alejandro-gonzalez-inarrituSa pasesti intr-o sala de cinematograf pare un lucru din ce in ce mai greu in lumea super-tehnologizata de astazi, in care deseori e mai usor si mai ieftin sa te uiti la filme pe internet sau pe dvd ori alte playere portabile. Insa exista o diferenta mare intre a vedea un film instalat comod pe canapeaua sau in fotoliul de acasa si a vedea o noua realizare cinematografica intr-o sala de cinematograf, dupa spusele regizorului mexican de renume mondial Alejandro Gonzalez Inarritu. „E ca diferenta intre a asculta melodii de Rolling Stones de unul singur in propria ta casa si a merge la un concert live al lor. Contactul cu oamenii e ceea ce genereaza cu adevarat emotia”, a declarat Inarritu acum o luna intr-o conferinta de presa tinuta cu ocazia promovarii unui program cinematografic in centrul Seulului. „Cred ca cinematograful e o experienta comuna. Energia din acea incapere si sentimentul ca oamenii din acel spatiu sunt cu totii conectati sunt lucruri pe care nu le poti obtine vizionand un film la televizor sau pe dvd, acasa”.

babel-728097Inarritu si criticul de film Elvis Mitchell s-au aflat la sfarsitul lunii trecute in Coreea pentru a promova un eveniment cinematografic in cadrul caruia au fost promovate 14 filme de lung metraj. Cu toate ca regizorul mexican si-a concentrat comentariile mai mult asupra evenimentului, acesta nu a scapat ocazia de a-si exprima interesul personal pentru filmul coreean si cineastii de aici. „Sunt foarte incantat sa arat selectia mea de filme publicului coreean si, de asemenea, sa intalnesc cativa cineasti mari in aceasta tara de care ma simt foarte apropiat din mai multe motive”, a spus acesta. „Coreea are un grup de cineasti fantastici care au patruns in lumea buna a filmului cu productii extraordinare, care au schimbat peisajul lumii cinematografice, cum ar fi Lee Chang-dong, Park Chan-wook si Bong Joon-ho, ca s anumesc doar cativa dintre ei”.

Inarritu spunea ca programul cinematografic de la cinematograful multiplex „Prada Transformer” e o selectie „solida si eclectica” a filmelor lui preferate, adaugand ca prezentarea lor in Coreea reprezinta o mare oportunitate pentru coreeni – in special pentru tanara generatie – de a vedea capodopere din diferite tari si perioade. El a sustinut si importanta conservarii istoriei filmului; astfel, considerand ca „95% din filmele mute au disparut deja, e o mare responsabilitate restaurarea acelor filme care inca au supravietuit”. „Dar dincolo de restaurarea lor, e de asemenea important sa le distribuim astfel incat audienta sa le poata vedea usor”.

Programul „Flesh, Mind and Spirit” s-a bucurat de un mare succes. Filmele au fost prezentate in limba lor originala, cu subtitrare in engleza si coreeana, iar accesul a fost gratuit. Cu toate acestea, fara rezervari online prealabile accesul in sala a fost interzis, ceea ce arata o data in plus interesul publicului coreean pentru adevaratele capodopere ale filmului mondial, care au poposit pentru cateva zile in capitala lor, aduse de unul din marii regizori contemporani ai lumii.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>