In acest an, cinematografia din Hong Kong isi celebreaza centenarul. Cel mai timpuriu film facut in insula este scurt-metrajul „Stealing a roast duck”, in 1909. Filmul regizat de Liang Shaobo a fost prima productie realizata in Hong Kong, filmata cu ajutorul unei camere imprumutate de la impresarul american Benjamin Brodsky, stabilit in Shanghai. Comedia avea 3 actori, dintre care unul era insusi Liang, fiind o palpitanta urmarire a unui hot al unei rate fripte. Din nefericire, filmul pare a se fi pierdut, nefiind disponibil. Unii chiar sunt de parere ca acest film care scrie istoria filmului din Hong Kong ar fi disparut alaturi de toate peliculele realizate in Hong Kong inaintea celui de-al doilea razboi mondial. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, japonezii au volatilizat fiecare bucatica de pelicula ce le-a cazut in mana cu scopul de a folosi nitratul obtinut astfel la fabricarea de bombe. Exista, insa, si posibilitatea ca acest prim film despre care se spune ca marcheaza nasterea cinematografiei din Hong Kong nici sa nu fi existat vreodata.

Istoricul Law Kar (foto) a explicat, intr-un interviu acordat celebrului „The Guardian”:

„Cand vine vorba de „Stealing a Roast Duck”, lucrurile sunt foarte generale. Toti cei din acele timpuri au murit, asa ca trebuie sa privim inapoi apeland la alte surse, ca de exemplu presa vremii. Asta inseamna ca exista argumente in privinta existentei sale. Ce stim despre el este doar un scurt rezumat spus de cineastul Moon Kwan, care a sustinut ca l-a vazut in California, in 1917, impreuna cu un film intitulat „Zhuangzi Tests His Wife”. Acesta sustinea ca filmul a fost facut in 1909, in fata istoricului de film Yu Mo-wan in anii ’60. Deci, acesta este sursa originala.” Un atent observator, Lai Shek, considerat de autorul articolului din „The Guardian” „fiul lui Lai Man-wai, omul cunoscut ca Tatal cinematografiei din Hong Kong„, e inclinat sa acorde credit celuilalt film, „Zhuangzi…”. Acesta spunea: „As spune ca „Zhungzi Tests His Wife” are mai multe atuuri pentru a fi considerat primul film. A fost facut in 1913, iar tatal meu a marcat acel film si acel an in jurnalul sau, pe care il am, inca, asupra mea.” Istoricul Law Kar a conchis, pentru a nu transforma aceasta problema intr-una care sa separe 2 tabere: „Orice discutie despre cinematografia din Hong Kong este constructiva. Iar anul 1909 e la fel de bun pentru inceputul filmului din aceasta tara ca oricare altul„.

Secventa dintr-un film al lui Brodsky
Secventa dintr-un film al lui Brodsky

Law Kar si Frank Bren (un actor si scriitor australian) au incercat sa urmareasca aceasta dilema a primului film facut in Hong Kong realizand o ancheta minutioasa si vasta asupra carierei lui Benjamin Brodsky, impresarul american stabilit in Shanghai, ce a imprumutat camera de filmat regizorului lui „Stealing a Roast Duck”. Rezultatele cercetarii lor au fost cuprinse intr-o carte publicata in 2004: „Hong Kong Cinema: A Cross-Cultural View”. In aceasta lucrare, cei doi fac o prezentare ampla a activitatii de cineast a lui Brodsky in China si Japonia, insa sunt foarte atenti cand e vorba sa se faca vreo referire la filmele acestuia din 1909. In carte se spunea, citez: „Stealing a Roast Duck a fost inregistrat ca fiind primul film comercial facut in Hong Kong de un regizor chinez. Din nefericire, datorita nedescoperirii nici unei relatari despre realizarea de filme in China, in nici un ziar contemporan din Hong Kong sau Shanghai, povestea [lui Brodsky] ramane partial „legendara”.

Vom continua descifrarea inceputurilor filmului in Hong Kong in partea a doua a articolului.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>