„Spirited Killer” este filmul de debut al celui care peste un deceniu avea sa devina un model pentru toti tinerii practicanti de arte martiale in cautarea succesului pe marile ecrane: Tony Jaa. Cu o zi in urma asiacinefil v-a oferit in premiera subtitrarea la un film care marcheaza debutul pe ecrane al lui Iko Uwais, pe care multi l-au comparat cu Tony Jaa, datorita asemanarii fizice. Mai mult, in Thailanda, succesul lui Jaa a fost urmat de cel al lui Jeeja Yanin, o varianta feminina a superstarului. Iar de atunci, toata lumea se asteapta ca un nou Tony Jaa sa explodeze in fiecare film de actiune. Dar astfel de actori nu se nasc peste noapte. „Spirited Killer” este si primul film dintr-o trilogie care la vremea ei a fost destul de cunoscuta in Thailanda. Insa in 1994, filmele de actiune se faceau cu totul altfel decat in zilele noastre, iar scenariile erau scrise special pentru filme low-budget. „Spirited Killer” nu face exceptie, iar calitatea imaginii si a sunetului lasa de dorit, filmul fiind oglinda fidela a nivelului cinematografiei thailandeze de atunci.

Spre sfarsitul anilor ’80, o echipa de cascadori renumita in Thailanda a inceput sa-si ofere serviciile in filmele de actiune, fiind implicata chiar in crearea de filme in care-si demonstrau doar talentul, fara a avea un subiect prea important. Aceste filme independente, in care scenele de lupta se succedau intr-un ritm alert si spectaculos, l-au adus in lumina reflectoarelor pe Panna Rittikrai, cineast, cascador si actor, o figura influenta care si-a dus echipa de cascadori pe culmile succesului in Thailanda. Dar la inceputul anilor ’90 a scazut interesul pentru astfel de productii, trupa s-a spart, iar totul parea a se destrama. Insa Rittikrai a re-format grupul si dupa aproape un deceniu a readus la viata genul filmelor de actiune alaturi de protejatul sau, Tony Jaa. Filmul se numea Ong Bak, si trecusera 9 ani de cand Jaa debutase. Si totusi, desi odata cu lansarea dvd-ului la intreaga trilogie „Spirited Killer” figura lui Tony Jaa apare pe coperta din motive lesne de inteles, trebuie spus ca starul apare doar in prima parte a trilogiei, si si acolo are o singura scena de lupta (e adevarat, consistenta). Cam acesta a fost primul cuvant spus de Jaa in materie de film.

Un grup de calatori ce viziteaza exoticele paduri ale Thailandei se trezesc atacati de un maniac ce sties a manuiasca o multime de arme. Unii reusesc sa scape, in timp ce altii cad secerati sub loviturile atacatorului. Acesta din urma se dovedeste a fi asa-numitul „Ucigas Istet”, un locuitor al padurii ce omoara pe oricine paseste in jungla sa. Tony Jaa interpreteaza personajul care incearca sa-l opreasca pe Ucigas, infruntandu-l, in timp ce Ucigasul este interpretat de Panna Rittikrai, nimeni altul decat mentorul sau.

Un film de actiune destul de bun, dar care trebuie privit in contextul timpurilor in care a fost realizat: low-budget, fara efecte special si fara un scenariu care sa exceleze. „Spirited Killer” ramane, totusi, un film de colectie pentru fanii lui Tony Jaa, care nu trebuie ratat, in special ca este si greu de procurat. Vizionare placuta !

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>