Musudan posterO serie de evenimente stranii se produc in Zona Demilitarizata (DMZ) ce desparte cele doua Coree. Mai multi soldati sud-coreeni cad victima intr-o ambuscada, insa nu exista indicii clare care sa arate o manevra in masura sa incrimineze Nordul. In fata acestei situatii, in contextul iminentei unui summit Nord-Sud, un inalt oficial din Armata Coreei de Sud decide organizarea unei misiuni secrete care are ca scop investigarea cazului si descoperirea adevarului din spatele incidentului din DMZ. In fruntea echipei comando e propus capitanul Jo (Kim Min-jun), ce primeste o echipa gata alcatuita de superiorul sau, loctiitorul sau in misiune fiind locotenent Shin (Lee Ji-ah), o femeie. Desi la inceput obiecteaza in fata lipsei de experienta a subofiterului Shin, capitanul Jo accepta in cele din urma sa conduca misiunea din DMZ. La scurt timp dupa inceperea misiunii, insa, o prezenta stranie se face simtita, terorizand trupa de comando, incepand sa dispara membru dupa membru. Iar ca nebunia sa fie completa, in paralel, o trupa comando nord-coreeana se afla intamplator in acelasi loc…

Musudan secventa 1“Musudan” (2016), al doilea film al regizorului Goo Mo, marcheaza si debutul acestuia ca scenarist. Fara a fi un nume cunoscut in regie, filmul de debut, “District 820” din 2013 fiind un esec de box-office, Goo Mo reia o tematica similara pe care o dezvolta intr-un film la fel de lipsit de pretentii. Colaborand cu aceeasi companie de productie si distributie, Golden Tide Pictures, ce pana acum a produs doar filme independente si de categorie B, Goo Mo imagineaza o noua poveste tensionata derulata in Zona Demilitarizata. Filmarile s-au desfasurat chiar in Yanggu, o asezare ce gazduieste o parte din linia sud-coreeana de demarcatie dintre Nord si Sud, durand aproape 2 luni. In rolurile principale revedem doi actori cunoscuti, pe nimeni alta decat Lee Ji-ah (pe care multi o stim din celebrul serial “The Great King” sau din “Athena”), ce se afla abia la al doilea rol pe marele ecran din intreaga ei cariera ce a inceput in 2007 cu “The Great King”, si Kim Min-jun (din serialele “Damo” sau “Dear You”). Rolurile secundare sunt interpretate de cativa baieti tineri veniti dinspre lumea telenovelelor si a muzicii, precum Do Ji-han sau Park Yoo-hwan, nimeni altul decat fratele mai mic al lui Park Yoochun. Productia, cum era de asteptat, a obtinut incasari lamentabile la box-office, cei 112.000 $ castigati neacoperind, probabil, nici macar onorariul unuia din cei doi protagonisti.

Musudan secventa 2Povestea in sine din “Musudan” este la prima vedere captivanta, insa realizarea productiei lasa de dorit. Ingradirile bugetare au facut ca filmul sa nu dureze mai mult de 90 de minute, cliseele fiind cuvantul de baza ce domina realizarea de ansamblu. Practic, ca stil de realizare, filmul ne intoarce inapoi in timp undeva la nivelul anilor ’90, cand la Hollywood inflorea o industrie a filmelor de actiune comando de duzina, cu scenarii simpliste si pline de artificialitate. Desi regizorul de imagine se straduieste mult sa ne aminteasca de “Predator” prin anumite cadre, “Musudan” nu reuseste sa se ridice nici macar la nivelul unui film care in anii ’80 facea furori in intreaga lume. Jocul actorilor nici macar nu conteaza intr-un asemenea context, in care si asa identitatea lor se pierde in momentul in care cu totii imbraca uniforma militara si isi pun pe cap o palarie militara si camuflaj pe fata, ceea ce face imposibila recunoasterea fizionomica cel putin a actorilor secundari. Nu ca ar avea multe de spus, tinand cont ca minutele fiecaruia pe ecran sunt numerate din clipa in care intra in campul de lupta. Actiunea este alerta, dar multe cadre sunt filmate in locatii intunecoase, ceea ce ingreuneaza si mai mult recunoasterea vizuala a actorilor. Subiectul e previzibil, iar din premisa unei povesti promitatoare, pe masura ce ne apropiem in pasi grabiti de final, ne alegem cu un amestec de elemente ce le-am vazut in “n” filme similare mult mai bune realizate la Hollywood. In mod evident regizorul Goo Mo a dat gres in ceea ce si-a propus, “Musudan” nereusind sa-si depaseasca conditia, cea de film de categorie B.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>