In Ajun de Craciun, Asia Team Romania nu-si dezamageste fanii, oferindu-le o noua subtitrare in premiera in Romania a unui film coreean apreciat la vremea lansarii lui, “An Affair”. In anul 1998, acesta a fost cel de-al 7-lea cel mai vizionat film in cinematografele coreene, castigand un an mai tarziu premiul pentru Cel mai bun film asiatic la Festivalul International de Film de la Newport Beach. La sfarsitul secolului trecut, cinematografia coreeana nu cunoscuse inca boom-ul de la mijlocul primului deceniu al noului mileniu, astfel ca productiile realizate atunci imbinau comercialul cu artisticul, rezultand filme de calitate care insa nu s eputeau afirma pe plan international decat in cadrul festivalurilor internationale de film. Succesul de box-office nu era un scop in sine, accentual punandu-se pe o altfel de strategie decat cea hollywoodiana bazata pe puterea banului. Astfel au putut isei la lumina adevarata capodopere cinematografice in Extremul Orient, multe din ele mai apoi reluate la Hollywood intr-un stil pur comercial. Cel putin dupa titlu, filmul aminteste de clasicul hollywoodian “An Affair to Remember” din 1957 (de 4 ori nominalizat la Oscar), care in 1999 a avut parte de un frumos remake (A Love Affair) cu Warren Beatty si Annete Benning. Am putea spune ca “An Affair” e o varianta tipic coreeana a acestor doua productii hollywoodiene, in care tensiunea si tragismul sunt inlocuite cu o atmosfera aparte pe un fundal sonor deosebit. Povestea in sine este tragica, dar nu este spusa cu zambetul pe buze, ca in productiile americane. Drama din “An Affair” este una traita in interior de fiecare personaj, nefericirea este exteriorizata intr-un mod artistic, iar finalul, asa cum filmele coreene ne-au obisnuit deja, este plin de surprize. Solutiile oferite de scenaristii coreeni sunt intotdeauna… “diferite”, sit e fac sa urmaresti cu sufletul la gura deznodamantul, intrebandu-te pe parcurs daca acesta va fi asa cum ti-l doresti sau te va surprinde.

Despre ce este vorba in “An Affair” ? Ji-hyon este o femeie ce n-a implinit 30 de ani, angajata in trecut a Muzeului de Istorie care mai apoi e emigrat in Statele Unite. In Coreea l-a cunoscut pe U-in, cu care urmeaza sa se casatoreasca. In absenta ei din Seul (avand de rezolvat unele probleme in Los Angeles), aceasta ii incredinteaza suorii ei So-hyon sarcina de a-l intampina pe viitorul ei sot. So-hyon este casatorita cu un apreciat arhitect, insa relatia ei conjugala pare a scartai, aflandu-se undeva spre 40 de ani. Are un copil, insa lipseste pasiunea in relatia cu sotul ei – daca aceasta a existat vreodata. Pe masura ce petrece tot mai mult timp alaturi de viitorul ei cumnat, So-hyon se simte atrasa, in secret, de acesta. Plimbarile la sfarsit de zi sau cautarile unui apartament pentru U-in sunt suficiente prilejuri pentru So-hyon sa-l descopere pe U-in. Se simte nefiresc atrasa de acesta, iar pericolul iese la iveala in momentul in care spectatorului i se dezvaluie, chiar de catre sora acesteia, ca amandoua au in general aceleasi preferinte in materie de barbati. Pe de alta parte, sotul ei defineste fericirea raportandu-se la un acvariu in care pestii au parte de apa incalzita si de hrana in mod regulat.Lucrurile se complica cand… atractia lui So-hyon pentru U-in este reciproca, iar intr-un lift, fara sfiala, o imbratiseaza, dandu-si frau liber trairilor interioare. Sa fie iubire la prima vedere sau o simpla aventura in masura a distruge vietile celor apropiati ? Cum se va rezolva dilema acestei povesti neasteptate a unor trairi interzise ?

Debutul regizoral al lui Lee Je-Yong (autor, cativa ani mai tarziu a reusitului “Untold Scandal”) este unul incantator. Cu o precizie apropiata de perfectiune si cu o accentuare a limbajului trupului, acesta reuseste sa aduca o nota de prospetime uneia dintre cele mai vechi povesti din lume. Simplitatea e punctual forte al acestui film, in care personajele sunt atat de bine interpretate incat tensiunea emotionala nu da pe din afara nici o clipa, se mentine constanta si trezeste interesul privitorului. Un merit important in aceasta directie au avut cei doi protagonisti ai povestii, Lee Jung-jae (o cunostinta mai veche pentru asiacinefilii inraiti, vazut in filme precum Over the Rainbow, Last Present, Il Mare) si Lee Mi-suk (ce poate fi vazuta in prezent in serialul Forget Me Not in rolul mamei soacre isterice, care in acest film are o interpretare magistrala). Filmul analizeaza o aventura clasica a unor persoane atrase la prima vedere una de cealalta, dar pe care situatia din cadrul societatii si situatia familiala le desparte. El e viitorul sot al surorii ei, iar ea, amanta, e sotie si mama a unui copil de 10 ani. El e cu 11 ani mai tanar, ea se indreapta cu repeziciune spre 40 de ani. Atractia lor initiala se transforma intr-o aventura secreta nebuna, in urma careia ea redescopera ceva pe care credea ca a uitat demult: frumusetea ei si senzualitatea. Aventura extraconjugala se consuma pe traseul obisnuit, de la fiorul unei atingeri la o imbratisare si la mai mult, ajungandu-se in final la amarul sentiment de angoasa si vinovatie. Pasiunea si durerea sunt intotdeauna mai reale decat nebunia unui gest necugetat. Dragostea retrezita la viata e inselatoare. Circumstantele sufaca floarea care tocmai a inflorit din nou. Ilicita, aceasta e de nesuportat. Fara un viitor, sentimentele au claritatea unor diamante nesflefuite.
O poveste romantica superba, pe care Asiacinefil o ofera tuturor indragostitilor de filme coreene, in Ajun de Craciun. Felicitari colegei noastre Elenas pentru prima ei traducere sub sigla Asia Team, si va uram tuturor vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>