Becoming who i was secventa„Becoming Who I Was” in regia lui Moon Chang-yong si Jeon Jin, este un documentar care a castigat mai multe premii, inclusiv unul la categoria “Generation Kplus” din cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, de anul acesta, care s-a incheiat in luna februarie. Filmul este distribuit si pe teritoriul Statelor Unite si va fi difuzat si pe diferite platforme on line.

Documentarul urmareste viata unui baiat pe nume Padma Angdu care descopera ca este reincarnarea unui calugar tibetan de rang inalt. Nascut in Ladakh, in nordul Indiei, tanarul Rinpoche este transferat dupa aflarea reincarnarii si este separat de manastirea la care a crescut pana la acea varsta si de discipolii alaturi de care a invatat. Cu ajutorul dedicatului sau nas, acesta porneste intr-o calatorie periculoasa de-a lungul Indiei in cautarea unei manastiri si se indreapta catre Tibet, dupa ce este alungat din cadrul manastirii locale cand discipolii sai nu reusesc sa ajunga la el si sa il gaseasca.

Filmat in mai multe parti pe o perioada de opt ani, documentarul este unul a carui productie a fost un sir de incercari dificile. Intr-un interviu acordat unui jurnalist, co-regizorul si producatorul Jeon Jin spunea ca “Producerea filmului a fost foarte dificila. Lucram zi de zi in domeniul radiodifuziunii pentru a face bani ca sa ne putem intoarce din cand in cand la Ladakh pentru a captura pe pelicula momente din vietile lor, a fost un proiect plin de pasiune.” “Am petrecut o buna parte din timpul nostru incercand sa cautam si sa strangem fonduri si am participat la diferite targuri de film pentru obtinerea banilor necesari ca sa continuam. Uneori am fost obligati sa intrerupem momentan acest proiect din cauza dificultatilor financiare.”

Un alt factor care a condus la durata indelungata a productiei a fost “pentru ca personajele principale ale documentarului au amanat calatoria spre Tibet pentru mai mult de un an din cauza temerilor reale la aflarea atator stiri pe care le-au auzit de la tibetanii exilati. Initial, planuisera sa porneasca in calatorie prin noiembrie 2014, dar dupa unele amanari, au plecat la inceputul lui 2016”, a explicat Jeon Jin.

In conformitate cu legile chineze din Tibet, multi calugari, inclusiv Dalai Lama, sunt fortati sa traiasca in exil. (Dupa Revolutia Chineza din 1911-1912, Tibet a devenit regiune independenta aflata sub influenta britanica. Comunistii chinezi au invadat si ocupat regiunea in 1950, iar fostul guvern tibetan a fost abolit dupa o incercare ratata de revolutie in 1959. In ziua de azi, China guverneaza vestul si centrul Tibetului sub numele de Regiunea Autonoma Tibet, in timp ce partile din est sunt acum, majoritatea, prefecturi autonome etnice, ca provinciile Sichuan, Qinghai si altele. Si acum exista tensiuni in privinta statutului politic al Tibetului si exista grupuri active de dizidenti, care traiesc in exil. Activisti tibetani din Tibet au fost arestati si torturati).

De asemenea, vremea dificila si altitudinea inalta au reprezentat alti factori care au pus la grea incercare continuarea productiei. “Am suferit din cauza raului de inaltime, a iernii cu temperaturi de -20 de grade Celsius fara a avea posibilitatea de a ne incalzi in mod eficient, a tevilor inghetate si a lipsei apei potabile timp de mai multe saptamani, a lipsei hranei proaspete pe timpul iernii, in perioada in care am stat in indepartatul satuc Sakti; toate acestea au fost adevarate provocari.”

Determinarea realizatorilor nu a fost in zadar pentru ca documentarul ofera o perspectiva asupra dificultatilor prin care trec calugarii tibetani inca de la varste fragede, ceea ce aduce din nou in discutie aspecte mai ample legate de Tibet si de tibetani. Succesul productiei la diferitele festivaluri se poate atribui, in parte, si interesantei sinergii a documentarului. “Felurile noastre diferite de a gandi si felul in care filmam au adus o noua dinamica documentarului si am incercat sa combinam ce avem mai bun pentru a face acest film”, a adaugat Jeon Jin.

Moon Chang-young si Jeon Ji au mai lucrat in televiziune, Jeon Jin producand diferite documentare (inclusiv „Golden Ratio Unveiled” din 2014 si un premiat „1 Hectare of Happiness” din 2013). Moon Chang-young este documentarist din 1998 si a lucrat la mai multe documenatre printre care si “Extreme Job” (2009) si o serie de trei parti intitulata „Steel Route: the History of Civilization” (2011).

“Atat eu cat si Moon Chang-yong suntem incantati de ce s-a intamplat. Pare ireal. Acest documentar nu s-ar fi intamplat fara sprijinul familiilor, prietenilor si colegilor, care nu au incetat sa creada in eforturile noastre ce pareau fara de sfarsit, fara fonduri si cu o munca titanica si fara de odihna, pentru a duce la bun sfarsit un documentar despre Tibet.”

„Becoming Who I Was” va fi difuzat in Coreea in a doua jumatate a acestui an.

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>