Mult asteptatul sequel al mega-succesului din 2008 „Ip Man”, „Ip Man 2 – Legend of the Grandmaster” a sosit ! Wilson Yip, regizorul lui „Ip Man”, „Flash Point” sau „Dragon Tiger Gate”, readuce fanilor artelor martiale povestea marelui maestru Wing Chun Ip(Yip) Man, intr-o poveste la fel de captivanta precum cea din prima parte. Distributia este in mare parte aceeasi, cu Donnie Yen in rolul lui Ip Man, Simon Yam (care are un rol sters in sequel) si Fan Siu-Wong (interpretul marelui rival al lui Ip Man din prima parte). Filmul castiga mult la imagine prin distribuirea lui Sammo Hung intr-un rol important si, poate si mai important, intr-un rol in care demonstreaza ca la cei 58 de ani ramane un mare cunoscator al artelor martiale, realizand mai multe scene de lupta de o spectaculozitate ce aminteste de vremurile tineretii sale. Interesant este faptul ca, dupa spusele regizorului, la putin timp de la inceperea filmarilor, Sammo Hung a avut de suferit o interventie chirurgicala din cauza unor dureri de inima, fapt ce a intarziat filmarile cu peste o luna de zile. Daca urmaresti cu atentie prestatia lui Hung din film, nu ti-ai putea inchipui vreodata acest lucru. In consecinta, mai intai au fost filmate scenele de actiune, in care Sammo statea in spatele camerei, dand indicatii casacdorilor si actorilor. Ultimele scene filmate au fost cele in care aparea si Sammo. „Dupa 2-3 luni de filmari, nu te poti abtine sa nu-l admiri pe Sammo, atitudinea si perseverenta sa”, a declarat Wilson Yip despre legendarul actor.

„Ip Man 2” insista mai mult pe drama familiei marii personalitati a lumii artelor martiale. Ajuns sa traiasca aproape intr-o saracie lucie, in chirie, inglodat in datorii, Ip Man incearca sa isi implineasca visul deschiderii unei scoli de Wing Chun.. Sotia il cearta pe Ip Man pentru banii pe care tot amana sa-i ceara discipolilor sai pentru lectiile pe care le preda. Din acest punct de vedere, filmul aduce o latura mai mult artistica decat a avut-o prima parte. „Sper ca spectatorii sa acorde atentie nu doar actiunii, ci si dramei personajului”, a spus Wilson Yip despre filmul sau. Pentru cei care asteapta sa apara si personajul Bruce Lee in scena, trebuie spus ca acesta va aparea la sfarsit, pret de nici 2 minute. Bruce Lee va fi, probabil, figura proeminenta din ultima parte a trilogiei, insa despre aceasta Wilson Yip a spus: „Un film de succes este in primul rand un produs comercial. Odata ce ajunge la o anumita pozitie, e mai bines a-l lasi acolo, sa fie un clasic vesnic, decat sa-ti asumi riscul de a strica totul.” Starul primelor 2 parti a completat: „Va fi foarte dificil sa se faca o a treia parte a biografiei maestrului. Poate, dupa cativa ani, cand regizorul va gasi un nou unghi de vedere al lucrurilor, vom putea vorbi si despre asta”, a declarat Donnie Yen in legatura cu ultimul film din biografia lui Ip Man.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Ip Man (Donnie Yen) fuge din China ce se elibereaza de japonezi, in Hong Kong. Razboiul este deja o rana dureroasa sangeranda, dar care trebuie uitata. Devenit un anonim, acesta locuieste intr-un cartier saracacios, avand o situatie financiara precara. Cu toate astea, inchiriaza o terasa de deasupra unui imobil si intentioneaza sa-si deschida o scoala de Wing Chun. In scurt timp isi gaseste primii discipoli, dar tineretea lor ii arunca pe acestia in incurcaturi mari. In urma unui conflict cu discipolii scolii rivale Hong, un discipol de-al lui Ip Man este batut si tinut ostatic. Ip Man trebuie sa-l salveze, si cu aceasta ocazie il cunoaste pe maestrul Hong (Sammo Hung). Acesta ii explica faptul ca pentru a deschide o scoala de kung fu in Hong Kong, trebuie mai intai sa infrunte reprezentantii fiecarei scoli deja existente si pe maestrii acestora. Dincolo de rivalitatile specifice oricarei bresle, in momentul in care britanicii ocupanti ai insulei pun la cale, prin intermediul unui inspector zelos si rasist, o intrecere intre un luptator occidental si luptatori chinezi, breasla maestrilor de arte martiale trebuie sa reactioneze pentru a salva onaorea artelor martiale si a ceea ce ele semnifica pentru constiinta Chinei.

Un film despre care orice cuvant e de prisos. O realizare de exceptie a cineastilor din Hong Kong, o continuare pe masura a subiectului din prima parte. O delectare pentru cinefili, un model de viata al unui maestru al artelor martiale care poate constitui un exemplu pentru multi iubitori ai acestui sport si nu numai.

SUBTITRARE IN PREMIERA IN LIMBA ROMANA – AICI

2 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>