descendants-of-the-sun3 secventa 5„ ‚Descendants of the Sun’ reaprinde un interes feroce pentru serialele Hallyu in Japonia”, titra ieri un site ce prezinta in exclusivitate noutati mai mult sau mai putin interesante din lumea show-biz-ului coreean. In conditiile in care exista un sentiment anti-coreean extrem de puternic la ora actuala in Japonia, dovada a reorientarii Hallyu catre piata chineza, sa vii sa faci o astfel de afirmatie nu poate decat sa starneasca rasul. Nu de alta dar deformeaza complet realitatea; probabil s-or crede coreenii importanti, si poate ca au o imagine de sine mult exagerata cand vine vorba de a se raporta la ceilalti (lasand la o parte complexul autovictimizarii, atat in fata istoriei, cat si a perceptiei de sine – a se vedea numeroasele seriale si filme ce nu au alta tema mai originala decat razbunarea, de parca aceasta natiune s-ar fi nascut victima a tuturor, si a japonezilor, si a nord-coreenilor, si a americanilor a caror prezenta pe teritoriul coreean nu a fost prea bine primita inca de la inceputuri, dovada celebrul scandal al carnii de vita). Insa in mod cert nu aceeasi este parerea japonezilor despre Hallyu in general, principalul produs de export coreean de mai bine de un deceniu. Japonezii s-au saturat de serialele coreene cu scenarii repetitive, ce nu mai au nimic original, a caror calitate a scazut odata cu inlocuirea adevaratelor vedete Hallyu cu debutanti sau debutante venite via k-pop, nu neaparat cu talent actoricesc si de cele mai multe ori interesate doar de a-si face o imagine. In plus, industria serialelor de televiziune japoneze a progresat si ea, iar in fata nationalismului japonez nu poti face fata cu o k-drama daca nu ai argumente solide sa-l convingi pe japonez s-o vizioneze.

Tinand cont de aceasta realitate, sa vedem si stirea ce a starnit atata entuziasm in inima pro-coreeanului ce a scris articolul in cauza. Aflam, asadar, de la o sursa din industria de divertisment din Coreea, ca serialul “Descendants of the Sun” a fost vandut in Japonia la un pret estimativ de 100.000 $ pe episod. Cele 16 episoade ale serialului au avut o eticheta de vanzare de aproximativ 1,7 milioane dolari. Acest lucru inseamna o revenire pe linie de plutire, de la caderea brusca a pretului oferit de companiile japoneze de televiziune dornice sa cheltuie bani pe k-drama in ultimii 3 ani. Incepand cu „Winter Sonata” (2002), ce a ramas capul de afis al celor mai bine vandute k-drama in Japonia, piata japoneza a fost timp de un deceniu cea mai importanta piata de export a Hallyu din lume. In acest interval, companiile de televiziune japoneze se luptau feroce sa obtina drepturile de difuzare a diferitelor seriale ale Hallyu. Datorita acestei competitii acerbe, preturile drepturilor de difuzare au crescut vertiginos.

Descendants of the Sun - o distributie de topPretul mediu al unui episod de k-drama a ajuns si la 300.000 $ in 2012, cand la acest pret a fost exportat in Japonia un episod din serialul „Love Rain” in care aparea starul Jang Geun-suk. Serialul, insa, s-a dovedit un mare esec, nereusind sa se ridice la nivelul costurilor de vanzare si al asteptarilor publicului, in Japonia declansandu-se un proces de scadere in popularitate a k-dramelor. Si alte seriale coreene au fost calificate ca dezamagitoare de fanii japonezi, contribuind la trendul descendent. Pe deasupra, in 2012, ca raspuns la participarea starului sud-coreean Song Il-gook la o competitie de inot ce promova pretentiile Coreei de Sud asupra insulei Dokdo, ministrul japonez al Afacerilor Externe de atunci declara: „Ne pare rau, dar va fi greu pentru el sa intre in Japonia. Consideram ca asta reprezinta sentimentul poporului japonez in intregimea sa”. Si acest incident a contgribuit la scaderea interesului pentru Hallyu in Japonia. Consecinta imediata a fost scaderea pretului pe episod de k-drama difuzata in Japonia la sub 100.000 $. Pe acest fundal tulbure, “Descendants of the Sun” a reusit sa mearga impotriva curentului, aducand bucurie multora din industria coreeana de seriale de televiziune.

In ciuda optimismului (atat al celor din industrie cat si al autorului articolului in limba engleza), va trebui sa treaca mult timp ca un alt serial coreean sa fie vandut cu 200.000 $ episodul, ca in vremurile bune, cel putin in Japonia. Exista asteptari de la serialul SBS „Daebak” (tot cu Jang Geun-suk protagonist), ce va avea premiera pe 28 martie, sa ajute la renasterea popuaritatii k-dramelor in Japonia, insa ceea ce autorul articolului in limba engleza numea „interes feroce” al japonezilor pentru k-drame e ceva apus de mult. De fiecare data cand cineva are interesul sa-si faca reclama la propriul serial, se gasesc laudatori si cantareti in struna ce lanseaza baloane de sapun, laudandu-si exagerat o marfa inca din timpul difuzarii, fara a lasa posibilitatea fanilor locali sa aprecieze, vazand si ultimul episod, daca serialul intr-adevar isi merita laudele. O astfel de strategie e paguboasa pentru imaginea unei intregi industrii, care odata era infloritoare. Vor intelege odata si producatorii coreeni acest lucru sau vor recurge in continuare la astfel de tertipuri pentru a recastiga o piata deja pierduta ?

Articol realizat de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>