Cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Film de la Pusan (Coreea de Sud), ce a avut loc in perioada 2-10 octombrie, a dedicat, in premiera, o sectiunea speciala Noului val romanesc, in cadrul careia au fost proiectate filmele unor tineri regizori romani de succes, precum Cristian Mungiu, Radu Muntean, Cristi Puiu sau Thomas Ciulei.

O zi buna de plaja de Bogdan Mustata
Intalniri incrucisate de Anca Damian
Pescuit sportiv de Adrian Sitaru
Visul lui Liviu de Corneliu Porumboiu
Marilena de la P7 de Cristian Nemescu
Megatron de Marian Crisan
Occident de Cristian Mungiu
Marfa si banii de Cristi Puiu
Podul de flori de Thomas Ciulei
Hartia va fi albastra de Radu Muntean
Lampa cu caciula de Radu Jude
si Trafic de Catalin Mitulescu
sunt documentarele si lung metrajele romanesti ce au fost prezentate la Pusan.

„In ultimii ani industria de film din intreaga lume si-a indreptat atentia asupra tinerilor regizori romani. Acestia au ajuns sa faca interesul intregii lumi, odata cu succesele de la Cannes din 2007. Refuzand traditia generatiei anterioare si promovand un stil nou, cu o noua structura epica, ei se numara azi printre favoritii criticilor care asteapta de la ei rezultate si mai impresionante” se arata pe site-ul oficial al evenimentului, precizandu-se faptul ca sectiunea Noul val romanesc a oferit posibilitatea redescoperirii filmelor romanesti.
Prezenta filmelor romanesti la Pusan nu a fost singulara, avand in vedere ca la editia din 2007 a festivalului, Cristian Mungiu a fost prezent cu 4 luni, 3 saptamini si 2 zile si a facut parte din juriu.
Pe de alta parte, a fost pentru prima data cand cinematografiei romanesti ii este dedicata o sectiune speciala.

Editia 2008 a Festivalului International de Film de la Pusan a adus un omagiu fratilor Taviani (Vittorio si Paolo Taviani) printr-o retrospectiva a filmelor regizate de ei. Totodata, festivalul si-a indreptat atentia si inspre cinematograful asiatic si mondial prin sectiuni precum O fereastra in cinematograful asiatic, Arheologia cinematografului coreean, Supereroi in Asia, Panorama sau Open Cinema.
Din juriul celei de-a 13 editii a festivalului de la Pusan au facut parte cineasti din intreaga lume, printe care actrita Anna Karina (Franta), regizoarea Samira Makhmalbaf (Iran), regizorul Santosh Sivan (India), actrita Lee Hwa-si (Coreea) sau producatorul Karl Baumgartner (Germania).

Cu o relatare mai pe larg asupra acestui festival tinut la inceputul lui octombrie vom reveni in zilele urmatoare.

(Sursa informatiilor: Agerpres)

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>