“Eungyo” (cu titlul international “A Muse”) e unul din acele filme care apar an de an in Coreea dar care repede este etichetat drept “controversat” datorita anumitor scene si a ideii in sine a filmului. Insa tot ce e “controversat” nu inseamna ca nu este de calitate ci, din contra, este acceptat mai greu de o parte a societatii. Iar cum Coreea este inca o societate tributara ca mentalitate traditionalismului, un film cu un subiect indraznet nu poate fi catalogat altfel decat controversat. Intr-o oarecare masura nu am gresi daca am eticheta “A Muse” o “Lolita” in varianta coreeana, chiar daca nu vorbim de o ecranizare a celebrului roman al lui Nabokov. Filmul are la baza romanul cunoscutului scriitor coreean Park Bum-shin (66 de ani), iar la scurt timp dupa publicare popularitatea lui a crescut in mod neasteptat. In acest an, producatorii coreeni s-au gandit sa ecranizeze romanul acestuia, iar filmul a fost un adevarat succes de box-office. Intr-o luna de zile filmul a avut incasari de peste 8,7 milioane de dolari, transformandu-l in cel de-al 12-lea cel mai vizionat film coreean al anului, cu peste 1,7 milioane de bilete vandute. Romancierul a declarat, legat de “A Muse”: “Niciodata n-am fost atat de entuziasmat legat de o adaptare intr-un film a unui roman de-al meu. Sunt cuprins de emotie deoarece acest roman e bazat pe propriile mele ganduri pe masura ce ma maturizam. E o scriere foarte speciala de-a mea si am avut incredere in capacitatea regizorului de a explora psihologia umana si dorinta”. Park a vizitat echipa de productie de doua ori in timpul filmarilor, oferind autografe pe cartile ce au fost date protagonistilor pentru a le incuraja interpretarea.

Lee Jukyo e un professor universitar respectat dar si un foarte cunoscut scriitor, considerat de presa si de colegii de breasla un “poet national”. Ajuns la venerabila varsta de 70 de ani, acesta isi duce viata monotona intr-o vila undeva la marginea orasului, unde il are mereu in preajma pe Seo Jiwoo, un tanar scriitor de best-sellere comerciale, ce incearca sa-si faca un nume in umbra maestrului sau. Intr-o torida zi de vara, pe cand cei doi se intorceau acasa, descopera o tanara dormind pe scaunul din pridvor. Amandoi raman placut surprinsi de peisajul angelic din fata ochilor. La o miscare mai brusca, fata se trezeste si lucrurile se lamuresc: locuia undeva prin apropiere si vazuse o scara pe zid, iar curiozitatea de a se odihni intr-un scaun atat de comod i-a impins pasii spre acel loc. Numele ei era Eungyo si era eleva la liceu. Dupa aceasta intamplare, amintirea acestui incident persista in mod inexplicabil in mintea scriitorului septagenar. Intr-o zi, prin intermediul “discipolului” sau, o angajeaza pe Eungyo sa-i faca curatenie in casa. Si asa, vazand-o toata ziua pe tanara, in inima profesorului se aprinde o pasiune inexplicabila pentru tanara liceana. In mod bizar, fiind o fire extrovertita si plina de energie, comportamentul lui Eungyo ii stimuleaza imaginatia scriitorului, care incepe sa-si imagineze viitorul sau roman. Dar relatia care treptat se infiripa intre cei doi ajunge obiectul invidiei tanarului scriitor Seo Jiwoo, iar consecintele nu intarzie sa apara.

