a-night-in-nudeNe aflam la portile lumii a treia, dar poate si a patra, ori poate am putea pierde insasi numaratoarea si sa spunem doar ca ne aflam la portile mirajului: cel al banilor, al placerilor vinovate, mult prea vinovate, dincolo de care cei aflati nu mai au nicio scapare. Dar si acolo de fapt conteaza numai supravietuirea, nu importa cum anume, prin ce mijloace, ori prin ce metoda. Nu putem sa negam aceasta lume, nu putem sa ne prefacem ca ea nu exista, iar unii dintre noi vor spune: bine ca eu sunt departe si ca, intr-un fotoliu comod, pot privi sa ma delectez cu un film, care, evident, ramane doar un film, indiferent ce ar incerca sa transmita.

Filmul A Night in Nude (1993) pe care asiacinefil il propune este unul arhetipal japonez, facand parte din curentul neo-noir, cu accente de suprarealism si erotism. Neo-noir este denumirea generica a tendintelor moderne din cinematografie de a incorpora aspecte ale genului cunoscut ca film noir, in filme de alte genuri, care au produs un impact de necontestat asupra unor creatori de opere, atat literare cat si filmografice. Pe de alta parte, sintagma „film noir” desemneaza un gen de exprimare cinematografica, aparut pentru prima data si identificat cu productia filmului „Soimul maltez”, realizat in anul 1941, dupa romanul omonim din 1930 al lui Dashiell Hammett. Criticile si comentariile care au incercat sa defineasca „filmul noir” din punct de vedere conceptual sunt destul de multe. Astfel, au luat nastere unele eseuri in Franta postbelica care aveau menirea de a evalua filmul american, trasand noi linii directionale in limbajul de film. A Nught in Nude secventa 3Filmele americane nu puteau fi proiectate in Franta datorita ocupatiei germane din 1940, insa cand acestea au aparut, in perioada postbelica, criticii de film au vazut in ele acea sensibilitate pe care ulterior au denumit-o FILM NOIR. Asadar termenul de „film noir”, care inseamna in franceza „film negru”, a fost pentru prima data atribuit filmelor Hollywood-iene de criticul de film francez Nino Frank in 1946, fiind in chip surprinzator necunoscut majoritatii realizatorilor de film, cat si actorilor americani care foloseau deja acest gen cinematografic.

Astfel de filme aduc in prim plan cinismul si motivarea sexualitatii, incorporand de obicei elemente tematice derivate din scoala “crime fiction” care apare in Statele Unite imediat dupa Marea Criza din 1930. Personajul este prezentat ca fiind intr-o situatie aparent de neiesit, gasind la disperare o solutie pentru a evada din „capcana”. Din punct de vedere tehnic, filmele noir sunt recunoscute estetic dupa cheia joasa de lumina, contrast puternic, umbre dramatice si imagine alb-negru, stil vizual care apare prima data creionat in expresionismul german. Imaginea de tip „deja vu” sau mai intunecata necesara maririi suspansului, cu iluminarea specifica redusa, se adauga la elementele inedite – personajele, povestea Actiunea duce in final la crearea unei atmosfere generale de „tremolo” interior, A Nught in Nude secventa 2care captiveaza spectatorul si-l face sa revina adesea, in cautarea unor senzatii tari. Dar cum, odata cu trecerea timpului, „filmul negru” a devenit color, lumina redusa se poate aplica cu succes si la acesta. Realizarea artistica si tehnica trebuie sa respecte regula de baza, adica filmul sa fie negru sau, mai exact, sumbru. Avem si noi in cinematografia clasica romaneasca filmul „Felix si Otilia” al regizorului Iulian Mihu, realizat in aceasta maniera tehnica si artistica. De remarcat ca acest procedeu in realizarea filmelor a fost folosit imediat si de realizatorii din alte cinematografii, care l-au asimilat rapid.

Este si cazul japonezului Takashi Ishii, mangaka – artist de benzi desenate, scenarist si regizor de film, care a semnat si realizat o bogata filmografie a genului. Profitand la maximum de o libertate totala in a experimenta noi tehnici de limbaj cinematografic in filmul „A Night in Nude”, realizat in anul 1993, regizorul incredinteaza rolul principal actorului deja consacrat, Naoto Takenaka, actor care are la activ o impresionanta filmografie, fiind totodata el insusi scenarist.
Partea feminina a acestui film este asigurata de Kimiko Yo, actrita cu o la fel de impresionata filmografie.

A Nught in Nude secventa 1A Night in Nude spune povestea lui Jiro Kurenai, pe numele sau adevarat Tetsuro Muraki. Acesta detine o asa zisa agentie prin care, pentru un pret, face acele lucruri pe care nu vor unii oameni sa le faca, un fel de meserii murdare: curatenie dupa caini sau dupa oameni batrani, ingrijirea mormintelor etc. Este angajat ca ghid pentru un tur al orasului Tokyo de o frumoasa femeie yakuza (gangster) – Nami Tsuchiya. Dupa o vizita in anumite locuri, o cazeaza la un hotel, stabilind o intalnire pentru a doua zi. Revenindu-si rapid din betia pe care a mimat-o cu abilitate, Nami pregateste scena pentru a-l ucide pe violentul sau iubit yakuza, de care vrea sa scape din cauza abuzurilor sexuale, desi este dependenta financiar de acesta. Sosind la ora fixata, Jiro constata lipsa femeii, dar realizeaza ca este deja implicat in crima pe care aceasta o savarsise. Asa ca, este nevoit, ca un adevarat detectiv, sa o gaseasca rapid, pentru a-i livra bagajul – iubitul mort, indesat intr-o valiza. Incet, incet, Jiro este atras intr-o valtoare de evenimente, foarte bine puse in evidenta de regizorul Takashi Ishii, care coboara prin acest personaj, in cartierele rau famate ale Tokyo-ului, in locuri unde nu este bine sa apari la lumina zilei, dar mai ales cand intunericul se lasa, experimentand cinematografic doar cateva din „specialitatile” oferite de o asemenea abatere de la arterele principale ale luxuriantului oras.

Din tot acest halucinant periplu al lui Jiro, intelegem ca de fapt este manat de un sentiment interior pe care nu l-a cunoscut pana la intalnirea cu Nami – iubirea. Cu un magnetism erotic exacerbat, Nami vine si pleaca, se apropie si se departeaza, povesteste viata ei, incearca sa se inteleaga, incearca sa se elimine structural, dar va purta mereu amprenta stigmatizarii care, ca un tatuaj permanent, va face imposibila revenirea ei in lumea normala. Mai ramane sa ne reamintim poate motivul iubirii ca vis din opera eminesciana, ca sa deslusim ca numai asa s-ar putea implini o nazuinta fireasca a celor care trec prin limitarile unui suflet incorsetat in carcasa de lut a trupului efemer.

Un film tulburator, dar nerecomandat minorilor si celor care au probleme cardiace, ori poate prefera genul siropos al comediilor romantice.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania realizata de lasedan pentru asiacinefil .

Prezentare realizata de Corina – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>