Joseon Magician poster“The Magician of Joseon” a starnit interesul fanilor atat pentru subiectul inedit abordat – povestea unui celebru iluzionist din dinastia Joseon – cat mai ales pentru distribuirea in rolul principal a indragitului actor Yoo Seung-ho, absent motivat de mai multi ani din industrie datorita indeplinirii stagiului militar obligatoriu. La 22 de ani, acesta revine pe marele ecran intr-un rol romantic, de cuceritor, avand-o ca partenera pe Go Ara, o tanara actrita in ascensiune, ce are mult potential artistic. Jo Yoon-hee din “The Technicians” incearca sa completeze un triunghi amoros dominat de romantism si incertitudini, insa in ciuda interpretarii foarte bune, personajul ei parca nu-si gaseste locul in scenariu. Veteranul Lee Kyung-young, cu vocea lui inconfundabila, de aceasta data are un rol pozotiv, acest actor fiind un adevarat balsam pentru suflet in orice fel de rol interpretat. Kwak Do-won, destul de greu de recunoscut in rolul negativ al lui Gwi Mol (poate si din cauza barbii, dar si a replicilor in chneza rostite), isi interpreteaza magistral rolul, inspirand acea teama aducatoare de tensiune la inceput si la final, elementul catalizator al scenariului. Regia e semnata de Kim Dae-seung (The Concubine, Bunjee Jumping of their own, Traces of Love), ce a colaborat cu Jo Jung-hwa (I Do, I Do) la scrierea scenariului. In ciuda unei bune promovari, filmul nu a strans in cinematografe, din 30 decembrie pana in prezent, decat 3,2 milioane de dolari, confirmandu-se o data in plus faptul ca fanii unui actor din mediul virtual sau din fata micului ecran nu se inghesuie sa-i fie alaturi la productiile de pe marele ecran. Poate doar marii actori, cu multa experienta, au capacitatea de a vinde bilete la cinema si de a mobiliza toata suflarea de fani.

Magician secventa 1In timpul dinastiei Joseon, Hwan Hee e cel mai celebru magician din regat. Lume pestrita se strange in cartierul rau famat Moorangroo din Uiji pentru a asistat la reprezentatiile spectaculoase ale magicianului cu un ochi albastru. Insa Hwan Hee ascunde un secret din trecut, care-l urmareste: impreuna cu nevazatoarea Bo Eum, pe care o stie de mica si careia i-a promis ca se va face magician pentru a castiga suficienti bani pentru a-i reda vederea si a-i gasi parintii, fuge in copilarie din anturajul fiorosului Gwi Mol. Dand reprezentatii de magie, acesta e dat pe mana autoritatilor chiar de pustiul Hwan Hee, care de atunci hoinareste prin tara cu Bo Eum dupa el. Cei care ii salveaza e maestrul Kim, un afacerist interesat doar sa scoata profit de pe seama numerelor de magie ale lui Hwan Hee. Intamplarea face ca intr-o noapte, sa dea la Stanca Ursului, locul lui de meditatie, peste o tanara atragatoare, ce parea speriata si dornica sa se arunce in gol de pe stanca. Salvata de Hwan Hee, intre cei doi se leaga treptat o prietenie, chiar mai mult de atat. Ce nu stie Hwan Hee e ca tanara pe care a salvat-o e o Printesa aflata in drum spre Qing, unde urma sa se casatoreasca cu Printul Qing-ului.

Magician secventa 2Povestea din “The Magician” e una eminamente romantica, presarata pe alocuri cu putin dramatism si actiune. Yoo Seung-ho, desi si-a terminat stagiul militar obligatoriu, e inca un actor care mai are de acumulat experienta, avand inca o varsta frageda (22 de ani). Rolul partial negativ din “Warrior Baek Dong-soo” parca l-a prins mai bine ca acesta, ce e unul romantic, iar el interpreteaza un magician ce nu are cunostinte de arte martiale sau valente de super-erou. Personajul sau, Hwan Hee, nici ca magician nu lasa impresia unei desavarsiri in domeniu, iar cat priveste aura de mister de care producatorii vorbeau in timpul productiei filmului, aceasta lipseste aproape cu desavarsire. Mai pe scurt spus, Hwan Hee e un personaj simplu, realist, fara nimic extraordinar, ale carui numere de magie nu contin decat aparente spectaculoase, in esenta lor fiind niste iluzii placute ochiului neavizat si naiv al privitorilor. Printesa pe care o cunoaste intamplator, interpretata de Go Ara, are o chimie la inceput greoaie cu Hwan Hee (a se citi Yoo Seung-ho cu Go Ara), dar pe masura ce povestea e aprofundata si relatia romantica ajunge in lumina reflectoarelor, observam o oarecare chimie intre cei doi, datorata in primul rand varstei apropiate. Yoo Seung-ho se zbate sa joace rolul unui barbat, la un moment dat, dar nu se poate inca desprinde de imaginea de copil cu care ne-a obisnuit, poate Magician secventa 3cand va mai capata experienta va putea fi privit si ca barbat cuceritor. Cea care face sa existe o chimie in cuplu e Go Ara, mult mai dezinvolta in exprimarea anumitor stari. Ea interpreteaza o printesa prinsa intre datoria fata de tara (obligatia de a se marita cu Printul imperiului care a ingenuncheat Joseonul) si propriile sentimente fata de misteriosul magician, pe care si le descopera pentru prima oara in viata.O oarecare consistenta o da filmului interpretarea actorului veteran Lee Kyoung-young in rolul garzii de corp a Printesei, ce e ca un tata pentru aceasta, care ii intelege trairile firesti si simtamintele fata de magician.

Fara a dramatiza excesiv sau a da o tenta melodramatica scenariului, “The Magician” ne ofera o poveste romantica consistenta, cu actori dornici de afirmare si… multa magie. Pacat ca latura misterioasa nu a fost suficient de mult exploatata, putina tensiune in plus nu ar fi stricat. Un film placut, ce nu insala asteptarile, delectand audienta.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de uruma, lasedan si gligac2002 (Asia Team) pentruy asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>