beijing-bicycle-poster„Beijing Bicycle” (sau, in traducere literara a denumirii in chineza, „bicicleta adolescentului de 17 ani”) este o drama regizata de Wang Xiaoshuai. Regizor, scenarist si, ocazional, actor, Xiaoshuai a fost inclus in ceea ce istoria cinematografiei chineze a consemnat sub numele de „A Sasea Generatie” sau „Generatia Urbana” a filmului chinez. Succesul lui „Beijing Bicycle” i-a deschis acestuia drumul spre glorie, Wang castigand in 2005 premiul juriului la Cannes pentru „Shanghai Dreams”. In rolurile principale din „Beijing Bicycle”, un film produs de un studio de productie taiwanez in asociere cu unul francez, in rolurile principale au fost distribuiti niste actori chinezi cvasi-necunoscuti la acea data, Cui Lin si Li Bin. Filmul a avut premiera in timpul Festivalului International de Film de la Berlin din 2001 si a castigat Marele Premiu al Juriului „Ursul de Argint”, actorilor din rolurile principale acordandu-li-se premiul pentru debut. Filmul a reusit, dupa 3 saptamani de rulare in Statele Unite, sa stranga peste 60.000 de dolari, in 2002, ceea ce este mult pentru un film artistic, care de obicei nu prea au premierele in cinematografe.

Wang Xiaoshuai
Wang Xiaoshuai

Multi critici de film sunt de parere ca „Beijing Bicycle” are multe teme similare celor din capodopera lui Vittorio de Sica din 1948, „Bicycle Thieves”. Cu toate acestea, filmul a fost interzis in China, dupa ce a fost trimis la Festivalul de la Berlin fara a obtine acordul prealabil al Administratiei chineze de Stat pentru Radio, Film si Televiziune. Dupa spusele regizorului Wang Xiaoshuai, acesta ar fi trimis filmul spre examinare comisiei de cenzura, iar aceasta i-ar fidat unele sugestii pentru o revizuire a filmului. In cele din urma a renuntat la eforturile de a obtine licentierea pe teritoriul Chinei, temandu-se ca procesul de revizuire ar intarzia finalizarea filmului, care nu ar fi terminat la timp pentru a fi prezentat la Berlin. In cele din urma, in 2004, interdictia a fost ridicata, cu 8 modificari de-a lungul filmului si cu un titlul schimbat in „Bicycle”.

Guei este un adolescent de 17 ani care vine de la tara in Beijingul sfarsitului de secol XX pentru a-si gasi un loc de munca. Ajuns la o companie de curierat, acesta primeste in grija o bicicleta noua, de ultima generatie. Cand aceasta este furata, incapatanatul Guei porneste de unul singur in cautarea ei. In celalalt capat al orasului, un elev pe nume Jian cumpara de pe piata neagra bicicleta care tocmai ii fusese furata lui Guei. Dar intr-o zi, cei doi proprietari ai aceleiasi biciclete ajung fata in fata…

beijing-bicycle-secventaUn film care exploreaza teme specifice tineretului, dar si diverse problematici de natura sociala, inclusiv legate de diferentierile sociale, delincventa juvenila, furt sau diviziunea economico-sociala dintre mediul urban si cel rural chinez. O societate framantata care a ajuns, la aproape un deceniu, sa progreseze, dar ale carei perspective raman limitate la politica de stat a unui regim care ingradeste libera exprimare. Un film care dezvaluie valoarea unor simboluri, echivalente cu implinirea unui vis, si desertaciunea pe care lucrurile devenite simbol le ascund in ele. Un film de referinta pentru cinematografia chineza contemporana, plin de sensibilitate, emotie si realism. Cum spunea un cunoscut critic de film american, „Beijing Bicycle” este „un film care te impinge de la o portretizare a poeziei unei biciclete in miscare spre o cruda analiza a violentei nascute din invidie si din sentimentul de vinovatie„. Vizionare placuta !

DETALII DESPRE CUM POTI VEDEA SUBTITRARILE LA FILMELE SI SERIALELE TRADUSE DE ASIA TEAM ROMANIA – IN SECTIUNEA „MEMBRU ASIACINEFIL”.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>