Misterul Statuii de Aur“Misterul Statuii de Aur” a fost una din productiile de succes chinezesti din ultimii ani ai comunismului de la noi, chiar daca filmul a fost realizat in anul 1980. Cei care au prins acele vremuri isi amintesc cu siguranta salile pline de cinematograf la fiecare proiectie a unui film chinezesc, iar acest film nu face exceptie. “Misterul Statuii de Aur” a fost prima productie de actiune din China post-maoista, si precede celebrul “Shaolin Temple”, primul film de arte martiale de dupa perioada de indoctrinare a Revolutiei Culturale. Asadar, cu exceptia catorva remarci mai degraba patriotice in ultimele cadre ale filmului, “Misterul Statuii de Aur” e un prim film comercial chinezesc de dupa perioada “inghetului”, nu neaparat de actiune, cum a fost catalogat de unii, ci mai degraba de mister, avand o structura specifica unui roman politist in stilul celor ale Agathei Christie. Pe langa o poveste bine inchegata, ce nu dezvaluie nimic de la inceput, dar care reuseste sa pastreze misterul pana spre final, nefiind deloc plictisitor sa urmaresti avalansa de dialoguri dintre personaje, ce nu fac decat sa complice lucrurile sis a lanseze mereu noi piste spectatorului-detectiv, lasand scenele de arte martiale spre final, filmul ne ofera si imagini superbe dintr-una din cele mai frumoase regiuni ale Chinei. Celebrul Buddha Gigant din Leshan (provincia Sichuan) este o statuie de piatra de 71 de metri inaltime ce-l reprezinta peMisterul Statuii de aur secventa 1 Buddha sezand, fiind construita in timpul dinastiei Tang. Constructia a fost inceputa in 713 de un calugar chinez, dar finalizarea sa s-a produs abia in anul 803, de catre discipolii acestuia. Statuia, practic, a fost sculptata intr-o stanca situata la confluenta a trei rauri din sudul provinciei Sichuan, in apropiere de Leshan, un oras de 3,3 milioane locuitori. In fata statuii se afla muntele Emei, iar raurile practic curg la picioarele lui Buddha. Aceasta este cea mai mare statuie a lui Buddha din lume, si cea mai inalta statuie pre-moderna din lume. Recordul pentru cea mai mare statuie din piatra din lume e detinut tot de China, cu Buddha Templului Primaverii din Lushan, finalizata in 2002, inalta de 153 de metri (situata pe un piedestal de inca 20 de metri !), si care depaseste celebra Statuie a Libertatii, inalta de 93 de metri (dar din care aproape jumatate e piedestalul). Peisajul superb din zona Muntelui Emei, incluzand statuia lui Buddha Gigant, a intrat din 1996 in patrimoniul UNESCO, insa se afla intr-o stare de degradare continua datorita actiunii vremii, a poluarii din regiune si a prezentei factorului uman, fiind anual vizitata de zeci de mii de turisti.

Misterul Statuii de aur secventa 2Undeva in prima jumatate a secolului XX, in China, un anume Situ Jun revine in Leshan cu un obiectiv clar: sa gaseasca pe cineva. Plecat de mult din China impreuna cu mama lui si stabilit intr-o tara din Asia de Sud-Est, odata cu decesul mamei sale acesta se hotaraste sa-i indeplineasca ultima dorinta si sa-i imprastie cenusa in China. Totodata, aflat in cautarea unui misterios An Kang, Situ Jun ajunge in Leshan, locul unei celebre statui gigant a lui Buddha sezand. Costumul sau alb contrasteaza cu imbracamintea pnosita a localnicilor, astfel ca imediat este remarcat de toti cei din jur. La un moment dat e abordat de o persoana dubioasa, care ii spune ca un anume Lord Shatuo, presedintele Camerei de Comert din Leshan, doreste sa se intalneasca cu el. Necunoscandu-l pe respectivul lord, Situ Jun refuza politicos invitatia, dar in scurt timp e bruscat si se isca o altercatie, in care intervine un politist. Acesta se dovedeste a fi un fost coleg de clasa din gimnaziu, aflat prin zona sa investigheze o serie de crime stranii petrecute la statuia de piatra a lui Buddha gigant. De asemenea, in mod constant, Situ Jun da peste o tanara simpatica insa la fel de misterioasa, Meng Jie, care mereu se ofera sa-l ajute. Sa fie, oare, in mod dezinteresat ? Din vorba in vorba, insa fara a uita de ce se afla la templele din preajma statuii lui Buddha gigant, Situ Jun se trezeste prins intr-o stranie aventura cu accente a la Agatha Christie, in centrul careia se afla o comoara nepretuita. Care e rolul lui in toata povestea ?


Misterul Statuii de aur secventa 3Un excelent film pentru fanii genului mister/thriller, total diferit de ce ne-a oferit cinematografia chineza de-a lungul timpului, care la vremea lui s-a bucurat de mare succes in tara de origine, fiind primul film chinezesc ce are in centrul sau acest superb monument creat de mana omului. Localnicii din Leshan au o vorba: “Muntele e un Buddha si Buddha e un munte”, facand aluzie la reflectarea in apele raului ce trece pe la baza sa a chipului lui Buddha, ce pare a dormi. Avand peisaje de o frumusete deosebita, un scenariu captivant si mult mister, “Misterul Statuii de Aur” ramane o productie memorabila pentru cinematografia chineza, care noua, romanilor, ne trezeste frumoase amintiri. Si pentru ca in prezent traim in era digitala, mai trebuie spus ca acest film a fost filmat pe pelicula de 16 mm !

Traducerea, adaptarea si timingul au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>