a-dirty-carnivalLa 5 ani de la stralucitul „Friend” si la 1 an de la „A Bittersweet Life”, filmele cu gangsteri din Coreea isi gaseau,o noua exprimare geniala prin „A Dirty Carnival”. Un blockbuster al anului 2006 (4 saptamani la randul pe primul loc in box office, cu peste 20 de milioane de dolari incasari, la un buget de 4 milioane), care de atunci a devenit o adevarata borna in cinematografia de gen coreeana, pe care nici un film similar nu a mai trecut-o pana in prezent. La 3 ani de la acest succes, producatorii americani intentioneaza sa realizeze un remake vorbit in limba engleza. Filmul este regizat de poetul devenit regizor, Yoo Ha, care este si scenaristul acestui mult laudat film. Yoo Ha a regizat, recent, o productie de epoca remarcabila, „A Frozen Flower”, iar la data regizarii lui „A Dirty Carnival” avea deja la activ o productie care a atras atentia si elogiile criticilor, „Once Upon a Time in High School”. In rolul principal a fost distribuit acelasi actor care a detinut un rol principal si in „A Froze Flower”, vedeta serialului coreean „Memories of Bali”, Jo In-seong.

a-dirty-carnival-secventa-1De aceasta data, Yoo Ha realizeaza o productie in care arunca o privire atenta asupra vietii gangsterilor din societatea contemporana, incercand sa evidentieze violenta stilata a tipilor duri in costume dandy si a faptelor lor „eroice” (devenite adevarate legende in lumea interlopa), punand puternic accentul pe durerea umana si pe melancolia care din cand in cand pune stapanire si pe aceste fiinte. Regizorul incearca sa zugraveasca o fata umana a acestor oameni, surpsinsi in framantarea vietii lor de zi cu zi, pigmentata de momente scurte de bucurie. Portretul gangsterului modern (model) este infatisat prin persoana lui Kim Byung-doo, interpretat de starul Jo In-seong. Modul in care se comporta fata de subordonatii si fata de sefii sai, modul in care umbla in jungla de astfalt, cu pasi mari, leganandu-se ostentativ, tinuta si prestanta, impresia de umanitate atunci cand e cazul si de duritate atunci cand trebuiesc colectati banii, toate aceste trasaturi sunt redate genial de In-seong. De altfel, in 2006 acesta a si castigat premiul pentru Cel mai bun actor la Premiile filmului coreean pentru excelenta portretizare a unui gangster torturat de datoria fata de sefi si propriile probleme sentimentale.

Kim Byung-doo (Jo In-seong) este un gangster sarmant, simpatic si practic. Are in subordine niste baieti carora incearca sa le impuna sentimentul de familie unita, si este la randu-i subordonat unor mari mahari carora le rezolva problemele murdare. Intamplator se intalneste cu un fost coleg de liceu, care doreste sa faca un film despre gangsteri, iar prin intermediul lui reuseste sa participe la o reuniune cu colegii de liceu. Acolo o intalneste pe ea, prima si marea lui iubire. Aceasta reintalnire il face sa-si doreasca sa renunte la viata de gangster pentru o existenta de familist, insa se reindragosteste in cel mai prost moment posibil, deoarece seful sau ii incredinteaza o misiune care ar fi trebuit sa-l scape definitiv de saracie. Pus in dilema, Byung-doo se vede in situatia de a alerga dupa 2 iepuri si de a risca sa nu prinda niciunul, cand un lucru cu totul neasteptat se intampla.

a-dirty-carnival-secventa-2Avem in fata o drama emotionala cu un puternic mesaj la nivel psihologic, in care accentual e pus, de departe, pe efectele violentei si a vietii de gangster, pe psihicul protagonistului, care incearca din rasputeri ca prin lumea din care face parte sa reuseasca, paradoxal, sa duca o existenta normala, cinstita, sa aiba o viata de familie alaturi de persoana iubita. Doua concepte antagonice – viata de gangster si cea de familist – care se intrepatrund in momentul in care Byung-doo isi numeste prietenii „familie”. Interesant e de urmarit evolutia paralela a acestei framantari interioare a lui Byung-doo, care oscileaza intre fidelitatea fata de oamenii lui din banda si cea fata de iubita lui din liceu, o evolutie extraordinar de bine evidnetiata de regizor printr-un paralelism aproape perfect. Filmul prezinta aceasta lume interlopa prin ochii acestui gangster, si e imposibil sa nu te atasezi de drama lui existentiala, de trairile lui din fiecare scena.

Un film genial, cu o evolutie lenta, care te lasa sa traiesti pe toata durata lui in umbra personajului principal. Foarte usor acest film poate fi asemanat, ca stil, cu „Godfather” al lui Coppola, fara a avea vreo pretentie de a se apropia de acesta decat prin coloana sonora (specifica filmelor cu gangsteri, cu iz napolitan) si evolutia lenta a scenariului de exceptie al regizorului Yoo Ha. Un film cu o violenta intensa, realist redata, mai mult calculat decat spectaculos, mai mult analitic decat exploziv. Atmosfera este una sumbra, pe alocuri colorata de o coloana sonora cu accente mediteraneene care aduce o nota de bizar si de „carnival al nebunilor”. Coloana sonora e una de zile mari, remarcandu-se in special melodia lui Cho Duk-Bae si cea interpretata in final, ambele cu o mare incarcatura emotionala. Per ansamblu, un film impresionant, fara indoiala unul din cele mai bune filme cu gangsteri facute „all time” in intreaga lume, nu doar in Asia. (www.asiacinefil.com)

1 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>