Carnation poster“Carnation” e un serial japonez produs in 2011, etichetat ca o “family-drama”, avand 151 de episoade a cate 15 minute fiecare, fiind difuzat din septembrie 2011 pana in martie 2012 in fiecare dimineata de canalul tv japonez NHK. In ciuda orei matinale de difuzare, “Carnation” a fost considerat un succes in materie de rating, obtinand o audienta fenomenala de aproximativ 19 procente la nivel national, cu regiuni unde procentul a fost chiar mai mare. Serialul a fost in mai multe randuri intarziat de la difuzare si durata lui a fost restransa pe fondul evenimentelor legate de cutremurul urmat de tsunami de pe coastele Tohoku din 2011, ce a tinut in multe dimineti capul de afis al stirilor. Cu toate astea, serialul nu doar ca a avut audienta, dar a si reusit sa castige Marele Premiu pentru Cel mai bun program de televiziune in 2011 la a 49-a editie a Premiilor Galaxy, ce recompenseaza de mai bine de jumatate de secol cele mai bune productii de radio, televiziune si reclame din Japonia. Serialul a mai fost recompensat cu 3 premii “Television Drama Academy Awards”, la a 72-a editie, pentru Cel mai bun serial, Cea mai buna actrita (Ono Machiko) si un Premiu Special pentru veterana Natsuki Mari. Fiind un serial biografic, ce urmareste viata unei personalitati a istoriei modei japoneze, distributia serialului e una extrem de vasta, intinzandu-se pe durata a aproape un secol de istorie. Pe langa nume sonore pentru cinematografia japoneza si micul ecran, precum Gou Ayano, Chiaki Kuriyama, Masahiro Komoto sau chiar Shinya Tsukamoto (un cunoscut regizor independent), serialul distribuie, in rolul principal feminin, 3 actrite: pe actrita-copil Akari Ninomiya, ce interpreteaza atat personajul principal Itoko in copilaria sa cat si fiica personajului Itoko, peste ani. In rolul actritei de la adolescenta pana la varsta maturitatii depline o vedem pe Machiko Ono (din “At River’s Edge”, “The Taste of Tea” sau “The Floating Castle”), ce a fost selectata din nu mai putin de 1850 de actrite ce s-au prezentat la preselectie. Personajul la varsta a 3-a e intruchipat de actrita-veteran Mari Natsuki, ce avea 60 de ani la data inceperii filmarilor pentru ultima parte a serialului. Melodia ce constituie tema muzicala a serialului, numita ca serialul, “Carnation”, e interpretata de cantareata japoneza Ringo Sheena.

Koshino Ayako“Carnation” prezinta, in cele 151 de episoade ale sale, viata creatoarei de moda Koshino Ayako (foto), cunoscuta si apreciata atat in Japonia cat si pe plan international. Nascuta in anul 1913 (cu un an inainte murise Imparatul Meiji, cel care a sprijinit importante reforme culturale si economice si care a deschis calea patrunderii modelelor occidentale in traditionalista si consevatoarea societate japoneza, marcand astfel incheierea epocii feudale si inceputul epocii moderne), Koshino Ayako avea 11 ani cand vedea pentru prima oara o rochie occidentala pe care o primea in dar de la bunica ei. Profund marcata de noutate, din acel moment viseaza sa poata sa faca si ea genul acesta de imbracaminte. Ayako a ramas cunoscuta ca prima creatoare de moda care a introdus si creat vestimentatia europeana in Japonia, respectata pentru seriozitatea, talentul si dedicarea pentru munca sa, dar si pentru ca, vaduva fiind (sotul ei, si el croitor, a murit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial), si-a crescut cele trei fete pe care le-a educat in acelasi spirit si care au devenit la randul lor respectate si cunoscute creatoare de moda. In 2006, cu putin inaintea mortii sale, Ayako avea 92 de ani si era foarte activa, luandu-se in gluma la intrecere in materie de creatii vestimentare cu fetele ei. Intr-o declaratie citata de France Presse, aceasta spunea: “Incerc sa fac ceva mai bun decat fiicele mele. Intotdeauna le spun: “Haide, surioara, niciodata nu ma vei invinge.” Intr-unul din ultimele interviuri acordate, Ayako declara: “Vreau sa mor ca designer. Am facut si voi face tot ce imi doresc. Daca as avea sansa de a ma naste din nou, pariez ca as alege aceasta meserie.”

Carnation secventa 1In serial, Ayako se va numi Ohara Itoko, o fetita de 11 ani, povestea incepand cu perioada cand la scoala invata ca rolul si datoria ei in viata este sa devina devotata sotului sau si ca, ca femeie, ai dreptul de a merge cu un pas in urma barbatului, de a avea grija de el si a i te supune, ca exista meserii numai pentru barbati la care era neingaduit sa aspire o femeie. Face parte dintr-o familie formata din tata, care are un mic atelier de confectionat chimonouri, mama, bunica si inca 3 surori, ea fiind cea mai mare. Aflata in vizita la bunicii materni, vede pentru prima oara o rochie europeana pe care o primeste in dar si ramane fascinata de croiala ei. Visul ei este sa poata sa faca si ea astfel de rochii si astfel incepe lungul si anevoiosul drum spre devenirea ei ca designer de imbracaminte. Va intampina greutati si obstacole, unele din ele chiar din partea propriului tata, va munci pana la epuizare sa aduca recunoasterea si faima pentru altii, va renunta la scoala pentru a putea sa-si realizeze visul, va fi lovita si umilita, va intalni oameni obtuzi si reticenti la nou, va suferi enorm din cauza statutului ei de femeie, dar va ramane intotdeauna dreapta, demna si pura, indurand totul cu stoicism si seninatate, fara sa se planga, totul in numele visului ei care pare un tel imposibil de realizat pentru o femeie.

