Anthony Szeto este un cunoscut director de coregrafie pentru scenele din lupta, realizand o cariera stralucita in televiziune in anii ’90, aflandu-se in spatele unor actiuni spectaculoase din seriale sau filme de televiziune precum „Bangkok Hilton”, „Time Trax”, „Police Rescue”, dar si a unui film spectaculos, pe care l-a si regizat, „Dragon Blade”. Anul trecut a regizat un excelent film in care actiunea, sportul si artele martiale se imbina mai bine ca niciodata sub bagheta sa: „Wushu”. Wushu (sau „Arta razboiului”) este termenul generic ce desemneaza artele martiale chinezesti in ansamblul lor. E vorba despre o multitudine de scoli de arte martiale si de peste 400 de stiluri de lupta, ce au la baza invataturile budhiste si taoiste. Filmul lui Szeto este un omagiu adus sensurilor profunde ale artelor martiale, in forma lor pura, dar si o demonstratie de maiestrie bine rulata pe o intriga captivanta. Celebrul Sammo Hung are un rol adecvat posibilitatilor sale actuale (limitate de fizic), insa ne ofera o portie din acele scene de lupta cu care ne-a incantat in urma cu 10-15 ani. Si Stallone a imbatranit si s-a schimbat…

Doi pusti se muta impreuna cu tatal lor (Sammo Hung) in orasul in care acesta a predat pe vremuri artele martiale la scoala de wushu. Mama lor murise dupa nastere, iar tatal lor incearca sa-si reface viata alaturi de prietena sotiei sale, care i-a fost mereu alaturi. La scoala de wushu, pustii nazdravani se imprietenesc cu alti copii si pun bazele „gastii medaliatilor cu aur”, dupa numele unui celebru film al lui Bruce Lee (Pumnul Furiei-Jing Wu Men, Gasca Medaliatilor cu Aur -Jin Wu Men); in fapt, e un fel de juramant de a se ajuta la greu si de a face totul pentru a fi cei mai buni in artele martiale. Peste ani, ii regasim impreuna, la fel de uniti, in pragul momentului decisiv: alegerea propriului drum in viata. Toti stapanesc foarte bine artele martiale si participa, fiecare la categoria lui, la o preselectie la nivel de provincie. Lucrurile capata o alta turnura in momentul in care, fara voia lor, viata ii impinge spre carari mai ocolite, intersectandu-se cu o banda de rapitori de copii. In momentul in care aceasta vizeaza rapirea unor pusti, toata lumea intra in alerta.

Un film excelent, cu o desfasurare imprevizibila, cu rasturnari de situatii si, lucrul cel mai important, cu foarte multe invataminte de transmis. Dincolo de clasica infruntare dintre Bine si Rau, filmul scoate la suprafata ceea ce au mai frumos in ele artele martiale, esenta lor: „In wushu, sa castigi sau sa pierzi e lipsit de sens. In cele din urma, singura persoana pe care trebuie s-o invingi esti tu insuti”. „Wushu” este exemplul ideal cum aparent dintr-un subiect care da impresia ca nu poate spune nimic, cineastii chinezi reusesc sa faca un film inchegat, o poveste solida, capabila sa captiveze pe copii si adulti deopotriva. Actiune, arte martiale si povesti de viata uimitoare, toate se regasesc intr-un film excelent, ce merita vazut pentru tot ceea ce transmite.

 

SUBTITRARE IN LIMBA ROMANA (ALTERNATIVA)

TRADUCEREA IN LIMBA ROMANA

1 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>