“Aravt: The Legend of the Ten” este una din rarele productii mongole care a reusit sa razbeasca pe plan international in ultimii 20 de ani. Cinematografia mongola este una putin atipica in peisajul asiatic, fiind influentata mai mult de cinematografia rusa decat de cea a tarilor vecine asiatice. Primul film mongol a fost realizat undeva intre 1903-1913 la comanda printului mostenitor al tronului. In anii ’20, dupa revolutia socialista, Partidul Revolutionar mongol al poporului a folosit filmele ca instrument de educatie a maselor. Primul cinematograf mongol a aparut in 1934, dar tinanduse cont si de specificul tarii, au luat nastere si cinematografe mobile. Studioul national de film din Mongolia s-a infiintat in 1935, cu ajutor sovietic. Si tot rusii au fost si primii regizori ai primelor filme mongole, in 1938 aparand si primul film regizat de un mongol. In general aceste productii se axau pe propaganda revolutionara eroizata si pe stravechi legende populare. Dupa al doilea razboi mondial, atentia filmelor s-a concentrate pe eroi ai clasei muncitoare. Abia in 1955 apare prima comedie muzicala ce da nastere unui ternd, iar in 1961 apare primul film color mongol. Ultimii 20 de ani au reprezentat o perioada de transformari pentru societatea mongola si implicit si pentru cinematografie. Odata cu introducerea economiei de piata in Mongolia, cea mai mare parte a cinematografelor mobile si permanente au dat faliment. Productiile mongole au inceput sa caute parteneri si finantatori in strainatate. Au aparut coproductii mongolo-japoneze, mongolo-belgiene si mongolo-germane, una din ele (The Story of Weeping Camel) fiind chiar nominalizata la Osccarul pentru Cel mai bun film strain (2003). Asadar, cinematografia mongola este una din cele mai slab dezvoltate din tarile asiatice, realizand doar cateva productii anuale. Cu toate acestea, “Aravt” este una din putinele realizari pe tema istorica ce a reusit sa iasa si pe plan international si, un lucru care poate parea surprinzator, sa se lanseze chiar pe bluray. Cum filmul mongol nu are regizori sau actori cunoscuti la nivel international, numele protagonistilor conteza mai putin; ce e important e ca avem in fata o rara productie mongola autentica de aventuri, bogata in atmosfera istorica.

Cunoscut in istorie ca un temut si necrutator razboinic, Genghis Khan, fondatorul Imperiului Mongol, a avut si o latura mai milostiva. Dupa lupte sangeroase, Khan lua copii orfani, ii adopta si ii crestea, la maturitate devenind loiali sfetnici ai acestuia sau razboinici credinciosi. Folosind sistemul zecimal pentru a-si imparti si numara razboinicii, Khan a creat asa-numitul “aravt”, cea mai mica unitate militara cunoscuta in Imperiu, formata din doar 10 oameni. Filmul urmareste povestea unui astfel de “aravt”, care in fata epidemiei de ciuma ce loveste Imperiul, primeste misiunea de la Genghis Khan de a-l gasi si a-l aduce la el pe Maestru Vraci, cel mai priceput vraci din Mongolia. Drumul “aravt” este presarat de o multime de aventuri, ce incep odata cu gasirea unui prunc pe care decid sa il ia cu ei. In scurt timp, se trezesc urmariti de razboinici rebeli ai tribului Hulin, ce fusese invins de Genghis Khan dar care continua sa opuna rezistenta. Acestia ii vaneaza, dar, in acelasi timp, “aravt” da peste un alt grup al aceluiasi trib, condus de rivalul lui Temujin, Hukhtumur, care intamplator urmareste aceeasi tinta: grav bolnav, acesta il cauta pe Maestrul Vraci, singurul care ii poate salva viata. Tradari, comploturi, rasturnari de situatie si momente tensionate urmeaza, misiunea “aravt” devenind treptat una eroica.

“Aravt: Legend of the Ten” e un film cu un scenariu simplu, in care accentul nu este pus pe interpretarea individuala ci pe personajul colectiv, grupul. Regizorii (caci sunt doi) au avut grija sa redea modul de viata si pericolele la care se expuneau luptatorii acelor timpuri, carora cea mai mica rana le putea fi fatala. Fiecare personaj are o poveste de spus, iar ceea ce face filmul credibil e tocmai realismul sau. Personajele nu sunt super-eroi musculosi ci, din contra, oameni obisnuiti, de la tineri la persoane de varsta venerabila, cum este comandantul grupului, cu infatisari variate, de la constitutie atletica la razboinici de mult “iesiti din forma”. Atmosfera si coeziunea grupului, glumele si unitatea acestora in momentele dificile dau o nota in plus de realism, lucru vital intr-o perioada in care suntem sufocati de super-eroi cu fizic de culturist ice sunt nelipsiti din productiile de gen de peste ocean. Decorurile si costumele sunt impresionante, iar locatiile uneori mirifice. Uneori locatiile contribuie din plin la exploatarea atmosferei, cum e una din cele ami superbe scene ale filmului, in care cei 10 eroi se pregatesc de lupta intr-o ceata densa in care se zareste doar silueta lor majestuoasa calare. Pe tot parcursul filmului suntem insotiti de un fundal sonor prezent aproape tot timpul, lucru care poate parea deranjant daca atentia ne e atrasa de ea si nu de subiectul filmului. Lipsesc efectele speciale, insa scenele de lupta sunt bine lucrate, nu sunt prea multe taieturi, semn ca echipa de cascadori si actorii au facut o treaba reusita. Unele slow-motion-uri iti taie respiratia, insa sunt destul de putine, contribuind la crestera spectaculozitatii productiei. Spectacolul si actiunea se imbina perfect cu mitul – ca de exemplu cel al sadismului luptatorilor mongoli – si cu simbolurile si cutumele mongole (lupul, obiceiuri funerare etc). Insasi prezenta unui prunc in mijlocul luptatorilor pare a demitiza acest mit al cruzimii mongolilor razbonici, dand o lectie de compasiune ce poate fi gasita pana si in cele mai dure suflete.

Un film captivant, probabil o mare realizare a cinematografiei mongole, dar care comparata cu productii similare de acelasi gen facute de vecinii asiatici nu e decat un film obisnuit. Dar ce poate fi mai frumos decat sa vezi un film apartinand unei cinematografii, caruia sa-I poti recunoaste meritele raportat la potentialul si capacitatea tehnica oferita de respective cinematografie ? Va putea vreodata un film romanesc istoric sa concureze un blockbuster de epoca hollywoodian al zilelor noastre ? La fel, fara investitii de milioane de dolari, nici un film mongol de epoca nu va reusi sa faca fata unei realizari facute la un alt nivel de tari invecinate si cu traditie, precum Rusia sau China. Dincolo de a se dori un film cu pretentii, “Aravt” ne ofera 90 de minute agreabile si sana unei calatorii in timp tocmai in patria lui Genghis Khan, intr-o viziune originala venita tocmai de la realizatorii mongoli.

Traducerea a fost efectuata in premiera pentru asiacinefil.com de gligac2002 – Asia Team Romania.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>