Presedintele Kim Jae-chul al celui mai important canal de televiziune coreean producator de seriale si totodata a celei de-a doua televiziuni ca marime din Coreea, MBC, se afla sub o puternica presiune de a demisiona, in conditiile in care mai mult de 500 de directori de programe si tehnicieni sustin dorinta sindicatele ca actuala conducere a postului sa demisioneze in bloc pentru a-si proclama independenta fata de guvern. Un total de 261 din cei 346 de membrii ai Asociatiei Directorilor de programe au semnat solicitarea de demisie a presedintelui MBC si a vice-presedintelui: “Greva dureaza de mai bine de o luna. Noi, cei din Asociatia Directorilor de Programe, suntem in agonie deoarece nu putem realiza programe, insa pe presedintele postului de televiziune nu-l intereseaza deloc aceasta problema. Nu-l recunoastem pe Kim Jae-chul si pe vice-presedinte ca membrii ai MBC. Parasiti MBC-UL !”, statua declaratia facuta de acestia. Este pentru prima data in istoria companiei MBC cand directorii de programe si-au pus numele pe o declaratie impotriva propriului lor presedinte. Se spune ca Kim Jae-chul a refuzat sa accepte discutii cu directorii de programe, lucru care a dus la actuala criza.

In acelasi timp, 246 de membri ai Asociatiei tehnicienilor din MBC au elaborat si ei o declaratie, solicitand demisia celor 2. Mai mult decat atat, declaratia lor vine dupa ce cu cateva zile in urma 250 de reporteri ai MBC au semnat la randul lor o petitie solicitand acelasi lucru. Liderul sindicatului lucratorilor din MBC a fost spitalizat, la 12 zile dupa ce a intrat in greva foamei: “Starea lui nu este una buna, momentan fiind sub perfuzii. Cu toate acestea, doreste sa continue greva foamei in ciuda avertismentelor medicului”, a declarat un oficial al sindicatului.

Mai multe grupari civice sustin actiunea sindicalistilor din MBC, “Solidaritatea Oamenilor pentru Democratie”  organizand chiar adunari publice in acest sens, cum a fost mitingul de protest din Seul Plaza planuit din urma cu 2 luni, care trebuia sa se suprapuna vizitei in Coreea a lui Frank La Rue, raportorul special al Natiunilor Unite pentru libertatea de opinie si expresie. Organizatiile civice au notificat din timp autoritatile despre organizarea acestui miting si au obtinut permisiunea politiei. “Am dorit sa aratam realitatea drepturilor omului in Coreea raportorului special al Natiunilor Unite. Am prezentat acest caz ca unul de opresiune la adresa libertatii presei din Coreea”, a declarat un oficial al Uniunii Nationale al lucratorilor din domeniul media. Miscarea si-a atins in cele din urma telul, La Rue vizitand MBC pentru a se intalni cu liderii de sindicat.

Greva sindicalistilor din MBC treneaza din 5 aprilie, sindicatul opunandu-se noului presedinte Kim Jae-chul si a numirii lui Hwang Hee-man, un fost sef de departament de stiri ca vice-presedinte. Mai mult de 650 de sindicalisti participa la greva. Cu toate acestea, compania de televiziune ramane ferma pe pozitii impotriva sindicalistilor, considerand demersul ilegal, depunand plangeri impotriva a 11 sindicalisti si solicitand daune din partea sindicatului. In prezent, MBC difuzeaza doar programele de baza, precum cele de stiri, care sunt realizate de nesindicalisti.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>