“A Muse” este regizat de Jung Ji-woo, regizorul lui “Modern Boy” si “Happy End”, dar si scenaristul a 8 seriale de televiziune, cele mai cunoscute fiind “Gloria” si “Stars Falling From the Sky”, plus al thriller-ului “The Moss”. Pentru rolul principal masculin al unui profesor de 70 de ani, Jung l-a ales pe actorul Park Hae-il, in mod cu totul si cu totul surprinzator (Park Hae-il are doar… 35 de ani !) Cunoscut asiacinefililor pentru rolul principal din ‘Modern Boy” si din “Heartbeat”, Hae-il a cunoscut consacrarea anul trecut prin rolul din “War of the Arrows”, ce i-a adus 2 premii de interpretare. Regizorul a declarat, in conferinta de presa de la lansarea filmului, ca l-a ales pe Hae-il in locul unui actor veteran dintr-un motiv anume: “Acest film are de-a face cu ceea ce inseamna sa imbatranesti, cu ceea ce inseamna sa-ti doresti ceva atunci cand ai pierdut anii tineretii. Am considerat ca tema ar putea fi abordata mai eficient daca un asemenea rol ar fi dat unui actor care este mult mai tanar”. Iar regizorul nu s-a inselat; Park Hae-il are o interpretare matura, reusind sa obtina laudele regizorului pentru interpretare si rabdarea cu care s-a pregatit pentru acest rol. Park a vizitat inaintea filmarilor un camin de batrani pentru a observa comportamentul acestora (doar urma sa interpreteze un professor universitar de 70 de ani), a discutat ore nesfarsite cu regizorul pentru a-si perfectiona personajul si a stat in fiecare zi de filmare 8 ore la machiaj, transformarea sa fizica fiind geniala (daca nu ai sti numele protagonistului, nu ti-ai da seama dupa aspectul fizic al personajului principal ca e vorba de Park Hae-il).

Personajul principal feminin, Han Eungyo (“Lolita”) e interpretat de o actrita de 21 de ani, cvasi-necunoscuta, Kim Go-eun, ce n-a mai aparut inainte intr-un film sau serial de televiziune, nici macar intr-un rol minor. A aparut doar in productii studentesti sau piese de teatru jucate la scoala, astfel ca distribuirea ei direct in rolul principal al unui film de o asemenea amploare a reprezentat un gest de curaj din partea regizorului Jung. Cei doi s-au intalnit intamplator in 2011 prin intermediul unui cerc d eprieteni, Kim a participat pe nepregatite la casting si a fost aleasa din peste 300 de actrite ce au aplicat sa interpreteze rolul inocentei si senzualei Eungyo. Cautand o actrita care sa fie obisnuita si plina de energie, regizorul a declarat, despre alegerea sa: “Ce mi-a placut la Go-eun a fost faptul ca nu a incercat sa ma impresioneze deloc. Nu a incercat sa faca pe plac nimanui. Nu a incercat sa para draguta in fata camerei de luat vederi.A fost pur si simplu ea insasi.” Pentru a o flata, acesta a declarat ca interpretarea lui Go-eun a fost similara celei a mult mai celebrei Jeon Do-yeon din “Happy End”, in timp ce romancierul Park Bum-shin a declarat, dupa ce a vazut filmul: “A fost perfecta in a intruchipa imaginea eternei fecioare pure si a eternei tinereti pe care Eun-gyo a simbolizat-o”. La randul ei, Kim Go-eun a spus, despre debutul ei in lumea filmului: “Am avut mult curaj sa joc acest rol. Nu cred ca frumusetea fizica singura poate dezlantui atata pasiune intr-un barbat ce a trait peste 70 de ani cu un suflet de piatra. Eungyo e foarte spontana si e prea inocenta sa se fi gandit la consecintele a ceea ce face, insa are si o latura matura. Ii lipseste grija parinteasca si dragostea, astfel ca tanjeste dupa acestea de la imaginea unui tata surogat, devenind obsedata de aceasta idee. Partenerul din film, Park Hae-il, o caracterizeaza cel mai bine pe partenera sa: “proaspata, visatoare si atractiva. Kim Go-eun e Eungyo”.

Un film superb, ce nu trebuie ratat de iubitorii filmului asiatic. Poate cea mai buna invitatie la vizionarea acestuia o face insusi regizorul: “ ‘A Muse’ este un film despre calatoria unei tinere care invata sa se cunoasca pe sine insasi si propria valoare, care ajunge sa realizeze cat de pretioasa ajunge sa fie pentru sine si pentru ceilalti”.

Traducerea si adaptarea filmului: Alinabv – Asia Team

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>