carne-de-vita-import-suaUn nou scandal a izbucnit recent in Coreea, pornind de la actrita Kim Min-seon (interpreta rolului principal feminin din succesul „Portrait of a Beauty”). In momentul in care protestele in masa impotriva importurilor de carne de vita din Statele Unite au atins apogeul, actrita Kim Min-seon a postat un articol pe site-ul sau, in care afirma ca „mai bine ar bea cianura de potasiu decat sa manance carne de vita americana infectata cu virusul vacii nebune”. Ca urmare a acestei declaratii, un importator de carne de vita din Statele Unite a solicitat actritei Kim Min-seon daune in valoare de 300 milioane woni (250.000 de dolari), actionand-o in Instanta la o judecatorie din Seul. Motivul: aceasta ar fi incitat, chipurile, populatia la un boicot asupra carnii de vita, producand daune vanzarilor respectivei firme importatoare.

kim-min-seonConform Curtii districtuale din Seul, compania „A-Meat”, specializata in importul de carne de vita din America, a inaintat o chemare in judecata a actritei, sustinand ca comentariile acesteia, insotite de „relatari si comentarii deformate” formulate in cadrul unei emisiuni la postul MBC legate de carnea de vita importata ar fi cauzat companiei o scadere cu 47% a vanzarilor la nivel national, ceea ce a dus la pierderi ce-au depasit suma de 2 bilioane woni. Kim a postat aceste afirmatii pe blogul propriu in timpul unei dure dezbateri publice si la nivel politic pe marginea intentiei guvernului de reluare a importurilor de carne de vita din Statele Unite. Comentariile ei au dat nastere unui val de neliniste in randul consumatorilor (carnea de vita fiind extrem de apreciata si consumata in Coreea) si, se spune, ar fi determinat ca si alte celebritati sa ia pozitie impotriva importurilor. „Datorita comentariilor ignorante ale lui Kim, lumea refuza sa consume carne de vita din Statele Unite. Ne-a provocat daune afacerii noastre de mai mult de 300 bilioane woni„, a declarat presedintele companiei A-Meat. Agentul lui Kim a refuzat sa faca orice comentariu legat de aceasta chestiune.

kim-min-seon-2Scandalul s-a raspandit foarte repede si a devenit de notorietate nationala, in Coreea. Lumea online freamata, luand in mare parte apararea actritei. Unii netizens sunt de parere ca „celebritatile ar trebui sa aiba grija ce spun deoarece oricand propriile vorbe pot fi folosite impotriva lor„. Altii, in schimb, ii iau apararea: „A-Meat are cumva dovezi suficiente si statistici clare care sa demonstreze ca Kim le-a afectat negativ afacerea ? Nu e decat un joc al companiei in cautare de publicitate !”. Dar poate cea mai transanta si corecta parere exprimata de netizens este urmatoarea: „A-Meat crede ca lumea e suficient de proasta sa evite cumpararea de carne de vita ieftina din Statele Unite doar pentru ca o spune o actrita ? A-Meat pur si simplu subestimeaza consumatorii.”

manifestatieReactiile politice la acest scandal nu ai intarziat sa apara. Politicienii conservatori o acuza pe actrita pentru faptul ca face comentarii iresponsabile, in timp ce liberalii o apara pentru faptul ca spune ceea ce crede in mod liber. O reprezentanta a partidului de guvernamant, Marele Partid National, scria pe blogul ei ca Kim ar trebui trasa la raspundere pentru ce a spus: „Respect diversitatea de idei, insa cand o persoana publica precum Kim isi exprima o parere atat de deschis, ar trebui sa fie intemeiata pe lucruri concrete. Are o responsabilitate sociala fata de cei carora li se adreseaza„. Grupul civic conservator „Asociatia liberala progresista” a indenat-o pe Kim sa isi ceara scuze publice: „Acest caz arata cat de mult afacerea unei companii poate fi afectata datorita unor zvonuri raspandite de o singura persoana. Sprem ca Kim va iesi in fata si va face ce are de facut„.

kim-min-seon-in-miindoLa randul lor, liberalii au spus ca procesul in sine e ridicol si considera ca Kim este un tap ispasitor al conservatorilor si al oamenilor de afaceri. Choi Jae-cheon, avocat si fost initiator de legi in numele Partidului Democrat de opozitie, a declarat ca nu exista nici un motiv pentru care Kim ar trebui pusa sub acuzare: „Au fost multe alte astfel de persoane care au facut comentarii similare, iar A-Meat nu a spus nimic de acestea. Kim e un tap ispasitor; dau vina pe ea pentru orice !„, a spus acesta.

Scandalul este doar la inceput, devenind repede un instrument de lupta in mainile politicienilor. Recent, in China a fost adoptata o lege conform careia vedetele (indiferent din ce tara a Asiei) care fac reclama unor produse a caror calitate poate afecta sanatatea consumatorilor sunt responsabile si pasibile de plata de daune oricarui reclamant afectat de consumarea lor. Aceste cazuri demonstreaza cat de greu este sa fii pana si vedeta in Asia.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>