„Change”, un nou serial japonez tradus in limba romana in premiera in Romania de Asia Team Romania, a fost difuzat in primavara/vara anului 2008 la televiziunea japoneza Fuji TV. Succesul sau a fost asteptat, in special datorita distribuirii in rolul principal a unui actor foarte indragit in Japonia, Takuya Kimura, supranumit „Regele serialelor” in Japonia. Cu 16 premii la activ pentru Cel mai bun actor in diverse seriale de televiziune, cu 32 de seriale in care a fost distribuit (majoritatea in roluri principale, si de succes), cunoscand succesul pe marele ecran in filme precum „Love and Honor”, „Hero” (2007) si „I come with the Rain”, Kimura este unul din cei mai cunoscuti si de mai succes actori japonezi ai momentului. In alte roluri importante apar figure cunoscute cinefililor de la noi, precum Abe Hiroshi („The Triumphant General Rouge”) sau Kato Rosa (recent vazuta in serialul „Jotei”).

Serialul, de 10 episoade, a avut in medie ratinguri de peste 20%, ceea ce in Japonia echivaleaza cu termenul „succes”. Serialul a fost intens promovat de televiziunea japoneza, si desi la data primului episod a obtinut un rating de 23,8%, a fost depasit doar de debutul seriei a treia din „Gokusen”, ce a avut la primul episod un rating de 26,4%. Acest lucru a insemnat, intr-o prioada de scadere a ratingurilor, in general la toate serialele si emisiunile tv difuzate in Japonia (internetul acapaeaza tot mai mult din timpul japonezilor) nu doar un triumf minor, ci si un debut cu dreptul dintre cele mai reusite pentru un serial de televiziune din ultimii 3 ani. Episodul final a avut un rating de 27,4%, fiind din acest punct de vedere liderul la ultimele episoade ale serialelor difuzate in Japonia in 2008. Iar acest lucru spune multe despre succesul si gradul de urmarire al unui serial de catre telespectatori. Filmarile au intarziat, insa, datorita programului incarcat al lui Kimura, fapt ce a facut ca „Change” sa fie difuzat la o luna dupa ce celelalte seriale din sezonul de primavara rulau deja la televiziune.

Tema serialului este diferita de a oricarui alt serial japonez sau asiatic tradus in limba romana. Cu alte cuvinte este o premiera totala, fiind vorba de culisele vietii politice din Japonia zilelor noastre. Cine trage, insa, concluzia, ca serialul este plictisitor, va avea marea surpriza sa constate ca se inseala. Subiectul este unul captivant, spus pe intelesul tuturor, fara termini pomposi career scadea interesul in vizionarea lui. Partidul Seiyu, cel mai important partid al Japoniei, are o popularitate din ce in ce mai mica in randul cetatenilor, din cauza coruptiei celor aflati la conducere. Mai ales presedintele partidului, care e si prim-ministrul tarii, face gafe dupa gafe si acest lucru se reflecta in ratingul tot mai alarmant al popularitatii acestuia. O parte dintre parlamentarii apartinand acestui partid decid sa implementeze o strategie care sa ridice partidul in ochii alegatorilor, deoarece in situatia actuala la urmatoarele alegeri parlamentare niciunul din ei nu ar mai avea sansa sa isi reocupe posturile. Pe fondul acestei situatii disperate, unul din parlamentarii de frunte, membru respectat al partidului Seiyu, precum si fiul lui mai mare mor intr-un accident de avion, iar la alegerile locale pentru postul sau de parlamentar ramas vacant, riscul ca partidul din opozitie sa invinga e foarte mare. Partidul Seiyu e in situatia de a nu-si permite pierderea niciunui loc in Parlament, cand una din secretare are o idee geniala: sa candideze pentru postul vacant fiul ramas in viata al parlamentarului mort, mizand pe compasiunea si simpatia starnite in randul populatiei de doliul familiei. Insa acest fiu e un visator total dezinteresat de politica, ce fusese la un pas de a fi dezmostenit de tatal lui. Se porneste, in acest scop, un adevarat mecanism de santaj si presiune care il imping pe tanarul invatator ce ura politica, sa candideze pentru un post pe care nu il doreste, intr-o lume pe care o dispretuieste si pe care o reneaga de mic copil – lumea politicii de varf.

„Change” poate fi privit drept un gir indirect dat de japonezi modelului politic american reprezentat de Barack Obama. Practic serialul doreste sa arate nu doar ca o persoana simpla poate ajunge la varf datorita propriilor sale capacitati intelectuale si aptitudini, ci si ca schimbarea poate fi aducatoare de sperante in randul oamenilor de rand care te propulseaza, prin votul lor, spre varf. Ultimul episod ne ofera un veritabil recital actoricesc al lui Kimura, care tine un discurs de 22 de minute care te face sa crezi ca este cu adevarat un politician de mare clasa, dar si un actor desavarsit. Un serial deosebit, care va trezi amintiri tuturor celor care il vor urmari, in special existand tentatia de a-l asocia cu momentul istoric petrecut la Casa Alba odata cu alegerea ca presedinte al celei mai mari puteri mondiale a unei personae de culoare. Schimbarea trebuie sa aduca speranta, speranta oamenilor trebuie sa dea sens guvernarii, iar guvernarea trebuie sa serveasca poporul, nu interesele clasei politice. Un serial de actualitate pentru realitatile politice de la noi, care oricand ar putea da o lectie asa-zisilor politicieni din Romania.

Iar acum cateva lucruri inedite despre serial. „Wall Street Journal” a scris despre faptul ca Keita Asakura, liderul fictiv intrepretat in serial de Takuya Kimura, e comparabil adevaratului prim ministru al Japoniei la momentul difuzarii serialului, Yasuo Fukuda. Se spune chiar ca unii politicieni erau fani ai serialului, cum a fost ministrul japonez al Apararii, care pe atunci era cel mai „tanar” ministru din cabinetul japonez, la 51 de ani !Acesta a declarat, dupa ce serialul s-a incheiat, ca „politicienii ar trebui sa regandeasca ce slujesc in functiile pe care le ocupa”. Coloana sonora a serialului este una dinamica, insa se distinge tema muzicala principala, interpretata de nimeni alta decat… Madonna ! Producatorii doreau o vedeta internationala care sa interpreteze tema muzicala a noului serial. Cum nu aveau nimic de pierdut, acestia au facut o oferta Madonnei in decembrie 2007, care se intampla sa lucreze la un nou album, „Hard Candy”. Dupa ce a auzit subiectul noului serial si dupa ce a vazut entuziasmul staffului, diva a acceptat oferta si a creat balada „Miles Away”. Un alt lucru interesant e faptul ca, o scena de exterior la care protagonistul trebuia sa fie Kimura a fost anulata dupa ce actorul a atras o multime prea mare de oameni.

Japonia ultimilor ani a avut o viata politica tumultoasa. Site-ul care a promovat serialul pe internet a folosit alegerile prezidentiale din Statele Unite drept decor al acestui serial, promitand ca acesta va oferi o poveste ce va transmite speranta si vise telespectatorilor. Iar promisiunile au fost intru totul respectate de realizatori, multa lume ramanand in suflet cu acest serial si cu aprecieri de genul „Cel mai bun serial pe care l-am vazut”. Ramane ca si anii serialelor japoneze din Romania sa aprecieze la justa valoare frumusetea acestui serial. Vizionare placuta !

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>