Carnatuin secventa 2Itoko Ohara (Ono Machiko – este actrita care o interpreteaza in cea mai mare parte a serialului) este o eleva mai altfel decat colegii ei, care are unele idei bizare si pentru care nu prea conteaza regulile si traditiile timpului in care traia, atragand asupra sa diferite pedepse dar si rasetele si ironiile colegilor, si indignarea profesorilor. Foarte desteapta si curajoasa, foloseste orice mijloc pentru a obtine ceea ce doreste; este intr-o continua miscare, ajuta pe toata lumea, mai ales prietenii apropiati, se bucura de orice distractie, se bate parte in parte cu baietii si, mai ales, viseaza. In anii adolescentei isi da seama ca scoala nu o poate invata ceea ce vrea ea, si atunci, cu acceptul tatalui ei, renunta si incepe sa frecventeze un atelier de croitorie unde vede pentru prima oara o masina de cusut. Realitatea o va invata ca o fata nu poate rivaliza cu un barbat, cu atat mai putin sa se compare cu el, si sa fie femeie intr-o lume a barbatilor inseamna sa induri umilinte, sa fii certata, dispretuita, lovita, inselata fara sa ai drept de riposta. Cand tatal ei afla ca frecventeaza atelierul de croitorie, ii interzice sa mai mearga acolo fiindca lumea ar vorbi ca merge pentru a castiga bani, ceea ce este umilitor pentru un cap de familie, si asta aduce multa suferinta in sufletul ei. Iubeste sa coasa si priveste masina de cusut ca pe o fiinta cu care vorbeste, fara a avea dreptul, insa, sa o foloseasca. Isi doreste atat de mult sa poata face haine, insa nu are nici o notiune despre croitorie si nimeni din jur care sa o ajute. Cu tenacitate si stoicism se zbate sa depaseasca pe rand piedicile si regulile facute de barbati, sa nu se lase doborata de inechitati si dezamagiri, constrangeri si traditii, care cu greu cedau loc noii epoci care se arata la orizont. In anii ‘30 incep sa patrunda in traditionalista si conservatoarea societate japoneza marfurile occidentale: unelte, masini, aparate, jucarii, reviste (din care se inspira Itoko si face primele modele de rochii) si, bineinteles, hainele europene. Debuteaza o epoca in care visul ei incepe sa prinda contur. Vazandu-i determinarea dar si realizarile, si crezand in viitorul ei, tatal ii cedeaza micul atelier in care facea el, altadata, chimonouri. Aici Itoko va deschide o fabricuta, unde cu spirit creativ si idei inovatoare va revolutiona moda si va face acele rochii cu care odata imbracata, te simti ,,ca si cum ai flutura un steag pentru inceputul unei noi ere”, cum ii spunea profesoara ei de croitorie.

Carnation secventa 0Ohara Zensaku (Kobayashi Kaoru) este tatal lui Itoko, si cu micul lui atelier de confectionat chimonouri isi intretine familia. Dar barbatii descopera ca hainele europene sunt mai comode de purtat si comenzile pentru chimonouri se raresc pana la disparitie, ceea ce face ca Ohara Zensaku sa aiba foarte mult timp liber pe care il foloseste sa intoneze poezii, sa bea cu prietenii si sa arate familiei ca el este stapanul. Desi pare un om intransigent si dur, cedeaza de multe ori la rugamintile lui Itoko. Putin dezorientat de vantul schimbarii care incepe sa bata, isi propune, impreuna cu cativa prieteni care aveau si ei manufacturi traditionale, sa nu cedeze in fata valului ce venea spre ei, dar rand pe rand capituleaza toti si in vitrinele magazinelor lor incep sa-si faca aparitia fel de fel de marfuri straine la care se holba cu imensa uimire toata suflarea din cartier. Dezamagit, vinde tot din atelier si ii cumpara fetei lui o masina de cusut, ceea ce produce o imensa bucurie si recunostinta fetei.

Carnation secventa 3Ohara Chiyo (Aso Yumi ) este mama lui Itoko si e la fel ca majoritatea femeilor din cartier, ocupandu-se cu treburile gospodariei impreuna cu soacra sa, avand grija de fete si mai ales fiind in permanenta la dispozitia sotului ei. Desi facea parte dintr-o familie instarita, faptul ca se casatorise cu Zensaku o indepartase de parinti si frate, si nu apela la acestia decat atunci cand sotul ei o impingea de la spate sa mearga sa le ceara un imprumut in bani. Este insa bunatatea intruchipata, de o blandete si naivitate copilareasca, sacrificand totul pentru a-si sustine si incuraja fiica cea mare in realizarea visului ei.

Plin de sensibilitate si naturalete, “Carnation” este, de fapt, o descriere ampla a vietii si moravurilor unei parti a societatii japoneze, o cronica a vietii de familie si in general a vietii de zi cu zi si a greutatilor cu care se confrunta oamenii la cativa ani distanta de tavalugul celui de al doilea razboi mondial, care le va schimba viata din temelii.

Prezentare realizata de Iuliana – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>