Tara: Coreea de Sud

An: 2008

Gen: Actiune/Drama/Mafie

Regia: Hae-gon Kim

Cu: Sang-woo Kwone, Seung-heon Song

Data lansarii: 20 martie 2008

 

O productie sud-coreeana ce face introspectia unei prietenii macinate de trecerea timpului, inscriindu-se in lunga traditie a filmelor cu interlopi care au facut istorie in cinematografia coreeana contemporana. Secvente flagrante din filme precum A Bittersweet Life sau Chingoo (Friend) se regasesc si in “Fate”, intr-o poveste despre prietenie si ura, bani si lipsa lor, spusa pe un ton grav, chiar sadic. Filmul este extrem de violent, iar violenta si limbajul necenzurat incearca sa apropie spectatorul de starile sufletesti ale personajelor centrale. In rolurile principale sunt distribuiti doi actori tineri insa deja cu un nume in materie de film: Sang-woo Kwone (din Running Wild) si Seung-heon Song (din Calla sau So close). Regia este semnata de Hae-gon Kim, fost actor de meserie, insa lipsa de experienta a lui nu poate fi trecuta cu vederea. Povestea este extrem de incalcita, aparent lucrurile nu se prea leaga decat in a doua jumatate a filmului (cu alte cuvinte intriga se cam pierde printre detalii sau… detaliile nu lasa intriga sa se intrevada, amanand-o exagerat), iar numarul mare de personaje (unele cu nume asemanatoare), ca si asemanarea lor fizica, faptul ca nu se insista suficient de mult in sensul ajutarii spectatorului la identificarea tuturor eroilor sunt punctele slabe ale acestui film. Aspectul pozitiv e jocul actorilor, dar si imaginile. Putin nepotrivita introducerea pe coloana sonora, spre sfarsit, a melodiei “Ne me quitte pas” a belgianului Jacques Brel, interpretata de… un coreean.

Filmul prezinta povestea dezintegrarii unei prietenii, fara a se obosi a o prezenta in asa fel incat spectatorul sa se ataseze de unul din personaje. Patru prieteni dintr-o banda de gangsteri dau o lovitura in cazinoul sefului lor. Inainte de a apuca sa fuga cu banii, unul dintre ei, Cheol-Jong, ii tradeaza si ii da pe mana sefului pe care au incercat sa-l jefuiasca. Pentru ca a intrat si politia pe fir, seful mafiot se arata marinimos si promite ca va cruta vietile celor tradati daca unul din ei, Woo-Min, va merge in inchisoare 2 ani de zile. Peste mai putin de 2 ani, pentru buna purtare dar si datorita unor sfori trase chiar se seful mafiot care l-a bagat dupa gratii, Woo-Min este eliberat din detentie. In libertate, regaseste insa o lume schimbata: Cheol-Jong, cel care l-a tradat pe el si pe prietenii lui a ajuns mana dreapta a sefului; unul din prietenii lui a cazut in patima consumului de droguri si a alcoolului, un altul a disparut cu o geanta de bani si nu a mai aparut de frica fostului sau sef; fosta prietena a devenit amanta sefului, iar insasi mama lui a divortat si a ajuns sa traiasca deplorabil alaturi de un concubin, in compania alcoolului. Ce va face Woo-Min ? Va incerca sa se razbune ? Va incerca sa ierte ? Incotro ii va calauzi destinul pasii ? Toate aceste raspunsuri le veti gasi vizionand filmul.

 

Subtitrarea in limba romana

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>