crowszero2In 2007, reputatul Takashi Miike regiza Crows Zero, un film care soca prin violenta sa. Miike in sine este cunoscut ca fiind un regizor al filmelor de o violenta extrema, deseroi redata fara perdea in filmele sale. Insa Crows Zero prezenta povestea nespusa din spatele personajelor centrale ale filmului, niste elevi si liceul Suzuran, cel mai violent liceu din Japonia. In acest an, Miike revine cu o continuare a povestii, la fel de dura si nocomformista precum cea din prima parte. Personajele si interpretii lor sunt aceeasi, in rolurile principale distingandu-se Shun Oguri (nimeni altul decat Hanawaza Rui din serialul „Boys over Flowers”) si Takayuki Yamada, starul din „Densha Otoko” si „Tegami”. Lor li se adauga modelul Meisa Kuroki, vedeta feminina din The Sword of Alexander, Dance Subaru sau din scurt metrajul Kimi no Yubisaki. De remarcat coloana sonora a acestui sequel, dar si actiunea, mult mai realista, efectele sonore din timpul luptelor de strada, machiajul, care toate au un cuvant greu de spus.

Viata de licean intr-unul din cele mai rau famate licee din Japonia nu este una usoara. Luptele intre grupuri pentru controlarea liceului si, implicit, si a zonei sunt primul pas inspre intrarea in lumea interlopa dominata de temuta Yakuza. Afilierea la un astfel de grup, disciplina si obligativitatea purtarii unei anume tunsori sau a unui costum anume sunt privite de tineri ca o etapa initiatica in vederea pregatirii pentru intrarea in Yakuza, dar si pentru afirmarea propriei identitati. Kawanishi, care in urma cu 2 ani ucisese capul bandei liceului Housen, este eliberat din scoala de corectie unde a fost inchis. Dar imediat dupa iesirea in lume, acesta este vanat de membrii bandei Housen si, in urma unui incident, din cauza lui se rupe un armistitiu mai vechi existent intre Suzuran si Housen. Si astfel incepe razboiul pentru suprematie intre cele doua grupari din cartiere rau famate… Iar cand Yakuza este implicate fara voia ei in acest razboi, lucrurile iau o turnura dramatica.

secventa-de-la-premiera-filmului-crows-zero-2Un film definitoriu pentru genul „cult” japonez contemporan. Miike reuseste sa redea simtamintele si mentalitatea tinerilor implicati in evenimentele relatate cu realism, energie si obiectivism. Luptele de strada in care ajung sa fie implicati nu sunt exponentul doar a unei adrenaline pe care fiecare adolescent o cauta, ci o modalitate de a fi impreuna cu prietenii si de a spune lumii ca exista, deci de a se exprima. Ca un amanunt de culoare, scena finala a luptei dintre cele 2 bande rivale a implicat 500 de figuranti care in realitate sunt membrii unor bande adevarate. Un film al unui regizor prolific (peste 70 de filme si roductii de televiziune regizate de la debutul din 1991), renumit si foarte apreciat in Japonia, o productie ce isi merita din plin elogiile care i s-au adus.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>