Regizorul lui “Sarkar Raj”, Ram Gopal Varma, reia tema coruptiei la nivel inalt in “Rann”, un film despre lumea media si dezvaluirule sale, cu Amitabh Bachchan in rolul principal. Filmul a starnit o cotroversa inca de la lansare, promo-ul lui fiind interzis in India datorita introducerii pe coloana sonora a unei melodii inspirate din imnul national compus de Rabindanah Tagore. In cele din urma, ca urmare a decizie Curtii Supreme, acele promo-uri au fost interzise, iar melodia de pe coloana sonora a fost inlocuita. In India, cenzura este la ordinea zilei, infranand orice tendinta a vreunui regizor de a da nastere prin filmul sau la controverse de natura a aduce atingere imaginii nationale sau cutumelor indiene. Filmul s-a lansat de o luna si jumatate in India, insa desi a avut un buget de 30 crore (circa 6,5 milioane dolari) pana acum nu a avut incasari mai mari de 9,5 crore (2 milioane dolari). Si asta cu toate ca a fost foarte bine primit de critici. Insa este stiut faptul ca filmul indian este mult mai apreciat peste hotare decat in propria tara, astfel ca se asteapta ca eventuala exportare a lui sa completeze veniturile si sa nu faca din el un esec financiar.

“Rann” isi croieste subiectul in jurul fondatorului unui televiziuni private de stiri, Malik (interpretat de Amitabch Bachchan), intitulate India 24/7. Este o persoana plina de o moralitate iesita din comun intr-o lume corupta, insa care are de infruntat o problema cruciala pentru existenta propriului post de televiziune: lupta pentru supravietuire. Fiul lui, Jay, vede canalul de televiziune ocazia perfecta de a face bani, si este dispus pentru asta chiar sa improvizeze, pentru a pastra cota de piata ridicata, in fata ascensiunii concurentei. Acesta isi uraste competitorul, care e un expert in a vinde povesti senzationale ca divertisment. In momentul in care un politician rapace incearca sa se foloseasca de relatiile sale si de canalul lui Malik pentru a castiga functia de prim ministru, Malik, jurnalist cu reputatie, se vede prins intr-un joc periculos. Acesta va incerca sa iasa din capcana intinsa de politican, care incearca sa-i distrruga imaginea, sis a demonstreze, totodata, ca media nu e pentru entertainment ci pentru o cauza sociala si pentru constiinta publica.

Ram Gopal Varma expune in filmul sau adevarul din spatele media si al micilor ecrane, intr-un mod inteligent si caracteristic si filmelor sale anterioare. E remarcabil modul in care reuseste sa prezinte, fara eforturi deosebite si extrem de simplu o chestiune sociala atat de serioasa. Toate personajele din film se bucura de o importanta egala, cu un plus pentru Big B (Amitabh Bachchan), al carui personaj este cel mai bine conturat. Povestea redata in film e realista, estetica, iar dialogurile joaca un rol crucial in succesul filmului. Va veti convinge de asta savurandu-l, pentru ca nu veti avea ce regreta !

1 Comments

  1. Filmul este deosebit, aratand vesnica confruntare si marsaviile in mass media, pentru acapararea pietii si a telespectatorilor.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>