36 de publicatii din Asociatia japoneza a benzilor desenate digitale si mai multe edituri americane au format o coalitie pentru a combate “problema accentuata si de nestapanit” a “scanlation” – copii digitale ilicite de manga, fie traduse de fani, fie scanate direct dupa editii publicate in limba engleza. Coalitia sustine ca site-urile care pun la dipsozitie astfel de materiale scanate “gazduiesc, in prezent, mii de titluri piratate, obtinand beneficii financiare de pe urma inscrierii de membrii si a achitarii unei taxe de membru, datorita creatorilor lor”, in timp ce oportunitatile de licentiere in strainatate a acestor materiale in vederea comercializarii lor pe cale legala sunt in mod grav afectate. Problema e cu atat mai stringenta cu cat astfel de site-uri se afla pe lista celor mai vizitate 1.000 de site-uri listate pe Google. Un purtator de cuvant al coalitiei create a condamnat si aplicatiile “smartphone” care permit citirea acestor site-uri de pe telefonul mobil, aratand inca o data gravitatea acestei probleme. Coalitia a afirmat ca va initia toate actiunile legale impotriva a 30 de astfel de site-uri , al caror nume nu a fost dezvaluit. Conform unui comunicat de presa, coalitia cuprinde cam toate editurile ce publica manga in Japonia, si ale caror venituri sunt in mod direct afectate de piraterie, si principalii parteneri ai acestora de peste Ocean.

In Japonia, fanii manga au inceput activitatea de piratare in anii ’70. Odata cu raspandirea internetului in anii ’90, acestia s-au “perfectionat”, scanand, traducand si postand online manga care pe atunci erau greu de gasit in afara granitelor Japoniei. In prezent, exista zeci de site-uri concurente care fac trafic cu astfel de materiale, obtinand beneficii importante in detrimental adevaratilor detinatori ai dreptului de autor. Gravitatea acestui fapt a fost semnalata si intr-un articol despre manhwa din Coreea, in care se arata ca o artista manhwa ajunge sa nu castige aproape nimic de pe urma muncii sale de luni sau ani de zile. In consecinta, pozitia autoritatilor japoneze si a partenerilor americani este ferma. Purtatorul de cuvant al coalitiei create a declarat: “Nu ne-a ramas alta alternativa decat sa trecem la o actiune agresiva. Speram sincer ca aceste site-uri isi vor inceta imediat activitatea, in caz contrar urmand a solicita ajutor organelor abilitate si a solicita daune”.

In Statele Unite, dupa mai multi ani de explozie a vanzarilor de manga, care au crescut popularitatea benzilor desenate in cadrul traditionalelor targuri de carte, vanzarile au inceput sa intre in declin cu 30%, de la o valoare a vanzarilor de 210 milioane de dolari in 2007 la 140 milioane de dolari in 2009. Multi dintre editorii de manga si distribuitori care inainte credeau ca scanarea acestor materiale nu face decat sa atraga noi cumparatori, in prezent arunca vina pe site-urile in cauza care fac profituri uriase si care au dat nastere unei noi generatii de fani manga ce a crescut citind manga online. Un director american de editura care tipareste astfel de manga, Kurt Hassler, a declarat: “Intoarceti-va cu 2 ani in urma si urmariti aceste site-uri, si veti vedea o relatie inverse intre cresterea traficului acestora si declinul vanzarilor de manga in Statele Unite”. Acesta a aratat ca site-urile care se ocupau cu scanarea de manga aveau initial ca scop sa le faca disponibile pe acestea peste Ocean, intr-o perioada in care traducerile in engleza de manga erau rare. Bineinteles ca acesti fani ai benzilor desenate isi indepartau de pe site-urile online traducerile benzilor desenate cand respectivele manga erau licentiate pentru piata de limba engleza. Insa in prezent, spune Hassler, nu mai este cazul: “Pentru aceste site-uri, totul a devenit o afacere, pe ele regasindu-se scanari directe ale editiilor licentiate pentru limba engleza. Unele din ele chiar includ avertizarile noastre in privinta dreptului de copyright. Nu vrem sa facem asta, insa editorii se concentreaza, acum, pe aceasta problema”.

Ramane de vazut care va fi eficienta acestei coalitii, care are toate sansele de reusita data fiind agresivitatea legislatiei anti-piraterie din cele doua tari.

 Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>