Seven assassins posterIn 1912, ultima dinastie din istoria Chinei, Qing, era rasturnata de la putere, in ciuda unei scurte restauratii in 1917. Ultimii ani ai dinastiei s-au caracterizat prin coruptia autoritatilor, un regim opresiv, revolte, chiar daca in timpul dinastiei China a facut primii pasi spre modernizare. In acest context e plasata povestea filmului de aventuri “7 Assassins” (Seven Assassins), regizat de Xiong Xinxin (Hung Yanyan). Desi la o prima vedere numele acestuia nu pare a spune prea multe, acesta a fost un prolific actor, aparand in anii ’90 in peste 20 de filme. In 2009 a regizat primul sau film, un “action” exploziv, “Coweb”, insa a ramas cunoscut ca fiind dublura in scenele de arte martiale a superstarului Jet Li. Lasand la o parte toata aceasta carte de vizita care il recomanda, Xinxin a incercat sa dea lovitura in acest an cu “Seven Assassins”, un film care ar fi trebuit sa prinda la publicul larg si datorita bugetului de 11,6 milioane de dolari, dar care a avut mari probleme pe partea de promovare, obtinand incasari mici la box-office. Regizorul a acuzat intr-o scrisoare publica compania de distributie Enlight Media Group de lansarea aproape ratata a filmului in China, iar cei care il urmaresc ar putea tinde sa-i dea dreptate acestuia, filmul fiind extrem de antrenant si captivant. Din distributie fac parte cateva nume mari ale filmului chinez, precum Eric Tsang, Felix Wong, Gigi Leung si Simon Yam, in film aparand intr-un rol ecundar si regizorul Xiong Xinxin.

7 assassins secventa 1Intocmai precum in Vestul Salbatic de altadata, undeva in zona desertica a Chinei continentale a inceputului de secol XX, in perioada ultimilor ani ai dinastiei Qing, un convoi de carute insotit de o mana de luptatori infrunta o furtuna de nisip. Capul transportului e Tieyun, conducatorul rebelilor din Sud ce s-au ridicat impotriva dinastiei carmuitoare Qing, iar transportul – o pretioasa caruta cu aur in schimbul careia ar fi trebuit sa se cumpere armele necesare inarmarii rebelilor. Dar abia ce convoiul a scapat de furtuna de nisip, si un nou pericol se iveste la orizont: banditii condusi de temuta Man Tianhong ataca oamenii lui Tieyun, iar transportul si capul acestuia cad in mainile banditilor. Rebelul Tieyun ajunge astfel, nu fara lasare de inima, de la sefa banditilor pe mana guvernatorului Zhuo. Printul mostenitor al tronului Qing afla de actiunea rebelului si mai ales de pretioasa incarcatura transportata de acesta, fiind direct interesat in a pune mana pe aurul rebelilor. Cu ajutorul unui complice, Tieyun reuseste sa fuga in Valea Aurului, unde e sfatuit sa ceara ajutor. Populata de mai putin de 100 de suflete, Valea Aurului era o zona retrasa locuita de exilati si fugari oponenti ai regimului, ce au decis sa lase armele deoparte si sa-si traiasca viata departe de zbuciumul lumii acelor timpuri. Doar ca venirea rebelului Tieyun va abate nenorocirile asupra Vaii Aurului…

7 assassins secventa 2“Seven Assassins”, cel mai nou film de epoca de aventuri din China pe care asiacinefil il propune iubitorilor genului, are un scenariu simplist si captivant, apropiindu-se ca gen de filmele populare ale lui Florin Piersic din anii 70-80 cu Margelatu. Pana si coloana sonora face trimitere la genul “haiducesc” de pe meleagurile mioritice, subiectul fiind construit astfel incat sa prinda la public. Chiar daca filmul nu a fost un succes de box-office in China si datorita divergentelor intre realizatorii filmului si compania ce trebuia sa-l promoveze, acesta are absolut toate ingrediuentele pe care ar trebui sa le aiba un film de aventuri: actiune bine calculata si distribuita pe parcursul filmului, care iti mentine interesul din primul mpana in ultimul moment; o poveste simpla, fara pretentii, cu rasturnari de situatie spectaculoase, usor de urmarit de toate categoriile de spectatori; cascadorii si scene de lupta realizate, fara adaos de efecte speciale; un fir romantic destul de slab conturat si prezente feminine dinamice (uneori chiar… diabolice). Veteranul Eric Tsang, cu peste 250 de filme la activ si cu 60 de ani impliniti are un rol bine interpretat de maestru, bun cunoscator al artelor martiale dar si al intelepciunii si vorbelor de duh. Felix Wong il interpreteaza destul de bine pe Tieyun, liderul rebelilor, insa parca ii lipseste agresivitatea pe ecran, personajul sau fiind destul de moale pentru un lider. Surprinzator, poate cea mai buna interpretare o are personajul principal feminin negativ, sefa banditilor interpretata de Gigi Leung. Un film de atmosfera, cu un scenariu bine plasat in contextual istoric al anilor tulburi ai sfarsitului dinastiei Qing ce tradeaza nesiguranta, coruptia si setea de dreptate in fata abuzurilor unui regim a carui cadere va schimba pentru totdeauna destinul Chinei.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania efectuata de Alinabv – asiacinefil

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>