Murderer 2013 posterLim Yong-ho locuieste impreuna cu tatal sau intr-un orasel de provincie din Coreea zilelor noastre, in niste conditii mizere. Tatal sau creste caini, iar pentru aceasta meserie considerata injositoare si pentru faptul ca mai tot timpul mirosea a rahat de caine, Yong-ho era terorizat la scoala de batausii clasei. Neavand puterea de a riposte, mereu indura cu stoicism corectiile primite, pentru ca mai apoi acasa sa gaseasca aceeasi atmosfera apasatoare, in care singura bucurie si raza de speranta era masa aracacioasa pe care o lua impeuna cu tatal sau. Cele cateva cuvinte banale schimbate la masa si desenele pe care le daruia la fiecare aniversare a sa tatalui sau, ce le punea in rama si ca un tablou le ducea cu el in camioneta prafuita peste tot, erau singura bucurie a pustiului. De mic a ramas orfan de mama, iar afectiunea tatalui lipseste aproape cu desavarsire. Intr-o zi, o intalneste pitita sub un pod rutier pe Ji-soo, o fetita de varsta lui, ascunsa acolo pesemne de parintii ei. Ji-soo se mutase recent in acelasi orasel, avand si ea in urma un trecut traumatizant pe care dorea sa-l uite. Desi la inceput cei doi se privesc cu suspiciune, treptat se imprietenesc, uniti si de sentimentul periferizarii de catre ceilalti colegi in clasa de la scoala. Iar cand toate lucrurile duceau spre o frumoasa prietenie specifica copilariei, intr-o seara fata e condusa spre casa impeuna cu mama ei ce se imbatase, de tatal lui Yong-ho, in camioneta acestuia. Vederea desenului lui Yong-ho pus in rama pe bordul masinii ii produce un soc, trezindu-i amintiri dureroase din trecut. Care este misterul ce planeaza in jurul tatalui lui Yong-ho ?

Murderer secventa 1Lee Ki-wook debuteaza, la inceputul lui 2014, ca regizor-scenarist pe cont propriu, fara a avea sustinerea vreunui mare studio de productie in spate, cu filmul “Murderer”, un thriller dramatic realizat cu mijloace reduse, atat financiare cat si tehnice. Filmul a avut o prezenta meteorica in cinematografele coreene, fiind promovat pe canalele pay-per-view si pe dvd/bluray. Distributia a fost adaptata bugetului alocat, iar prezenta lui Ma Domg-seok in acest film se datoreaza prieteniei cu regizorul si rolului mai putin solicitant, filmarile durand mai putin de o luna. In celelalte roluri principale avem doi actori copii, Ahn Do-kyu (pe care l-am vazut intr-un rol secundar din “A Werewolf Boy” si in rolul personajului Wang Yu din copilarie in k-drama de succes “Empress Ki) si Kim Hyun-soo (micuta So Yi din “Deep Rooted Tree” sau fetita In Hae din serialul medical “Good Doctor”). Scenariul este simplu, pe alocuri chiar dur daca avem in vedere ca din distributie fac parte cei doi copii, dar povestea e una inchegata, bine comprimata in cele 70 de minute ale filmului. Daca majoritatea regizorilor debutanti dau totul in filmul de debut pentru a fi remarcati si a-si construe o stralucita cariera viitoare, mijloacele de exprimare modeste i-au rapit aceasta sansa lui Lee Ki-wook. Chiar daca e tensionat, filmului ii lipseste ceva, scanteia si originalitatea care sa te faca sa spui ca ai vazut ceva diferit de ce s-a mai realizat in domeniu. Nici un actor nu iese in mod deosebit in Murderer secventa 2evidenta, rolurile sunt simpliste, personajele sunt indivizi de la marginea societatii, damnati ai mostenirii parentale, care in cele din urma se lasa daborati de propriile slabiciuni. Yong-ho provine dintr-o familie descompusa dupa moartea mamei intr-un accident de masina, fiind crescut de tatal sau, fara afectiune. Acest lucru il transforma in victima sigura in fata colegilor batausi de la scoala, iar pe masura trecerii timpului si aflarii adevarului nebanuit despre tatal sau, devine ferm convins ca nu poate decat sa ii calce pe urme. Si nu ca ar vrea el, ci deoarece sangele apa nu se face, iar proversul spune: “Asa tata, asa fiu”. In schimb, Ji-soo are si ea o trauma din trecut ce o poarta cu ea in momentul in care se muta in oraselul unde se afla si Yong-ho. Ea e o razvratita introvertita, ce se ascunde pe sub pod mai tot timpul si care, ca Yong-ho, e terorizata de noii ei colegi de clasa. Doar ca experienta tragica din trecut ii da curajul sa riposteze, convina ca nimic nu poate fi mai rau decat clipele de cosmar prin care a trecut odata. Cei doi copii ajung sa se imprieteneasca, iar Ji-soo e cea care are puterea de a-l scoate din agonie pe Yong-ho. Dar trecutul intervine din nou, lovind ca o secera si frangand orice speranta a celor doi copii.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania lui lasedan (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentarea: cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>