„Au Revoir, Taipei” este o simpatica comedie romantica cu implicatii in lumea interlopa, spusa intr-un stil specific cinematografiei taiwaneze contemporane. Influenta producatorului executiv Wim Wenders in combinatie cu un raspuns favorabil din partea criticilor ofera spectatorilor bucuria contactului cu un film aflat la granita dintre artistic si commercial. Actiunea filmului se desfasoara pe durata unei singure nopti petrecuta in Taipei, filmul dezvaluind povestea a doua personaje care se cunosc intamplator intr-o librarie. Este primul lungmetraj al regizorului americano-chinez Arvin Chen, laureate la Berlin in 2006 pentru cel mai bun scurtmetraj, „Mei”. In acest an, „Au Revoir, Taipei”, a castigat la acelasi prestigios festival premiul NETPAC pentru promovarea filmului asiatic in lume. La acestea se adauga Premiul Juriului la Festivalul de film Asiatic de la Deauville, Premiul publicului la Festivalul International de film asiatic-american de la San Francisco si Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de film asiatic de la Barcelona.

Kai, a carui prietena e plecata la studii in Paris, isi petrece cea mai mare parte a timpului intr-o librarie, rasfoind un manual de limba franceza. Prezenta sa atrage atentia unui librar, Susie, care, simpatizindu-l, incearca sa intre in vorba cu el. Kai incearca disperat sa gaseasca finantare pentru a-si urma prietena la Paris. Un mafiot local, Unchiul Bao, ii propune sa ii plateasca calatoria in schimbul transportului unui colet. Odata pachetelul misterios ajuns in posesia lui Kai, in calea acestuia apare nepotul lui Bao, Hong, un derbedeu cu aspiratii in lumea interlopa. Si, odata cu acesta, apare si… politia.Hong planuieste preluarea afacerii unchiului sau si pentru asta are nevoie de pachetul misterios.  In seara dinaintea plecarii spre Paris a lui Kai, in urma unui concurs de imprejurari care ii aduce impreuna pe Kai, Susie si Gao (prietenul lui Kai), acesta din urma ajunge in mina bandei lui Hong care ii cere in schimb lui Kai pachetul.

O interesanta experienta explorativa a Taipei-ului noaptea si o poveste de dragoste ce constituie fundalul unor evenimente realiste, aproape firesti pentru violenta lume interlopa asiatica, fara ca sunetul vioarei de pe fundalul sonor sa „scartaie” cand vine vorba de gusturile spectatorilor. Imaginea si unghiurile de redare sunt superbe, iar coloana sonora e ideala pentru o concordanta deplina cu partea vizuala. Un film usor de urmarit ce merita savurat pentru simplul fapt ca este o reusita deplina din partea realizatorilor. Vizionare placuta !

Prezentare realizata de Luminitap – Asia Team Romania

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>