice genurile sis a se investeasca in domeniu, fara insa ca pe plan international filmul vietnamez sa mai exceleze. Totusi, unele productii comerciale cu un buget ridicat (pentru nivelul economiei Vietnamului), au reusit sa obtina un oarecare succes nu doar pe piata asiatica ci si pe cea mondiala. E vorba, aici, de doua filme de actiune foarte bine realizate, “The Rebel” (2007) si “Clash” (2010), ce au lansat poate cea mai importanta vedeta a filmului vietnamez, actorul vietnamezo-american Johnny Nguyen. In acest an, producatorii vietnamezi au incercat sa se autodepaseasca si, urmand cursul firesc al unei evolutii de doua decenii si reusind sa realizeze primul film de arte martiale/aventuri inrtr-un decor medieval. Acest gen poarta numele de Kiem Hiep in Vietnam, fiind oarecum, la o alta scara, desigur, echivalentul filmelor wuxia din Hong Kong. Singura deosebire e ca filmele chinezesti de gen sunt mult mai dinamice, desfasurate intr-un ritm ce-ti taie respiratia. “Blood Letter”, caci despre el este vorba, imbina actiunea cu artele martiale si putina fantezie, intr-o realizare spectaculoasa cu multe – mult prea multe – salturi spectaculoase si cu putin romantism. Regizorul sau, Victor Vu, e un vietnamez nascut pe taram american, cu studii in domeniu pe continentul nord-american, iar odata revenit in Vietnam a realizat cateva productii interesante, schimband genul de la un film la altul, acesta fiind al doilea sau film de arte martiale. Vu e poate cel mai prolific regizor vietnamez din valul regizorilor scoliti in State care revin in Vietname pentru a revivora industria locala de film. “Blood Letter” a fost unul din cele mai scumpe filme vietnameze facute vreodata, avand un buget de 1,3 milioane de dolari, cheltuiti in mare parte pe partea de post-procesare si efecte speciale.

In 1442, regele Thai Tong face o vizita in partea de rasarit a Vietnamului, ramanand in casa sfetnicului sau, poetul Nguyen Trai. In timpul sederii in casa lui, sotia lui Trai l-a servit pe rege domneste, insa in drum spre capitala, in Le Chi Vien, brusc, regele moare. Sotia lui Nguyen Trai si sfetnicul regal sunt acuzati de asasinarea regelui si executati de Regina Vaduva. Nu doar vietile lor sunt luate, ci si a tuturor membrilor familiei sale pana intr-a treia generatie. Evenimentul a ramas cunoscut in istoria Vietnamului ca masacrul din Le Chi Vien. Si totusi, nepotul lui Nguyen Trai, Nhuyen Vu, in vasrta de doar 10 ani pe atunci, reuseste sa scape, fiind singurul supravietuitor al masacrului. Un servitor al raposatului sau bunic il duce cu pretul propriei vieti pe Vu la o pagoda, unde este crescut de un calugar. Peste 12 ani il regasim pe Nguyen Vu barbat in toata firea, bun cunoscator al artelor martiale si pregatit sa infrunte greutatile vietii. Intr-una din zile, ministrul justitiei insusi isi face aparitia la pagoda impreuna cu soldati regali, in cautarea unei scrisori – cunoscuta si ca “scrisoarea insangerata”. Lui Vu i se pare cunoscuta figura ministrului, si-i spune acest lucru maestrului sau calugar. Acesta considera ca a sosit momentul ca tanarul sa afle adevarul despre identitatea sa reala, si astfel Vu realizeaza ca ministrul e de fapt cel ce a ordonat decapitarea parintilor sai. Hotarat sa se razbune, acesta porneste spre capitala, lasand in urma templul si trecutul sau. In timpul unei incursiuni la Palat, acesta o salveaza din mainile garzilor regale pe Hoa Xuan, o tanara iscusita intr-ale artelor martiale, ce si ea se afla in acel loc cu gandul de a o ucide pe Regina. Doua destine unite de suferinta pierderii unor fiite dragi, in cautarea linistii sufletesti, Vu si Xuan pornesc in aventura vietii lor, pe urmele scrisorii insangerate, dovada care ar putea-o dobori pe Regina.

“Blood Letter” a fost o productie riscanta pentru finantatori, Phuong Nam Films si Saiga Films, in asociere cu Thanh Nien Media si Thien Minh Films, in ciuda sumei uriase investite in realizarea sa. Asta pentru ca nu il are pe Johhny Nguyen in distributie, lucru ce ar fi asigurat din start un succes de casa, lucru care conteaza mult pentru o industrie de film firava precum cea vietnameza. “Blood Letter” nu propune nici o mare vedeta in distributie, si insusi protagonistul nu impresioneaza nici prin fizic, nici prin aspect.Huyhn Dong e cunoscut in Vietnam pentru multe roluri in seriale, insa pe marele ecran acesta reprezinta debutul. Midu, partenera lui din film, e si ea o debutant ape marele ecran, fiind o cunoscuta figura din lumea modei, in Vietnam. La cei doar 23 de ani ai sai, a cunoscut celebritatea inca din 2006, cand a aparut pe coperta celei mai populare reviste pentru adolescenti din Vietnam. Si totusi, filmul a fost in cele din urma un succes in Vietnam, ceea ce demonstreaza ca nu e neaparata nevoie de vedete in distributie pentru a cunoaste succesul. “Blood Letter” e o productie ambitioasa, adaptata dupa un roman popular scris de Bui Anh Tan. Filmul porneste de la fapte reale – masacrul din Le Chi Vien – si a atras atentia deoarece in centrul sau e personalitatea unui personaj real al istoriei vietnameze, Nguyen Tran, un erou national si un mare poet vietnamez ce a trait la sfarsitul secolului XIII/inceputul secolului XIV. Filmat in intregime in Vietnam, “Blood Letter” e unul din cele mai frumoase filme realizate in Vietnam, cu peisaje ce-ti taie rasuflarea (lacuri parca de cristal in care se reflecta paduri de un verde viu, munti majestuosi si alte peisaje mirifice), ce arata frumusetea acelor locuri. Surpriza vine de la coregrafia scenelor de lupta, care a fost realizata chiar de Johhny Nguyen (The Rebel, Clash). Filmul abunda in scene de lupta, costumele de epoca sunt opulente, iar personajele principale sunt stoice si eroice. Pentru un film vietnamez, e intr-adevar o realizare ce merita toate aprecierile, insa raportat la cinematografiile cu traditiei, “Blood Letter” nu se ridica peste nivelul unor filme obisnuite de gen din Hong Kong sau Thailanda. Si nici nu aduce nimic nou genului. E doar o realizare necesara pentru alte viitoare proiecte similare de gen din anii care vor urma, o productie care ridica stacheta si nivelul de asteptari de la filmul vietnamez.

Traducerea a fost efectuata in pemiera in Romania de gligac2002 – Asia Team Romania pentru www.asiacinefil.com.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>