Liam Neeson alias Douglas MacArthurLiam Neeson, actorul care reusea sa isi castige faima jucand in premiatul „Schindler’s List” (1993) al lui Steven Spielberg interpreteaza un alt personaj legendar in filmul coreean „Operation Chormite”, ce ruleaza in cinematografele coreene din aceasta luna.

Scenariul se bazeaza pe o poveste reala, operatiunea de debarcare a trupelor navale ale Natiunilor Unite, in orasul Incheon, pentru recuperarea capitalei coreene ce fusese ocupata de nord-coreeni la inceputul Razboiului Coreean (1950-1953). Neeson joaca rolul generalului MacArthur, comandantul sef ce a condus operatiunea Chromite. „Cu siguranta am fost destul de nesigur pe mine, intrebandu-ma daca pot sa fac rolul asta, pentru ca generalul MacArthur este foarte respectat in intreaga tara”, a explicat actorul la o conferinta de presa din Seul.

„Este mereu dificil sa interpretezi pe cineva care a existat cu adevarat, pentru ca fiind actor, vrei sa iti iasa cum trebuie. In acelasi timp este si fictiune pentru ca incerci sa portretizezi viziunea regizorului fata de personaj. Este un om interesant si a fost o provocare sa subliniez anumite aspecte. Am urmarit foarte multe documentare si filmari cu el si am citit foarte mult despre acest personaj, si am acordat o atentie sporita discursurilor sale inregistrate.”

Actorul a spus ca a decis sa joace in film pentru ca este interesat de istorie si mai ales pentru ca „Razboiul Coreean este un razboi uitat.”

„De-a lungul anilor, am fost mereu curios despre miza acestui razboi, si cand John mi-a oferit rolul, pur si simplu trebuia sa joc acest personaj carismatic, o figura legendara, foarte controversata. Am fost chiar incantat sa il joc pe MacArthur si scenariul era de nerefuzat. Spunea o poveste foarte complexa intr-un mod savuros si foarte usor de urmarit de public, dar o poveste emotionanta. Este un film din care avem de invatat si care ne atinge sufletele.”

Liam Neeson in Operation ChromiteActorul a fost foarte onorat sa fie in film, stiindu-se ca nu multi actori occidentali sunt distribuiti in filmele coreene. „Foarte putini actori din vest au venit aici sa faca un film coreean, asa ca sunt privilegiat si onorat.”

Regizorul John H. Lee a spus ca s-a concentrat asupra imposibilitatii operatiunii si asupra faptului cum oameni obisnuiti devin eroi ce fac imposibilul, posibil. Probabilitatea de reusita era cam de 5.000 la 1. Asta era sansa de reusita a operatiunii, asa cum am aflat studiind arhivele. Este o poveste despre oameni imperfecti care devin eroi.”

„Filmul duce mai mult catre genul spionaj decat de razboi, pentru ca operatiunea a fost de asa natura. Am facut referire la o multime de filme precum „Saving Private Ryan”,”Mission Impossible” si seria „Jason Bourne”. Este o poveste a anilor ’50, dar am vrut sa ofer ceva la care audienta mai tanara sa se poata uita cu placere.”

Actorul Lee Jung Jae, care a interpretat un sud-coreean ce se da drept soldat nord-coreean pentru a spiona, a spus ca s-a alaturat distributiei pentru ca „sacrificiul si eforturile sunt ale celor fara nume. Bineinteles, sa joci alaturi de Liam Neeson este intotdeauna o onoare. Liam Neeson si-a dorit sa il joace cu acuratete pe MacArthur si s-a concentrat enorm asupra acestui lucru, inca de la inceput.”

Ce a invatat Liam Neeson interpretandu-l pe MacArthur a fost responsabilitatea unui lider. „MacArthur trebuie sa ia o decizie stiind ca sunt in joc milioane de vieti. M-a facut sa simt responsabilitatea pe care trebuie sa o aiba liderii pentru a face asemenea alegeri. Trebuie sa ia niste decizii extraordinare.” „Ca actor, a fost interesant sa fac asta, trebuind sa iau acea decizie hotaratoare de a merge sau nu mai departe. In cazul lui MacArthur, acesta a ales sa continue.”

Pe 15 septembrie 1950 a inceput lupta pentru recucerirea Seulului din mainile nord-coreenilor, in razboiul celor doua Coree (1950-1953). Operatiunea a inclus 75.000 de soldati si 261 de nave militare, din cadrul Fortelor Navale ale Natiunilor Unite si Coreea de Sud. Celebrul general MacArthur, un erou controversat al istoriei, a condus intreaga operatiune pana pe 19 septembrie, doua saptamani mai tarziu Seulul revenind in mainile celor aliati.

Lee Beom Soo, Lee Jung Jae, Jeong Joon Ho si Jin Se Yon joaca alaturi de Liam Neeson in „Operation Chromite”. Premiera filmului are loc saptamana viitoare, pe 27 iulie.

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>